Czy ogród wiejski nosił cechy regionalne

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy ogrod wiejski nosil cechy regionalne

Post »

Malwy?
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Hmm a to zagadka, może dziewanny,albo ostróżki?A u nas nas rumian jeszcze jest popularny, tak się nazywa potocznie taki biały z żółtym środkiem,ale ja nazwy nie pamiętam, a na aksamitki mówi się bździuchy.Wiecie dziś przejeżdżałam przez moją wioskę i może ze 3 ogródki takie typowe bardziej są,a reszta hmmm iglaki,i trawniki kwitną piwonie ale to tylko u starszych osób, na wiosce nie ma już starych domostw prawie i takie jednakowe wszystko,po lekturze wątku inaczej na to patrzę, ja lubię kolorowe ogródki i staram się mieć jak najwięcej rodzimych roślin.U nas jeszcze popularne są forsycje,cisów nie było raczej bo nie ma żadnego na wiosce starszego okazu,za to liliowiec rdzawy na full był,i narcyzy białe.Wreszcie pogoda ładna więc można zwiedzać, i mam już na celowniku sąsiednią wioskę tam więcej starych domów i ludzi,ale jak będę będzie foto relacja,a na razie jutro babcia i może biały kwiat przestanie być tajemnicą :) jak kwiat paproci a propos paprocie też rosły:) i konwalie.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Hmm, to może dalie ;:224
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Powiem bo nie zgadniecie - to Kosmosy Onętki :)
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Przy okazji dzisiejszego święta. (związane z kwiatami) Z czego u Was wiło/wije się wianki? U nas na wasi z reguły są to kwiaty polne: bławatki, rumianki, koniczyna biała i różowa, ewentualnie jaśmin albo wplecione płatki piwonii. ;:173
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak kwiaty polne ale też mięta , pokrzywy , gałązki lipy wplecione , róże , melisa ,i kwiaty z ogródka .
Bożena
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Pamiętam, że były to trzy różne małe wianuszki. Jeden na pewno z rozchodnika kwitnącego na żółto.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozchodnik był obowiązkowy !
A wianuszki zawsze w nieparzystej liczbie :D U nas: z mięty, macierzanki, lipy, bławatków, koniczyny, rumianków i jaśminu
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I krwawnik.

Największa różnica, która kołacze mi się po głowie, to stonowane ogródki z bzami i zielonymi funkiami w Solcu i bajecznie kolorowe przedogródki we wsiach pod Kazimierzem. I ławki przed płotami, od strony drogi w okolicach Kielc. W innych miejscach były pod domami.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

U nas łąwka od zawsze jest pod lipą :D Takie miejsce rodzinnych spotkań i plotek, a przy okazji idealny widok na ulicę i przechodniów :D
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Co do wianków, to rozchodnik także pamiętam. Chodziłam po niego do lasu razem z Babcią. O resztę muszę jednak zapytać Rodzicielkę ;:173
Ławki przy płocie od strony drogi potwierdzam. Dawniej nie byłam ich fanką, ale teraz myślę, ze świadczyły o swoistym otwarciu na społeczność.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ławki przed płotem od strony drogi , albo mieszkańcy stojący na poboczu drogi , tak kwitnie życie towarzyskie na wsi , gdzie jest spokój i cisza , stare domy mieszkalne. Przy nowym domu wybudowanym to ja nie zauważyłam ławki , tam nikt nie ma czasu , każdy zabiegany . Urok polskiej wsi , ogrody pełne kwiatów !!!!
Bożena
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

A ja zauważyłam, że nawet przy nowych domach były te ławki "od zawnątrz". Bardzo mnie to zdziwiło. Nie mówię, że przy wszystkich. I były dostosowane do ogrodzeń.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

myszka pisze:....,druga roślina to wielkości piwonii,listki jak goździka kamiennego,kwiaty białe pomponiki o średnicy 2 cm,delikatny ,mdły zapach,niezbyt ładna,więc znikła na zawsze.
...is.
A może chodzi o taką pełnokwiatową mydlnicę? W moim ogrdzie mam ją, zabrałam z rodzinnego domu na Mazurach.
Fotkę tej rośliny znalazłam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Śnieżko jesteś wielka ;:138 .Poszukiwałam mydlnicy.Nawet doczytałam się,że można kupić jej nasiona.Roślina niezbyt okazała,ale ładnie pachnie,a ja staram się sadzić też kolorowe i pachnące rośliny.
Magdusko rumian to złocień właściwy- u mnie też tak się to nazywa, albo rumianek ogrodowy.Te białe narcyzy to takie pełne ,pachnące i najpóźniej kwitną?
Ogrody przyklasztorne obecnie ponownie zaczynają pięknie wyglądać.Nie są już wprawdzie prekursorami mody,ale można pooglądać różne ciekawe aranżacje.
Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”