Opowieści z Jagieliny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eszeweria18
200p
200p
Od: 29 sie 2018, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Opowieści z Jagieliny

Post »

Plany i rozważania to już coś ;:215 Ja na tę chwilę nawet nie mam gdzie jej postawić ;:222 Dla mnie to jeszcze dalekie plany, a u ciebie już się coś dzieje, trzymam kciuki żeby jak najszybciej się udało, bo na pewno świetnie to zagospodarujesz i miło będzie pooglądać :wink:
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Dziękuję. Szklarnia byłabym idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza ogrzewana, bo dotarło dzisiaj do mnie, że jestem niesłychanie pazerna na wysiewanie wszystkiego, co możliwe. Zajęte mam wszystkie parapety w nowym dwukondygnacyjnym domu, częściowo też podłogi pod oknami, cały regał oświetleniowy oraz wszystkie okna w warsztacie. A przecież jeszcze do popikowania mam mnóstwo i do wysiania tyle samo. ;:oj
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Taka oranżeria to fajna rzecz. Szczególnie jak sie patrzy na obrazki. No, żartuje. Ale bardzo rozsądnie trzeba podejść do tematu bo ogrzewanie nie będzie tanie. Chociaż dziś w dobie paneli słonecznych może się to udać. Nam się nie udało, i nie mam. Będę kibicować. Ale najpierw piwniczka...obiecałaś.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne. Wyjdę niebawem po drewno, to pocykam, jak ta ziemianka teraz wygląda, wrzucę parę fotek i opiszę, jak będę miała męża bliżej siebie. Rozumiesz, zupełnie nietechniczna jestem. :wink: :D :lol:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu a z czego będziecie robić tą szklarnie ?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba, trwają dyskusje nad szkłem i poliwęglanem. Jeszcze nie zdecydowaliśmy. Przez zimę mąż zrobi projekt i nazbieramy stali na szkielet, a od przyszłego roku zaczną się prace. Muszę wykorzystać fakt, że mam w domu automatyka, dzięki temu szklarnia będzie wyposażona w różne 'bajery'. Trzeba będzie przysiąść wpierw przy jakiejś technicznej lekturze i zgromadzić informacje od profesjonalistów. którzy w takich szklarniach pracują. Chcemy zrobić to możliwie najlepiej, jak się da. ;:136
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsza cudowna pogoda pozwoliła zamocować foliak, który zakupiłam na alle. Wbrew zapewnieniom sprzedawcy nie okazał się 'solidny i wytrzymały' - to o szkielecie. Rurki są delikatne i mało stabilne, sama folia też wygląda na cienką, no ale zobaczymy. W przyszłym sezonie będzie już może szklarnia, więc mam nadzieję, że wytrzyma oby do jesieni. Ale do brzegu... Mam kilka porad, które mogą przydać się podczas montowania takiej folii. Otóż:

wszystkie miejsca skręcania rurek szkieletu wkrętami należy zabezpieczyć silvertape'm lub taśmą izolacyjną albo klejącą, zapobiegnie to nieuchronnemu przecieraniu się folii w tych miejscach
Obrazek
Obrazek

bardzo dobrze sprawdza się zakotwiczenie całości do podłoża w następujący sposób: wbijamy paliki długości ok. 50 cm co 1 m, do których przykręcamy długie deski, między którymi skręcamy folię. Ten patent działał u nas doskonale przez 2 sezony
Obrazek
Obrazek

Jeszcze jedna ważna rzecz: aby zamki błyskawiczne przy wejściu działały bez naprężeń, należy nie mocować folii na szkielecie na sztywno, warto zostawić luźny namiot (nauczka z dwóch poprzednich sezonów).

Świetnie sprawdza się też dodatkowy wewnętrzny stelaż do podwiązywania pomidorów:
Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Basiu, tak to niestety jest z tymi sprzedawcami. Każdy wszystko co sprzedaje to zachwala a jak już ktoś kupi to okazuje się że przychodzi jakieś badziewie.... Ale mam nadzieję że posłuży Ci do czasu postawienia szklarni ;:167
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SebaMax, ech, szkoda gadać... W zestawie brakowało paru śrub oraz jednej rurki, stanowiącej część szkieletu. Guzik to byłoby warte bez mnóstwa własnej inwencji i materiałów dodatkowych. Mam nadzieję, że to ostatnia zamawiana folia. ;:223
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Basia moja altanka zamawiana w Leroy Merlin jak przyjechała to co prawda wszystkie najważniejsze elementy miała ale śrób i kątowników miała za mało. Tak mniej więcej połowę i też musiały iść w ruch własne. Dobrze że akurat miałem ;:223
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poliwęglan sprawdzi się lepiej niż szkło jako pokrycie szklarni.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SebaMax, no niestety, wszystkie te zamawiane foliaki są słabe i niestabilne. Dlatego trzeba się wziąć w garść i zrobić samemu. :wink: :D
Madziagos, i to właśnie z poliwęglanu będzie chyba nasza przyszła szklarnia. Mamy rok, by ją zaprojektować, zgromadzić materiały
i zbudować. Nie mogę się doczekać. :tan
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Basiu, a masz już gdzieś jakiś sklep w naszej okolicy z poliwęglanem w dobrej cenie? Bo w mojej szklarni sporo już szyb popękanych jest i niedługo będę musiał wymienić i też właśnie nad takim rozwiązaniem myślałem ;:224
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Bstoku Tuplex zajmuje się poliwęglanem w różnych rodzajach, ale nie obczaiłam jeszcze asortymentu. Dzisiaj calutki dzień spędziłam z gracką, plecy mi odpadają. ;:223
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje sadzonki pomidorów i papryk bardzo chcą już wylądować w miejscu stałym, ale jeszcze z jakieś 10 dni będą musiały poczekać, bo prognozy są kiepskie.
Obrazek[/URL

[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/ed57386bcc879f18]Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”