JolantaGraj pisze:WIESIU ,jak pięknie i kolorowo w twoim ogrodzie .
Każdy cm. ogródka dopracowany do perfekcji .Dzban i królewicz

a .

Joluś, dziękuję za mile słowa uznania.
Buziaczki ;:2
dala pisze:Wiesiu, fajny pomysł z ta wyściółką kokosową - muszę sprawdzić, czy u nas można kupić takie cosik.
Pan Żab ma piękne, cieniste królestwo, bardzo podobają mi się otaczające go rośliny. Wspaniale je zresztą fotografujesz.
Miłego wieczoru, Wiesiu

Daluniu, świetnie się sprawdza ta wyściółka kokosowa. Kiedyś dałam lnianą ale nie sprawdziła się aż tak dobrze.
Warto jej poszukać. Cieszę się że moje kompozycje i ich właściciel żabokrólewicz podobają Ci się.
Gorące uściski Dalu
kogra pisze:Wiesiu ciemierniki nie kwitną i chyba na razie się na to nie zanosi.
U mnie kwitną zawsze tylko jeden raz.
Może to sprawka klimatu i dłuższej niż u ciebie zimy.
Grazynko, tak jak u Ciebie moje ciemierniki nie zabierają się za powtórne kwitnienie ale widziałam gdzieś na forum
nowo kwitnące. To chyba jednak anomalia.
Milutkiej soboty Grażynko
hanka55 pisze:
Wiesiołku, a czy te liście nie wskazują na braki żelaza i za wysokie pH?
Bo więdnięcie moze być także spowodowane zablokowaniem pobierania pokarmu,
a to następuje także wtedy, gdy gleba jest zbyt zasadowa/ lub woda do podlewania odkwasiła ziemię.
Ładne zbliżenia robisz, impresjonistyczno- francuskie :P .
Haneczko, mea culpa, moja wina, mają na pewno za wysokie pH bo chociaz posadzone w torfowej ziemi to i tak
podlewane od lat wapienną kranówką. U mnie jest bardzo zasadowa ziemia i woda i nic nie pomoże. Pierisa, gardenię
i klonika japońskiego podlewam przegotowaną wodą jak kamień juz osiądzie ale z hortensjami nie dam rady tak się
bawić.
One biedne w takie gorące dni są całe pomarszczone, skulone, i spragnione na całego.
Na zdjęciach są jeszcze w całkiem dobrej formie, potem było dużo gorzej.
A co do zasadowej ziemi to wrzucę kilka przykładów moich roślinek bardzo cierpiących na chlorozę tak jak mówią u nas.
Milutkiego dnia Hanutka