Budynek gospodarczy obsadziłem ze wszystkich stron winobluszczem trójklapowym. Niedługo liście zmienią kolor na czerwony i wtedy wygląda przepięknie, szkoda, że tak krótko. Ale zielony też ma swój urok. Mam nadzieję, że za kilka lat porośnie cały dach:
U mnie w totalnej suszy (ale na słońcu) bardzo dobrze rośnie powojnik tangucki 'Lambton Park', (botaniczny Clematis Grupa Tangutica). Ładne kwiatki, ale to co najbardziej w nim zachwyca to zimowe owocostany. Puchate kuleczki. mniam....
Wejdź na stronę http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/ i poszukaj w pnączach dla początkujących albo do zieleni miejskiej i na autostrady. Tam są nawytrwalsze pnącza, którym nie straszne ekstremalne warunki .
mam pytanie jak w temacie. Chciałem puścić pnącze ale nie wzwyż a raczej "na płasko" na płotku o długości ok 12 metrów i wysokości ok. 60 cm... płotek całkowicie odsłonięty, bez cienia, strefa przemarzania 6A-6B (pod warszawą)
czy może mi ktoś podpowiedzieć jakie pnącze szybkorosnące, najlepiej pachnące albo mające walory zapachowe lub kwiatowe byłoby najlepsze ?? myślałem do tej pory o chmielu Aureus, ale nie wiem czy to dobry pomysł..
Witam proponuje Lonicera Goldflame Heckrota lub w odmianie Brownii, ciekawym pnączem jest rówież Actinidia dr Szymanowski lub Kolomikta, ewentualnie Clematis albo Akecia pięciolistkowa
Nie polecałbym Aktinidii na tak niski płotek - wytwarza dużą masę zielona i płotek tej wysokości po prostu pod nią zginie. Moje propozycje to Clematisy w dowolnej grupie, Lonicera japonica "Aureoreticulata", może być też Ampelopsis.