Jurek (nasze powojnikowe guru) powiedział - NIE w TORF - - i tego się trzymaj.
Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Powojniki na taras ?
Jola - torf potrafi wyschnąć na wiór - chyba nie chcesz tego dla swoich clemków... 
Ja przywiozłem sobie od rodziców z ogrodu dwa wory ziemi kompostowej z dodatkiem obornika, takiego co leżał chyba ze trzy lata. Zamierzam wymieszać z ziemią uniwersalną i posadzić clemki na balkonie. Oczywiście kiedy je wreszcie zakupię, bo jeszcze nie zdecydowałem się na odmiany
.
Myślę że można taki granulowany obornik zakupić w sklepie i dobrze byłoby go dodać do donicy, oczywiście w rozsądnych ilościach
.
JolkaO
Jakie odmiany powojników zakupiłaś na balkon do donicy?
Pozdrawiam.
Myślę że można taki granulowany obornik zakupić w sklepie i dobrze byłoby go dodać do donicy, oczywiście w rozsądnych ilościach
JolkaO
Jakie odmiany powojników zakupiłaś na balkon do donicy?
Pozdrawiam.
Romiku . Ja w zeszłym roku zakopałam po małej garstce takiego granulowanego obornika pod moimi powojnikami i muszę przyznać,że szczodrze się odpłaciły. Być może efekt tego kwitnienia byłby jeszcze znamienitszy , gdyby moje psy nie wyniuchały tych granulek i ,głupoty jedne, nie powyżerały części z ziemi. To musi być chyba coś wykwintnego ? 
Weź pod uwagę,że jednak to trochę czuć...przynajmniej ten, który ja kupiłam czuć było z daleka, a skoro mają to być powojniki na taras, gdzie zwykle przebywa się dla relaksu , to ...może coś bardziej neutralnego ? Albo poczekać aż "zapach" się ulotni...
bo jednak daje to roślinie wszystko, czego ona potrzebuje ,więc chyba jednak warto.
Weź pod uwagę,że jednak to trochę czuć...przynajmniej ten, który ja kupiłam czuć było z daleka, a skoro mają to być powojniki na taras, gdzie zwykle przebywa się dla relaksu , to ...może coś bardziej neutralnego ? Albo poczekać aż "zapach" się ulotni...
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Firletko
He he. Oczywiście ta taki obornik co już została z niego czarna ziemia, więc nie pachnie i jest bezpieczny dla otoczenia
.
Z tymi granulkami natomiast to pewnie masz rację
, ale czego się nie robi dla naszych ulubieńców
Pozdrawiam.
He he. Oczywiście ta taki obornik co już została z niego czarna ziemia, więc nie pachnie i jest bezpieczny dla otoczenia
Z tymi granulkami natomiast to pewnie masz rację
Pozdrawiam.
Witam, dzięki za pomoc zrezygnuje z torfu:) a zamówiłam odmiany Błękitny anioł i Sunset słoneczna czerwień. Jeszcze nie przyszły moje Clematisy także mam jeszcze czas na przygotowanie i uzupełnienie wiedzy.... A bardzo chciałabym aby rosły u mnie bujnie:) ....a co najmniej dobrze:)
pozdrawiam
Witam.Kupiłam dzis Urszule Ledóchowską z myślą na taras,ale mam pytanie.Taras osłonięty,ale dość gorący,południowa strona ,wyłożony ciemnymi kaflami(podłoga i ściany)Czy ta odmiana się nadaje???Donica dość wysoka słupowata,więc korzenie miały by chłód.Chodzi mi o górę i kwiaty.Jęśli sie nie nadaje,nic si e nie stanie ,znajdziemy miejsce bardziej odpowiednie 
- Orsini
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 28 kwie 2008, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clematisy...proszę o rady
Witam w kolejnym roku
A jednak Clematis przeżył
I wygląda lepiej niż w zeszłym roku. Ma sporo nowych pędów. Tym razem wyrosły z suchych starych pędów a nie z korzeni. Rośnie dość szybko i ma już pierwsze pąki
Jestem z niego dumna
Pozdrowienia Świąteczne
A jednak Clematis przeżył
Pozdrowienia Świąteczne
Pozdrawiam,
Orsini
Orsini
Witam,
trochę pochopnie zakupiłam dzisiaj powojnik o nazwie "Laura". Etykieta jest z firmy Clematis, ale na ich stronie go nie ma. Na etykiecie napisane, że słońce do półcienia, kwiaty 15-18 cm, kwitnienie V-VII i IX. W necie nie ma prawie nic na temat tej odmiany. Rozumiem, że z podanego okresu kwitnienia mogę wnioskować, że chyba jest to powojnik późno kwitnący. Ale czy nada się do pojemnika tego nie mogę wyczytać. Tzn. w sumie już kupiony, więc wyjścia nie ma...
Może ktoś wie coś więcej na temat tej odmiany?
trochę pochopnie zakupiłam dzisiaj powojnik o nazwie "Laura". Etykieta jest z firmy Clematis, ale na ich stronie go nie ma. Na etykiecie napisane, że słońce do półcienia, kwiaty 15-18 cm, kwitnienie V-VII i IX. W necie nie ma prawie nic na temat tej odmiany. Rozumiem, że z podanego okresu kwitnienia mogę wnioskować, że chyba jest to powojnik późno kwitnący. Ale czy nada się do pojemnika tego nie mogę wyczytać. Tzn. w sumie już kupiony, więc wyjścia nie ma...
Może ktoś wie coś więcej na temat tej odmiany?
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiana wyhodowana przez brata Franczaka, późna, wygląda na bardzo ładną, tutaj masz o niej trochę:
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... ?dbkey=492
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... ?dbkey=492
Witam.
Kilka stron wcześniej Radziłem się jakiego clematisa wybrać na balkon. Nie mogłem coś zabrać się za zakupy internetowe, ale systematycznie odwiedzałem szkółki i ostatecznie trafiło na clematisa z grupy Integrifolia: Arabella. Myślicie że jest to odpowiedni wybór?
Pozdrawiam
Kilka stron wcześniej Radziłem się jakiego clematisa wybrać na balkon. Nie mogłem coś zabrać się za zakupy internetowe, ale systematycznie odwiedzałem szkółki i ostatecznie trafiło na clematisa z grupy Integrifolia: Arabella. Myślicie że jest to odpowiedni wybór?
Pozdrawiam
Widziałam Arabelkę na żywo i ładnie wyglądała płożąc się pomiędzy niskimi iglakami , to były jakieś kosodrzewiny. Nie wiem, czy akurat na tarsie będzie miała warunki , by spełnić rolę rośliny okrywowej...no chyba ,że będziesz ją podwiązywał do podpórek by szła do góry, bo sama się nie okręci.
Może być ciekawie. Wkleisz zdjęcie, jak już będzie coś widać ?
Może być ciekawie. Wkleisz zdjęcie, jak już będzie coś widać ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Właśnie mam zamiar podwiązywać
. Wiele dobrego czytałem o tym clematisie. Szczególnie skusił mnie jego długi czas kwitnienia i kolor kwiatów. Bardzo lubię kwiaty w odcieniach niebieskiego
.
Wkleję zdjęcie jeśli przedstawi mi się w pełnej krasie.
Pozdrawiam.
Wkleję zdjęcie jeśli przedstawi mi się w pełnej krasie.
Pozdrawiam.
witam,
mam pytanko:
ile powojników mogę zasadzic w skrzynce 100/45cm,wys 45cm by nie było im za ciasno?
pozdrawiam
mam pytanko:
ile powojników mogę zasadzic w skrzynce 100/45cm,wys 45cm by nie było im za ciasno?
pozdrawiam
Powojnik o zwartym pokroju , do donicy , strona zachodnia
Witajcie
Zwracam się z prośbą do miłośników powojników o podpowiedź , jakiego clematisa powinnam poszukać na balkon o wystawie zachodniej do donicy o zwartym , a nawet bardzo zwartym pokroju i do tego obficie kwitnącego
Zakochałam się w CLEMATISie MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. Spełniałby w 100% moje oczekwiania , ale z tego co sie orientuje to do handlu ma wejsc dopiero pod koniec tego roku .
z góry dziękuje za pomoc
Zwracam się z prośbą do miłośników powojników o podpowiedź , jakiego clematisa powinnam poszukać na balkon o wystawie zachodniej do donicy o zwartym , a nawet bardzo zwartym pokroju i do tego obficie kwitnącego
Zakochałam się w CLEMATISie MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. Spełniałby w 100% moje oczekwiania , ale z tego co sie orientuje to do handlu ma wejsc dopiero pod koniec tego roku .
z góry dziękuje za pomoc
Aga
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Powojnik o zwartym pokroju , do donicy , strona zachodnia
Z kompaktowych powojników to może:
* Popiełuszko + Solidarność- biały z czerwonym - powinnny ładne wyglądać razem, obie odmiany dosyć niskie (~1.5m) i dobrze znoszące uprawę w pojemnikach.
* Pillu - z mojego doświadczenia to bardzo malutki powojnik.
* Rhapsody
* Royalty - juz dostepne na Polskim rynku
Kwity pełne:
* Louise Rowe - czasami ma pełne kwiaty, najmniejszy tego typu
* Proteus
* Teshio
* Shin-shigyoku
* Multiblue
* Duchess of Edinburgh - ale to już nieco większy powojnik (do3m), za to kwiaty chyba najbardziej zbliżone do Curie-Skłodowskiej
-------------------
Byłbym zapomniał - w związku z tym ze są juz u nas dostępne powojniki kolekcji Evison, to jeszcze można sie pokusić o poniższe, ale to zwykle cena sadzonki znacznie większa:
* Crystal Fountain (150-200cm)
* Diamantina (150-200cm)
* Empress (150-200cm)
* Josephine (200cm)- wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... in#p392347
* Peppermint (200cm)
* Popiełuszko + Solidarność- biały z czerwonym - powinnny ładne wyglądać razem, obie odmiany dosyć niskie (~1.5m) i dobrze znoszące uprawę w pojemnikach.
* Pillu - z mojego doświadczenia to bardzo malutki powojnik.
* Rhapsody
* Royalty - juz dostepne na Polskim rynku
Kwity pełne:
* Louise Rowe - czasami ma pełne kwiaty, najmniejszy tego typu
* Proteus
* Teshio
* Shin-shigyoku
* Multiblue
* Duchess of Edinburgh - ale to już nieco większy powojnik (do3m), za to kwiaty chyba najbardziej zbliżone do Curie-Skłodowskiej
-------------------
Byłbym zapomniał - w związku z tym ze są juz u nas dostępne powojniki kolekcji Evison, to jeszcze można sie pokusić o poniższe, ale to zwykle cena sadzonki znacznie większa:
* Crystal Fountain (150-200cm)
* Diamantina (150-200cm)
* Empress (150-200cm)
* Josephine (200cm)- wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... in#p392347
* Peppermint (200cm)