Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyszłam zobaczyć Twojego hibka i zobaczyłam. Pisałaś, że nadal nie jesteś pewna jego identyfikacji.
Mi wygląda on na hibka. Listeczki mogą się nieznacznie różnić w zależności od gatunku, ale wyglądają mi na hibkowe liście.
Dostaniesz ode mnie sztobry i kiedy wypuszczą liście, to sobie porównasz.
Tylko nie niepokój się, kiedy wiosną nie zobaczysz na nim oznak życia. One strasznie późno rozpoczynają wegetację. Nawet w połowie maja mogą dopiero zacząć puszczać pierwsze listki.
Dlatego też nie musisz spieszyć się z jego przesadzaniem (jeśli takie planujesz). Spokojnie zaczekaj aż ziemia rozmarznie. Ja przesadzałam chyba w marcu, ale pogoda była wtedy bardzo sprzyjająca.

Już odpisałam na pw :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Rzeczywiście Tulipko on bardzo późno wypuścił wiosną liście, dostałam go w marcu-myślałam, że się nie przyjął. Ale potem ruszył i został. A po jakim czasie od posadzenia Twoje sadzonki zaczęły kwitnąć? Długo czekałaś? Jestem bardzo ciekawa jego koloru kwiatów?!
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Judyto :D
Ja pojadę po bandzie i powiem że 100% hibi :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja swoje hibki kupowałam już z pąkami Judytko, więc kwitły mi jeszcze tego samego roku.
Ale i ja mam takiego jednorocznego maluszka, króry nie kwitł.

Pisałam, że tego dużego przesadzałam w marcu z powodu planowanej budowy. Zanim ta budowa ruszyła, odnalazłam w miejscu po hibku maleństwo, które odrosło od kawałka korzonka :shock: Przesadzałam go w środku wegetacji. Myślałam już że zmarniał, bo ciągle był "omdlały" i stracił większość listków. Pod koniec sezonu /wrzesień/ zauważyłam, że to maleństwo odżyło. Ale kiedy będzie kwitł tego naprawdę nie wiem.
U hibków trzeba dbać o pędy, ponieważ on zakwita tylko na dwuletnich. Dlatego właśnie, ja swojego prawie nie tnę i zabezpieczam na zimę.
Jeśli temu Twojemu nie przemarznie góra, to może już w tym roku zaskoczy Cię pierwszymi kwiatuszkami.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Judyto, wcale nie musisz słuchać moich rad ale ja bardzo lubię komuś doradzać :wink: . Na Twoim miejscu potraktowałabym skalniak, a szczególnie mozgę, randapem /inaczej się to pisze ale nie mam czasu szukać/ i to ze 3 razy w ciągu lata. Ach, wcześniej wykopałabym kwiatki i wsadziła na tymczasową rabatkę. Do jesieni skalniak byłby odchwaszczony i można urządzać skalniak. Mozgę, jak Ci się podoba, sadź gdzieś na obrzeżach ogrodu bo to bardzo ekspansywna trawa. To moja rada a co z nią zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja sprawa.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia-dobrze, że poszłaś na całego i raz na zawsze rozwiązałaś moje obiekcje co do szlachetności tego kurdupla :;230

Tulipko- hipek karzeł opatulony od stóp do głów :!:
Dziś chyba wpadłam w stan kompletnej nadgorliwości i doopatulałam na wszelki wypadek całą świeżyznę :roll:
Nawet tamaryszki, a w ogóle to nie wiem czy trzeba je opatulać, ale to taka młodzież i obudziły we mnie instynkty opiekuńcze ;:24

