Dominiko
podaje ci przepis na marynowane liście, sprawdzony,
Składniki:
50 szt. świeżych liści winogrona
2 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
Przygotowanie:
Liście winogrona dokładnie myjesz pod
bieżącą ciepłą wodą. Rozbijamy tłuczkiem
główne "nerwy" liści. Blanszujemy liście
przez 3 - 4 minuty, delikatnie wyjmujemy na
sito i hartujemy zimną wodą.
Liście zwijamy w ciasne ruloniki i układamy w słoikach ( takich wyzszych) z dodatkiem czosnku
Rozpuszczamy sól we wrzącej wodzie i studzimy wodę do temp około 80 st.Zalewasz liście i szybko zakręcasz słoik
Sprawdzamy czy słoik się szczelnie zamknął - odwróć go do góry nogami
Pasteryzować około 30 minut.
Trzeba przechowywać w ciemnym miejscu.