Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Powojniki na taras ?

Post »

Jola - torf potrafi wyschnąć na wiór - chyba nie chcesz tego dla swoich clemków... :)
Jurek (nasze powojnikowe guru) powiedział - NIE w TORF - - i tego się trzymaj. :)
Romik
50p
50p
Od: 23 lut 2011, o 20:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja przywiozłem sobie od rodziców z ogrodu dwa wory ziemi kompostowej z dodatkiem obornika, takiego co leżał chyba ze trzy lata. Zamierzam wymieszać z ziemią uniwersalną i posadzić clemki na balkonie. Oczywiście kiedy je wreszcie zakupię, bo jeszcze nie zdecydowałem się na odmiany :roll: .
Myślę że można taki granulowany obornik zakupić w sklepie i dobrze byłoby go dodać do donicy, oczywiście w rozsądnych ilościach :D .
JolkaO
Jakie odmiany powojników zakupiłaś na balkon do donicy?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Romiku . Ja w zeszłym roku zakopałam po małej garstce takiego granulowanego obornika pod moimi powojnikami i muszę przyznać,że szczodrze się odpłaciły. Być może efekt tego kwitnienia byłby jeszcze znamienitszy , gdyby moje psy nie wyniuchały tych granulek i ,głupoty jedne, nie powyżerały części z ziemi. To musi być chyba coś wykwintnego ? :lol:

Weź pod uwagę,że jednak to trochę czuć...przynajmniej ten, który ja kupiłam czuć było z daleka, a skoro mają to być powojniki na taras, gdzie zwykle przebywa się dla relaksu , to ...może coś bardziej neutralnego ? Albo poczekać aż "zapach" się ulotni... :) bo jednak daje to roślinie wszystko, czego ona potrzebuje ,więc chyba jednak warto.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Romik
50p
50p

Post »

Firletko

He he. Oczywiście ta taki obornik co już została z niego czarna ziemia, więc nie pachnie i jest bezpieczny dla otoczenia :D .
Z tymi granulkami natomiast to pewnie masz rację :wink: , ale czego się nie robi dla naszych ulubieńców :)

Pozdrawiam.
JolkaO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2011, o 21:37

Post »

Witam, dzięki za pomoc zrezygnuje z torfu:) a zamówiłam odmiany Błękitny anioł i Sunset słoneczna czerwień. Jeszcze nie przyszły moje Clematisy także mam jeszcze czas na przygotowanie i uzupełnienie wiedzy.... A bardzo chciałabym aby rosły u mnie bujnie:) ....a co najmniej dobrze:) :wink: pozdrawiam
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witam.Kupiłam dzis Urszule Ledóchowską z myślą na taras,ale mam pytanie.Taras osłonięty,ale dość gorący,południowa strona ,wyłożony ciemnymi kaflami(podłoga i ściany)Czy ta odmiana się nadaje???Donica dość wysoka słupowata,więc korzenie miały by chłód.Chodzi mi o górę i kwiaty.Jęśli sie nie nadaje,nic si e nie stanie ,znajdziemy miejsce bardziej odpowiednie :wink:
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Re: Clematisy...proszę o rady

Post »

Witam w kolejnym roku :wit

A jednak Clematis przeżył ;:138 I wygląda lepiej niż w zeszłym roku. Ma sporo nowych pędów. Tym razem wyrosły z suchych starych pędów a nie z korzeni. Rośnie dość szybko i ma już pierwsze pąki :) Jestem z niego dumna ;:170

Pozdrowienia Świąteczne :)
Pozdrawiam,
Orsini :)
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
trochę pochopnie zakupiłam dzisiaj powojnik o nazwie "Laura". Etykieta jest z firmy Clematis, ale na ich stronie go nie ma. Na etykiecie napisane, że słońce do półcienia, kwiaty 15-18 cm, kwitnienie V-VII i IX. W necie nie ma prawie nic na temat tej odmiany. Rozumiem, że z podanego okresu kwitnienia mogę wnioskować, że chyba jest to powojnik późno kwitnący. Ale czy nada się do pojemnika tego nie mogę wyczytać. Tzn. w sumie już kupiony, więc wyjścia nie ma...

Może ktoś wie coś więcej na temat tej odmiany?
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Odmiana wyhodowana przez brata Franczaka, późna, wygląda na bardzo ładną, tutaj masz o niej trochę:

http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... ?dbkey=492
Romik
50p
50p

Post »

Witam.
Kilka stron wcześniej Radziłem się jakiego clematisa wybrać na balkon. Nie mogłem coś zabrać się za zakupy internetowe, ale systematycznie odwiedzałem szkółki i ostatecznie trafiło na clematisa z grupy Integrifolia: Arabella. Myślicie że jest to odpowiedni wybór?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Widziałam Arabelkę na żywo i ładnie wyglądała płożąc się pomiędzy niskimi iglakami , to były jakieś kosodrzewiny. Nie wiem, czy akurat na tarsie będzie miała warunki , by spełnić rolę rośliny okrywowej...no chyba ,że będziesz ją podwiązywał do podpórek by szła do góry, bo sama się nie okręci.
Może być ciekawie. Wkleisz zdjęcie, jak już będzie coś widać ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Romik
50p
50p

Post »

Właśnie mam zamiar podwiązywać :D . Wiele dobrego czytałem o tym clematisie. Szczególnie skusił mnie jego długi czas kwitnienia i kolor kwiatów. Bardzo lubię kwiaty w odcieniach niebieskiego :wink: .
Wkleję zdjęcie jeśli przedstawi mi się w pełnej krasie.
Pozdrawiam.
aniani
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2011, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witam,
mam pytanko:
ile powojników mogę zasadzic w skrzynce 100/45cm,wys 45cm by nie było im za ciasno?
pozdrawiam
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Powojnik o zwartym pokroju , do donicy , strona zachodnia

Post »

Witajcie
Zwracam się z prośbą do miłośników powojników o podpowiedź , jakiego clematisa powinnam poszukać na balkon o wystawie zachodniej do donicy o zwartym , a nawet bardzo zwartym pokroju i do tego obficie kwitnącego :)
Zakochałam się w CLEMATISie MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. Spełniałby w 100% moje oczekwiania , ale z tego co sie orientuje to do handlu ma wejsc dopiero pod koniec tego roku . :cry:
z góry dziękuje za pomoc ;:196
Aga
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Re: Powojnik o zwartym pokroju , do donicy , strona zachodnia

Post »

Z kompaktowych powojników to może:

* Popiełuszko + Solidarność- biały z czerwonym - powinnny ładne wyglądać razem, obie odmiany dosyć niskie (~1.5m) i dobrze znoszące uprawę w pojemnikach.
* Pillu - z mojego doświadczenia to bardzo malutki powojnik.
* Rhapsody
* Royalty - juz dostepne na Polskim rynku

Kwity pełne:
* Louise Rowe - czasami ma pełne kwiaty, najmniejszy tego typu
* Proteus
* Teshio
* Shin-shigyoku
* Multiblue
* Duchess of Edinburgh - ale to już nieco większy powojnik (do3m), za to kwiaty chyba najbardziej zbliżone do Curie-Skłodowskiej

-------------------
Byłbym zapomniał - w związku z tym ze są juz u nas dostępne powojniki kolekcji Evison, to jeszcze można sie pokusić o poniższe, ale to zwykle cena sadzonki znacznie większa:
* Crystal Fountain (150-200cm)
* Diamantina (150-200cm)
* Empress (150-200cm)
* Josephine (200cm)- wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... in#p392347
* Peppermint (200cm)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”