Ogród Romka i Grażyny
Forsycje przycinam ostro zawsze po przekwitnięciu. Z roku na rok kwitną coraz ładniej i zagęszczają się. Trzy lata temu jak była ostra zima to kwitły tylko samym dołem do wysokości zimowego śniegu. Ale tak było wtedy ze wszystkimi forsycjami w mojej okolicy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Zima ustąpiła. W powietrzu czuć już wiosnę. Najwyższa pora przedstawić kilka ostatnich zdjęć ogrodu w zimowych klimatach.

Zabezpieczenie jałowców Blue Arrow przed śniegiem okazało się skuteczne o czym świadczy poniższe zdjęcie.

Zabezpieczenie jałowców Blue Arrow przed śniegiem okazało się skuteczne o czym świadczy poniższe zdjęcie.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
W ubieglą sobotę było już +15 stpopni w cieniu, a teraz prawie pół metra śniegu, a miejscami zaspy wysokie nawet do pełnego.

Żeby można było dojść do karmników musiałem wykopać takie ścieżki w ogrodzie.

Żeby można było dojść do karmników musiałem wykopać takie ścieżki w ogrodzie.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Romku! Łaadne te iglaczki,ale sporo będziesz mial do wycięcia np choina kanadyjska,ktorą zreszta uwielbiam ,rośnie kopiasto jak sosna czarna i u mnie po kilku latach jest wielkosci rozrośniętego jaśminu.Podobnie sytuacja wygląda jeżeli chodzi o mikrobiotę syberyjską.Powiedz czy w calości sam ksztaltujesz przestrzen,czy tez korzystaleś z pomocy projektanta.Dodatkową atrakcją jest ukształtowanie terenu.Podoba mi się bardzo,ale rośliny chyba też spore sadzłeś,bo mimo sprzyjających warunkow takie by nie urosły .Czy zamierzasz w większym rozmiarze wprowadzic byliny czy tez ograniczysz się do krzewow ozdobnych?
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Niestety chcę mieć pełną radość z tworzonego samodzielnie ogrodu i nie korzystam z pomocy projektantów, co spowodowało też kilka błędnych nasadzeń w ogrodzie, zwłaszcza w początkowym okresie. Dotyczy to między innymi tsugi i złotokapu, które muszę przesadzić w tym tygodniu w inne, docelowe miejsca. Także kilka innych iglaków trafi wiosną w nowe miejsca. Mam w tym wprawę, bo przesadzałem już np. o wiele większą brzozę z pozytywnym wynikiem. Bylin mam dość dużo ale nie robiłem im zdjęć. Staram się unikać natomiast egzotycznych roślin cebulowych, kłączy, które trzeba wykopywać jesienią. Bawię się już tylko z tymi, które kupiłem na początki przygody ogrodniczej tj. kanny (rozrastają się jak chwasty w olbrzymie kępy, po wykopaniu ledwie jestem w stanie je udźwignąć). mieczyki itp. Czeka mnie też niestety likwidacja kolejnego fragmentu trawnika pod nowe nasadzenia iglaków, host, piwonii, paproci, traw i tarczownicy ( te rośliny kupione późną jesienią przezimowały w doniczkach odpowiednio zabezpieczonych suchymi liściami przed mrozem).
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Romku.!W kwestii trawnika to każdego roku kawałek jest usuwany ku wielkiemu niezadowoleniu mojego męża.
Ja mam trochę dalii,których przez sentyment się nie pozbędę,a kłopotu co niemiara
Ja mam trochę dalii,których przez sentyment się nie pozbędę,a kłopotu co niemiara
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Znalazłem jeszcze jedno zimowe zdjęcie. Brzza "Youngii" i modrzew europejski "Pendula" w śnieżnej kołderce.

Tym zdjęciem chciałbym zakończyć temat "Ogród Romka i Grażyny" i zapraszam do istniejącego już wątku "Ogród Romka i Grażyny 2009".
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 159#770159

Tym zdjęciem chciałbym zakończyć temat "Ogród Romka i Grażyny" i zapraszam do istniejącego już wątku "Ogród Romka i Grażyny 2009".
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 159#770159
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Ponownie dołączam zdjęcia z wcześniejszych lat zablokowane przez fotosik.
Zdjęcia w kolejności jak przy pierwszym zapisie.
str.2 tematu - Ogród 2008 r.

str.2 tematu - Ogród 2007r.

str.2 tematu - Ogród 2006 r.

str.2 tematu - Ogród 2005 r.

str.2 tematu - Ogród 2008 r.

str.2 tematu - Ogród 2007r.

str.2 tematu - Ogród 2006 r.

str.2 tematu - Ogród 2005 r.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Dalszy ciąg zdjęć z wcześniejszych lat zablokowanych przez fotosik.
str.4
Zasuszone już o tej porze roku rozplenica japońska i kwiaty hortensji.
Ostrokrzew kolczasty 'Argentea Marginata'.
Świerk kłujący (picea pungens) Glauca Globosa szczepiony na pniu.

Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana) "Elwoodii Gold"

Jodła górska (Abies lasiocarpa) "Compacta"

Świerk biały (Picea glauca) 'Echiniformis'
Jodła górska (Abies lasiocarpa) 'Green Globe'
Cis pospolity (Taxus baccata) "Adpressa Aurea" (rośnie bardzo wolno).

str.4
Zasuszone już o tej porze roku rozplenica japońska i kwiaty hortensji.

Ostrokrzew kolczasty 'Argentea Marginata'.

Świerk kłujący (picea pungens) Glauca Globosa szczepiony na pniu.

Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana) "Elwoodii Gold"

Jodła górska (Abies lasiocarpa) "Compacta"

Świerk biały (Picea glauca) 'Echiniformis'

Jodła górska (Abies lasiocarpa) 'Green Globe'

Cis pospolity (Taxus baccata) "Adpressa Aurea" (rośnie bardzo wolno).

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze