Marzeno, kiwi zdobyłem z kiwi

jedząc kiwi, wydłub łyżeczką peski, potem daj je na szmatke, obmyj, potem wytrzyj, tak żeby nie został miąż z owocu na tych nasionkach, do ziemi i czekasz. W ten sposób rozmnaża się szybko i bardzo fajne efekty. No a oliwka dostała się do mnie prosto z Bośni, była tam kupiona w szkółce, jako szczepione drzewo owocujące.
Anoli przyjeły mi się wszystkie 4 listki, tylko, że 2 zmarnowałem przez własną głupote

Powiem tak: przez otwory doniczki przeciągnij nitke, tak, żeby potem dało się nią liść do ziemi przymocować. W sumie 2 nitki wystarczy przeciągnąć tak, żeby końce były pod donicą, potem siatka, drenaż, ziemia, na to kładziesz wcześniej przygotowany liść, przyciskasz go lekko do ziemi tymi nitkami i gotowe
W sposobie opisanym wyżej musisz przeciąż liście zaraz pod rozgałęziami tych żył na liściach. Innym sposobem jest obcięcie brzegów liści tak, alby liść przybrał trójkątny kształt, potem tniesz liść na paski o długości około 5 cm wkładasz do ziemi tak jak sadzonki liściowe sanseweri na przykład

Powodzenia życzę

Aha! i najlepszym okresem na to jest późna wiosna/wczesne lato