Krysko-skalniak :evil: nie prezentuje się najlepiej, co widać na wątpliwej jakości zdjęciu. Jeśli pomysł z oczkiem na jego miejscu przejdzie, to go wybuchnę w diabły, bo mnie zadręcza. Będę całe lato jak Kopciuszek wybierać gruz z ziemi :evil: A jak go wybuchnę, to i trawa się nie uchowa-że też mnie coś podkusiło na ta mozgę :evil:
Słucham Twoich rad bardzo uważnie bo jestem w niektórych tematach bardziej zielona jak trawa :oops: :roll:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No ja jestem ciekaw jaki kolor kwiatów ma ten hibiskus :)
No i tamaryszek też ładnie wygląda oby się obsypał kwiatami :D
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Popieram Kryskę mozgę trudno ci będzie wyplewić bo okropnie się rozrasta a skalniak byłby dobry ale jak w środku jest tyle perzu to nigdy go nie wybierzesz zawsze coś zostanie.Na skalniaku będzie rosło dużo małych roślinek ,więc ciężko ci będzie plewić .
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witaj Judyto!

Cieszę się, że założyłaś swój wątek! W wolnych chwilach przeczytam w całości!
Teraz serdecznie pozdrawiam,
agape
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu-ja też jestem bardzo ciekawa-będzie niespodzianka-oby tylko nie przemarzł i zechciał zakwitnąć.

Marysiu-ja wiem co z tej mozgi za ziółko. Trzymam ją w ryzach kosiarką :twisted: I choć trawisko ekspansywne to i tak na razie z nią wygrywam. W tym roku nawet ja przystrzygłam jak żywopłot, muszę powiedzieć, ze to całkiem nie głupio wyglądało. W walce z perzem na skalniaku poległam :cry: totalnie. Muszę przenieść rośliny i albo skalniak rozebrać albo potraktować randapem, aby się pozbyć tego badylska.

A tu ciąg dalszy ogrodowej młodzieży.

Tawlina jarzębolistna zasadzona wiosną.
Obrazek

Dąb czerwony zasadzony w 2007r.
Obrazek

Robinia zasadzona w 2006r.
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj JUDYTO- takie widoki jak pokazujesz to widuję w pobliżu Kijan , jeżdżąc na działkę brata do Rozkopaczewa . Ja tulipany wykopuję co 2-3 lata, gdy już zagęszczą sie w ziemi cebulki.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agape-bardzo mi miło,że wstąpiłaś do mnie, zapraszam częściej :wink:

Tadeusz- :shock: -Rozkopaczew leży o rzut beretem ode mnie, 16 km. Mam tam bardzo dobrych znajomych :D. Tak na marginesie to w Rozkopaczewie oglądaliśmy swego czasu dom, który chcieliśmy kupić z kilkoma stawami i chmielakiem. Cudo, ale sprzedająca straciła chęć do sprzedaży.

W takim razie w tym roku tulipany zostaną w ziemi :twisted: może się do nich przekonam. Kto wie, może powiększę kolekcję :roll:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Tadeuszowi, który wspomniał o widokach z mojej okolicy uświadomiłam sobie, co jest moim utrapieniem w ogrodzie. To chwasty!! Mój ogród ze wszystkich stron jest otoczony łąkami i polami i praktycznie nie ma żadnych barier. Kompletny wygwizdów. Łąki w większości nie są koszone, więc całej roślinności nic nie przeszkadza w wytwarzaniu i rozsiewaniu się nasion. To chyba wojna z wiatrakami.
:evil: :roll:
Są przecudowne i dzikie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Jakie śliczne aż żal kosić i wyrywać chyba będziesz musiała dokoła płotu nasadzić jakieś drzewka ,żeby odgrodzić się od tych łąk.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, myślę, że przed latającymi z wiatrem nasionami nie ma bariery i raczej tego nie zmienię. Posadziłam z trzech stron żywopłoty, ale bardziej z myślą o ochronie przed wiatrami, spalinami i szumem samochodów. Także po to aby zwiększyć atmosferę intymności w ogrodzie, gdyż ogród z jednej strony sąsiaduje z ruchliwą szosą.

Obrazek

Wracając jeszcze do zachwaszconego skalniaka, znalazłam zdjęcie dąbrówki, która na skalniaku już też jest chwastem.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”