Powolna metamorfoza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gosiu, dobre grzybobranie w doborowym towarzystwie powinno się kończyć jak dobre polowanie - dobrym trunkowaniem :;230
Ci, którzy robią to często rzecz jasna nie mogą, ale tacy niedzielni grzybiarze - czemu nie?

Elu, dziś nie było się skowronkiem, bo wczoraj było się nocnym markiem :roll:
Ścieżka jeszcze nie zarosła, potrzeba trochę czasu. W przyszłym roku już wsieję mniej jednorocznych, te byliny i krzewy wsadzone w tym roku może podrosną - będzie gęściej.
Ostatnie zdjęcia, jakie znalazłem na dysku:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajna ta ścieżka z lotu ptaka. ;:215
Byliny z każdym rokiem są dorodniejsze, więc musi być gęściej.
Krzewy zwykle przez pierwsze dwa lata lata rosną wolniej, tak miałam z dereniami, teraz mogę je co roku "golić",
dorastają bez problemu 1,5 - 2 m, a perukowiec to mnie nawet wkurza, muszę go ciąć dwa razy w roku.
Sadziłeś cebulowe? Dosadzam tulipany, znów podsadziłam ciemną Królową Nocy, dla zapachu też - to Cię powinno zaciekawić :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

To Królowa pachnie? :shock: A ja ją zignorowałam... bo za mało ożywia ogródek :roll:
Jak pachnie? :roll:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widziałem, Elu, że dostałaś niezamówioną paczkę :wink: Ja nie sadziłem żadnych cebulowych, przymierzam się jedynie do czosnków, ale im ładniejsze, tym droższe :twisted:
Królową koniecznie wiosną powącham, w tym roku jak się dowiedzialem to już było za późno
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:To Królowa pachnie? :shock: A ja ją zignorowałam... bo za mało ożywia ogródek :roll:
Jak pachnie? :roll:
U mnie komisja wąchająca :;230 orzekła, że pachnie syropem klonowym.
Jest wysoka, później kwitnie, ale znacznie dłużej niż inne, polecam subiektywnie.

Krzyś . Za czosnkami jeszcze nie patrzyłam (chyba dokupię karatawski),
tulipany kupiłam (3 rodzaje dużych i chyba 4 rodzaje botanicznych)
i dostałam (jak zauważyłeś, a pp wiozła od poniedziałku do piątku :roll: ).
Kupiłam jeszcze drobne narcyzy, to pamiętałam z wiosennych zachcianek.
Teraz "dorobiłam" miejsca, po cebulowe trzeba będzie jeszcze wyruszyć :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Królową to chyba najlepiej wsadzić w piwonie.
Liście bylin będa podtrzymywały "omdlewająca Panią"
i nie trzeba będzie jej kijkami podpierać. :wink:
Krzysiu, skoro Ty taki rannograjek, to na dobranoc
coś szalenie podniecającego ( mam nadzieję, że przyjmiesz zamówienie ode mnie, bo strasznie pragnęłabym takiego pupopieszczocha :oops: )
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Fajnie wygląda ścieżka :D A z czego te ...placki? Cos pewnie przegapiłam :oops:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero zauważyłam, że jestem w cz. "Jesień" a gdzie wcięło "I przyszła"? :?: :?:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-d-a

Post »

Krzysiu, Twoje "z braku laku" całkiem fajne...a pisaliśmy już o tym, że o tej porze roku trudno pokazać w ogrodzie coś nowego...Nowe na pewno są przeróbki i zmiany - ja coś tam dłubię, coś tam dosadzam i przesadzam, więc odwracam swoją uwagę od nieco już opatrzonego ogrodu.
Sadzę też cebule - moje ulubione to tulipany, zwłaszcza te postrzępione, pełne i liliokształtne, a w tym roku pojawiło się sporo nowości :lol: Oj, będzie się wiosną działo!
Piękne widoki są natomiast teraz w górach - byłam dzisiaj w Górach Sowich i nie mogłam się napatrzeć :wink:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu, w Praktikerze wskoczył mi do koszyka śliczny czosnek, ale przy kasie wyskoczył, kiedy okazało się, że jedna cebulka kosztuje ponad 16 zł. Tyle co 3 róże :shock:

Haniu, gdybym umiał podróżować w czasie i cofnął sie o 30 lat, to nie mógłbym wziąć pieniędzy ze sobą, bo były całkiem inne. Złoto nieekonomiczne, elektronika też odpada, bo nie znano większości obecnych gadżetów. Nawet z dotarciem do numerów totka byłby problem :roll: Ale gdybym przemycił maszynę do robienia papieru toaletowego, to obdarowani szybko sami by się ustawili :;230 Taki g......y interes... :;230

Izo, to klocki z akacji, wkopane do chodzenia. Z żółtych zrobiły się szare. Jak porosną mchami i nabiora śliskości, to ich wygląd też się poprawi :wink:

Elu, na "i przyszła" nie starczyło miejsca w stopce. Dojdę, jakie linki do nich prowadzą i poprosze o połączenie nimi pierwszego postu z ostatnim. Bo w tinylink nie chce mi sie bawić :roll:

Dalu, jak w góry, to jesienią. Wtedy są najsmaczniejsze. A tulipanów nie dosadzam, bo później problem z sadzeniem bylin. Muszę stosować odwrotną kolejność: najpierw byliny, potem cebule. W Twoim dojrzałym ogrodzie możesz sobie na to pozwolić :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kapelusze z głów przed tym Panem. Ty potrafisz wszyyyyyyyyyyyyystko. :lol: :lol: :lol: a jak nie potrafisz to spójrz na punkt pierwszy.Mozaika całkiem udana- brawo. Słoiczki wyglądają mniamniuśnie. Z ubolewaniem donoszę że u nas susza i grzybów nie ma. Byłam w górach tam grzybów zatrzęsienie.Po 20 latach widziałam na żywo rydze!(na straganie :lol: ) Kupiłam i zamarynowałam dzisiaj.
A propos lawendy. Najpiękniejszą lawendę jaka widziałam w Polsce mają teściowie mojej córki. Obsadzone zostały wzdłuż wszystkich ścieżek całe szpalery. Wiem że tną ją 2 razy- wczesna wiosną mocno i po kwitnieniu słabo. Dokładniej dowiem się ile to znaczy słabo i Ci przekażę.
Kaśka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

bishop pisze: Izo, to klocki z akacji, wkopane do chodzenia. Z żółtych zrobiły się szare. Jak porosną mchami i nabiora śliskości, to ich wygląd też się poprawi :wink:
Dla mnie niczego nie muszą nabierac, takie tez są fajne :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Mnie tez się podobają, takie szare :)
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patio i ścieżki 5 z + rewelacja:)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Krzysiu, czytam, ze masz nadmiar lawendy . A ja jeszcze sobie nie sprawiłam , zamierzam . Może masz ją jeszcze do oddania, jeśli to nie problem ? Chętnie przyjmę a w zamian wybierz sobie coś ode mnie to Ci wyślę.

A swoją droga to zdolny chlopak z Ciebie , Twoja małżonka na pewno jest dumna z takiego męża co to nawet zawekuje pomidorki :)
A co do grzybów to czekamy na deszcz...

pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”