Ogród jackon - prezentacja lilii wodnych
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród jackon - prezentacja lilii wodnych
o ile dobrze pamiętam masz klasyczne odmiany lilii wodnych
bez żadnych problemów przezimujesz je w oczku
natomiast ciekawi mnie odmiana lilii niebieskiej tropikalnej
są odmiany tzw "żyworodne", które namnaża się w bardzo prosty sposób
o wiele łatwiej przezimować małą sadzonkę w domu niż duże kłącze
temperatura zimowania powinna być około 10 stopni, światło nie gra tutaj dużej roli, to okres spoczynku dla rośliny
bez żadnych problemów przezimujesz je w oczku
natomiast ciekawi mnie odmiana lilii niebieskiej tropikalnej
są odmiany tzw "żyworodne", które namnaża się w bardzo prosty sposób
o wiele łatwiej przezimować małą sadzonkę w domu niż duże kłącze
temperatura zimowania powinna być około 10 stopni, światło nie gra tutaj dużej roli, to okres spoczynku dla rośliny
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku ja nie trzymam jej w mieszkaniu tylko w zimnej piwnicy a tam temperatura spada do kilu stopni , czasem do około zera , teraz jest powyżej 10 .
Ale zobaczymy co z tego będzie .
Mam miejsce w piwnicy więc nie ryzykuję żeby mi zmarzły , są w wodzie w dużej donicy napełnionej wodą .
Genia
Ale zobaczymy co z tego będzie .
Mam miejsce w piwnicy więc nie ryzykuję żeby mi zmarzły , są w wodzie w dużej donicy napełnionej wodą .
Genia
-
- 500p
w takim układzie nie przezimujesz lilii tropikalnej
ubiegłej zimy wszystkie moje lilie miniaturowe zimowały w oczku na głębokości 15-20 cm
nie miałem żadnych strat
o innych odmianach nie wspomnę
ubiegłej zimy wszystkie moje lilie miniaturowe zimowały w oczku na głębokości 15-20 cm
nie miałem żadnych strat
o innych odmianach nie wspomnę

pozdrawiam
Jacek
Jacek
- e-genia
Nie mam innego wyjścia tylko wnieść do korytarza .
Genia
Genia

-
- 500p
na wiosnę muszę zrobić duże przecinki w roślinach błotnych, pływających i pewnie w liliach wodnych
powoli szukam chętnych, szkoda wywalać na kompost
powoli szukam chętnych, szkoda wywalać na kompost

pozdrawiam
Jacek
Jacek
- e-genia
Jacku na pewno znajdzie się sporo chętnych , ja mam małe oczko więc nie bardzo mam miejsce no i jak coś mi się u Ciebie podoba to do oczka dużego albo nowość masz .
Genia
Genia
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku - ja na pewno odezwę się do Ciebie wiosną 

-
- 500p
nie wszystko co mam przedstawiałem do tej pory na fotkach 
jest też sporo ciekawostek do małych oczek

jest też sporo ciekawostek do małych oczek
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Witaj Jacku jakiś czas temu trafiłem na Twoje wątki przeczytałem je już chyba kilka razy z wielką uwagą ,są bardzo merytoryczne, dużo się dowiedziałem w temacie lilii wodnych, udało się też zidentyfikowac te które mam u siebie, pierwsza którą mam juz kilkanaście lat, zarosła mi całe oczko w tym roku wysłałem do ludzi z forum chyba z 10 sadzonek ale i tak oczko pełne myślę że jest to Attraction, myślę że "błąd" jaki popełniłem to taki że tą moją lilię nie trzymałem w pojemniku tylko wsypałem do oczka chyba dwie taczki ziemi i ją tam na dnie posadziłem, bo uważałem że słabo rosła
no i pokazała co potrafi i to aż za mocno
, pod wpływem Twojego wątku już mam plan powiększenia mojego oczka wodnego
, a teraz jesienią dostałem dwie dziwne sadzonki żółtej lili myślę że może to być Sulphurea (ma mieć duże liście i kwiaty wystające nad powierzchnię wody), napisałem dziwne sadzonki bo sadzonka powstała z kwiatu a jest wegetatywna
, a kwiat to przecież rozmnażanie generatywne pierwszy raz się z czymś taki spotkałem, po przekwitnięciu z kwiatka wyrastają korzenie i liście i mamy sadzonkę , ale jak czytam to zjawisko występuje u częsci odmian. Teraz czytam że wiosną będziesz miał nadwyżki roślin :P jak by było mozliwe to z chęcią bym kupił sadzonkę odmiany Colorado bardzo się mi podoba, a jeszcze może zmieściłbym jakąś ciekawą mimiaturkę
i miałbym pewność że będzie to co powinno bo po zakupach na al..... w tym roku mam bardzo negatywne odczucia.

