Ale wracając do tematu, teraz czekaj aż cebula zacznie zielenić się i nie zastanawiaj się czy dobrze ja posadziłeś czy nie, ja sadzę ja troszkę płyciej, tak że nie jest cała przykryta ziemią.Też część już wysadziłam i niczym nie zaprawiałam bo po prostu zapomniałam , jak zaobserwujesz coś niepokojącego w czasie wegetacji wtedy zastosujesz odpowiedni środek bądź nie.Zawsze decyzja należy tylko do ciebie, bez względu na to co sugerują inni życzliwi.
Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Przez cebulę osiwieć
, my to mamy dobrze zawsze możemy się podfarbować troszkę.
Ale wracając do tematu, teraz czekaj aż cebula zacznie zielenić się i nie zastanawiaj się czy dobrze ja posadziłeś czy nie, ja sadzę ja troszkę płyciej, tak że nie jest cała przykryta ziemią.Też część już wysadziłam i niczym nie zaprawiałam bo po prostu zapomniałam , jak zaobserwujesz coś niepokojącego w czasie wegetacji wtedy zastosujesz odpowiedni środek bądź nie.Zawsze decyzja należy tylko do ciebie, bez względu na to co sugerują inni życzliwi.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
...i...czemu ja tak lubię cebulę...właściwie 
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
...bo zawiera sporo cukru....niedobry pisze:...i...czemu ja tak lubię cebulę...właściwie
Waleria
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niedobry, czy Ty masz gliniastą ziemię, że robisz redliny pod warzywa?
W moim rodzinnym domu mieliśmy paskudną glinę i wszystkie warzywa były uprawiane na takich podwyższonych zagonikach.
W moim rodzinnym domu mieliśmy paskudną glinę i wszystkie warzywa były uprawiane na takich podwyższonych zagonikach.
Pozdrawiam! Gienia.
...nie nie ziemia gliniasta nie jest ale jakoś tak estetycznie mi z tym i redlinki robię ziemniaczkom a dla cebulek czy później selerków i ogórasków takie nasypo-grządki tworzę...kapusty chyba też tak posieję hm?? ale marchewki i pietruchy itd dam na płask...a buraczki bo ich też miliony ma być jak dać ;)?
ale faktem jest, że ziemia w tym miejscu latami nie była uprawiana...wię naprzykład jest zwięzła mocno ale po nawożeniu i zabiegach agro ustępuje i pewnie z roku na rok będzie coraz lepsza
-
gienia1230

Niedobry, na działce mamy piaseczek, więc ja robię np pod ogórki rowki i w tych rowkach sieję, bo jest problem z podlewaniem. Przy podlewaniu z redliny woda spływa i redlina szybko wysycha. W rowkach woda co najwyżej pocieknie pod następną kępkę ogórków a podlewam punktowo pod każdą roślinę - w razie suszy oczywiście. Przy pomidorach też tworzę misę . U mnie na działce wszystko rośnie na płask, tylko ziemniaki w redlinach.
Pozdrawiam! Gienia.
...rozumiem...w redlince tylko ziemniaczki u mnie a właśnie jak sadze i sieje na kopczykach to w tych redlinach po bokach coś mi się uchowa??? np zioła?? co można w nich wysiewać? a rzodkiewka? rzodkieweczki nigdy za dużo 
-
gienia1230

Fakt, rzodkiewki nigdy nie za dużo. Siejąc marchew i pietruchę mieszam z nasionkami rzodkiewki. Rzodkiewka wschodzi bardzo szybko, znacznie szybciej od marchewki i pietruszki i znaczy rządki, co bardzo pomaga, gdy trzeba pazurkami wzruszyć ziemię. Rzodkiewkę się zjada a marchewka sobie spokojnie rośnie.
Pozdrawiam! Gienia.
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Właśnie podobno dla pietruchy i marchewy jak najbardziej są wskazane redliny.
Waleria
Ja mam super czarnoziem i troszkę podmokły, więc wszystko sadzę i sieje na redlinach,
a część mam wyłożoną czarną agrowłókniną gdzie mam posadzone truskawki
i sadzę ogórki itp, rośnie idealnie, szybko się nagrzewa, a z podlewaniem nie mam problemu.
Właśnie nigdy nie siałam mieszając rzodkiewki z marchewką,
napiszcie jekie proporcje stosujecie, aby było idealnie,
bo na dniach muszę wysiać marchew i pietruszkę
Dymka w folii rośnie fantastycznie, będzie smaczny szczypiorek,
a reszte dymki też na dniach muszę posadzić koło marchwi i pietruszki
.
a część mam wyłożoną czarną agrowłókniną gdzie mam posadzone truskawki
i sadzę ogórki itp, rośnie idealnie, szybko się nagrzewa, a z podlewaniem nie mam problemu.
Właśnie nigdy nie siałam mieszając rzodkiewki z marchewką,
napiszcie jekie proporcje stosujecie, aby było idealnie,
bo na dniach muszę wysiać marchew i pietruszkę
Dymka w folii rośnie fantastycznie, będzie smaczny szczypiorek,
a reszte dymki też na dniach muszę posadzić koło marchwi i pietruszki
.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
-
gienia1230

Anpio, staram się by w rządku co kilka cm -np co 5- 6, wpadło ziarenko rzodkiewki i to wystarczy. Ja mam po dwa 5-cio metrowe rzędy pietruchy i marchwi.
Możesz przecież posiać marchewkę, czy pietruszkę i następnie powrzucać w ten sam rządek rzodkiewkę i wtedy przygrzebać.
Możesz przecież posiać marchewkę, czy pietruszkę i następnie powrzucać w ten sam rządek rzodkiewkę i wtedy przygrzebać.
Pozdrawiam! Gienia.
Ahaaa, ciekawe i łatwe do wykonania,
też będę miała kilka rządków 5m, więc zastosuje akcje rzodkiewka
Dziekuje
też będę miała kilka rządków 5m, więc zastosuje akcje rzodkiewka
Dziekuje
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7