Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post »

Ja bardzo lubię, do makaronu, pesto z zielonych liści bazylii zmiksowanych z orzeszkami pini i oliwą. Też jestem ciekawa co dodaje się do liści czosnku.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

w pesto z czosnku niedźwiedziego podmienia się po prostu bazylię na czosnek i pomija czosnek tradycyjny; pokrojone liście czosnku miażdżymy na papkę w moździerzu lub miksujemy w blenderze z podprażonymi orzechami (tradycyjnie są to orzechy piniowe, ale można użyć włoskich lub innych i niekoniecznie orzechów, mogą to być pestki słonecznika np; są też wariacje z dodatkiem bułki tartej :D lub nawet chipsów), dodajemy oliwę, dosmaczamy sokiem z cytryny i solą, można dodać parmezan, jeśli ktoś używa; ja do takiego pesto z czosnku dodawałam również odrobinę mleka kokosowego by załagodzić nieco czosnkowy smak lub garstkę liści rzodkiewki lub rukoli, kombinować można dowolnie, potem używać do chleba, makaronu, warzyw;
Ja swój czosnek musiałam przenieść, cień, który mu zaplanowałam został wycięty i rośliny bardzo źle czuły się na słońcu; mam nadzieję, że przyjmą się w nowym zacienionym miejscu.
letczyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2011, o 09:47

Post »

wegetarianka - a ile można trzymać takie pesto w lodówce?

Dzięki za przepisy - skorzystam, ale dopiero w przyszłym roku, bo dopiero tydzień temu posadziłam u mnie 2 kępki czosnku. :)
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Suszenie czosnku niedźwiedziego to chyba nie jest dobry pomysł. Czytałem gdzieś że czosnek suszony traci swoje właściwości .Lepiej zamrozić.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

wegetarianka, dzięki za przepis. A czy takie peso można jakoś konserwować, choćby po przez pasteryzowanie?Czy raczej zamrażać i robić na bieżąco?

A wracając do czosnku niedźwiedziego, to dziś zauważyłem że tworzy mi się odrost z pąkiem kwiatowym.Czyli powinien za niedługo zakwitnąć.Dwa tygodnie temu posadzone i wygląda na to że będę miał kwiat, a tym samym mam nadzieję że i nasiona się wytworzą. Mam nadzieję że w przyszłym roku będę miał już młode roślinki ;:138 :tan
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Nie polecam pasteryzacji, najlepsze świeżo zrobione. Można przechować kilka dni w słoiku, na wierzch zalać oliwą i do lodówki.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Czosnek na wolności...Cudny jest, uczta dla oczu, i ten zapach...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bartnik
100p
100p

Post »

Czy to może w Białowieży. Widok przepiękny, to twoje fotki?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Bartnik, takie łany w śląskim widziałam chyba w Rudach Raciborskich (jest tam taki klasztor i park).
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Bartnik - brawo - tak, to Białowieża - Park Narodowy. Polecam tym, którzy tego jeszcze nie widzieli. Polecam nie tylko ze względu na czosnek :wink: Na wolności rosną tam też i kwitną ogromne ilości śledziennicy, zawilców, pierwiosnków, kopytnika, fiołków, paproci przeróżnych, miodunki, kokoryczy, konwalii, irysów (na bagienku), bodziszków, szczawiku zajęczego i wiele innych wiosennych. Z pewnością są tam także inne byliny, ale musiałabym je obejrzeć w innym terminie.
Na razie króluje czosnek ;:152 .

Fotki moje i dziecięcia mego. Już nie pamiętam które czyje.
Bartnik
100p
100p

Post »

oliwka pisze:Bartnik, takie łany w śląskim widziałam chyba w Rudach Raciborskich (jest tam taki klasztor i park).
Czyli niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Wcale mnie to nie dziwi, bo tam same ogromne lasy są. Lubię tam jeździć na rowerze, ale nie wiedziałem że tam są takie łany czosnku. Muszę się tam znów przejechać, choćby po to żeby zobaczyć odremontowany pałac, bo chyba już go skończyli.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Ale wyżerka dla niedźwiedzi w tej Białowieży. A u mnie wzeszedł i jakiś nieruchawy stoi w miejscu, a kto wie czy nie chce wrócić z powrotem do ziemi, coś mu się nie widzi mój ogród, na wolność pewnie by chciał..
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

A to czosnek w Tworkowie k. Raciborza. Niedaleko ruin zamku.
Obrazek
Obrazek
Bartnik
100p
100p

Post »

Widzę że w moich okolicach to pełno czosnku niedźwiedziego. Jakby nie patrzeć to jednak z najpiękniejszych miejsc na górnym Śląsku, tzw Śląskie mazury, niedaleko znajduje się rezerwat "Wielikąt" i piękne krajobrazy na bramę Morawską. Ale nie wiedziałem, że tereny te są tak bogate w roślinność.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

RAYY fajne zdjęcia.Robiłeś to już w tym roku?? :uszy U mnie jeszcze nie kwitną.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”