-
- 500p
lilia żółta o której piszesz to:
Nymphaea Colonel A.J.Welch - głębokość sadzenia 0,6-1,2m, u mnie zakwitła po 3 latach uprawy, zimowanie bezproblemowe, liście nakrapiane, typowe dla lilii żółtych, ciekawostką jest fakt, że lilia ta niekiedy po przekwitnięciu kwiata z owocostanu wytwarza młodą roślinę, w tym roku dwukrotnie miałem taką sytuację

fazy powstawania nowej rośliny z owocostanu lilii
w literaturze podaje się, że po opadnięciu na dno zbiornika owocostanu powstaje nowa roślina
otóż jest zupełnie inaczej, owocostan przez cały czas pozostaje na lustrze wody
cały ten cykl można obserwować i dobrze wykształconą sadzonkę oderwać od łodygi rośliny (która przez cały ten czas dostarcza nowej roślinie składniki odżywcze)

zdjęcie dobrze wykształconej sadzonki
co do innych odmian to skontaktuj się ze mną na wiosnę, nie mam pojęcia jakie odmiany będę przycinał
Atraction jest lilią bardzo ekspansywną, w szczególności gdy ma miejsce na powiększenie systemu korzeniowego
Nymphaea Colonel A.J.Welch - głębokość sadzenia 0,6-1,2m, u mnie zakwitła po 3 latach uprawy, zimowanie bezproblemowe, liście nakrapiane, typowe dla lilii żółtych, ciekawostką jest fakt, że lilia ta niekiedy po przekwitnięciu kwiata z owocostanu wytwarza młodą roślinę, w tym roku dwukrotnie miałem taką sytuację

fazy powstawania nowej rośliny z owocostanu lilii
w literaturze podaje się, że po opadnięciu na dno zbiornika owocostanu powstaje nowa roślina
otóż jest zupełnie inaczej, owocostan przez cały czas pozostaje na lustrze wody
cały ten cykl można obserwować i dobrze wykształconą sadzonkę oderwać od łodygi rośliny (która przez cały ten czas dostarcza nowej roślinie składniki odżywcze)

co do innych odmian to skontaktuj się ze mną na wiosnę, nie mam pojęcia jakie odmiany będę przycinał
Atraction jest lilią bardzo ekspansywną, w szczególności gdy ma miejsce na powiększenie systemu korzeniowego
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Bardzo dziękuję za nazwę mojej nowej żółtej lili
sadzonki które otrzymałem wyglądały podobnie jak te z ostatniego zdjęcia miały tylko więcej korzeni, posadziłem je do doniczki i wstawiłem na dno oczka , nie pływają juz po powierzchni- chyba dobrze zrobiłem
Ci znajomni od których dostałem te sadzonki powiedzieli że u nich w tym roku to na większości kwiatów powstały takie sadzonki, coś im podpasowało. U mnie w strefie lili jest 1m głębokości więc bedzie jej dobrze i dla tej Attraction to też dobra głębokość, a jeszcze te dwie taczki ziemi na dno - niczym oliwa do ognia
A odnośnie sadzonek z pewnością sie przpomnę 

-
- 500p
jeżeli nie będę mógł przyciąć Colorado z całą pewnością załatwię Tobie dorodne kłącze za 30% ceny, które oferują inne firmy
współpracuję z największymi firmami hodowlanymi w Europie
współpracuję z największymi firmami hodowlanymi w Europie

pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- 500p
jeżeli chodzi o lilie miniaturowe, to musisz w oczku znaleźć takie miejsce, gdzie inne rośliny ich nie zagłuszą
nie lubią towarzystwa innych ekspansywnych roślin
wcześniej w postach wrzuciłem dwie najpopularniejsze miniaturki
popularna jest jeszcze N.Aurora, ale jest bardziej kapryśna od pozostałych jeżeli chodzi o kwitnienie
nie lubią towarzystwa innych ekspansywnych roślin
wcześniej w postach wrzuciłem dwie najpopularniejsze miniaturki
popularna jest jeszcze N.Aurora, ale jest bardziej kapryśna od pozostałych jeżeli chodzi o kwitnienie
pozdrawiam
Jacek
Jacek