Madziu jak fajnie, że wrzuciłaś jednak fotki swojej rabaty Ślicznie wygląda, lubię takie połacie. Ale masz rację, w cieniu biel prezentuje się o wiele lepiej, moja rabata też jest non stop nasłoneczniona, i niestety jest mała
Babopielka rabata w jeden rok,a tyle roślinności Jesteś niesamowita
Witam, mam rabatę w pełnym słońcu i nie wiem co mogłabym posadzić, żeby zakwitło koło maja, wtedy, kiedy przekwitną rośliny cebulowe. Do tej pory miałam na niej róże, ale chciałabym zmienić je na coś innego. Będę wdzięczna za pomysły.
Pozdrawiam,
Patrycja.
Witaj Patrycjo, jeżeli chciałabyś byliny, to w maju kwitną tylko niskie skalniaki, inne rośliny dopiero w czerwcu. Maj to przede wszystkim rh i azalie.
Dziękuję za odpowiedź.
Nie sprecyzowałam tego w swojej wcześniejszej wypowiedzi. Mianowicie chodziło mi o to, że chciałabym,aby roślina kwitła od maja do późnej jesieni.
Pozdrawiam.
Witaj Patrycjo
Widzę, że jesteś dopiero początkującym ogrodnikiem Też kiedyś takim byłam jedyne rośliny, które kwitną cały sezon to rośliny... sztuczne ;) . Natomiast każdy rodzaj roślinności czy to jednoroczne, dwuletnie, byliny czy krzewy utrzymują swoje kwiaty do momentu zapylenia... następnie zawiązują owoce... oczywiście można utrzymać niektóre poprzez obrywanie przekwitłych kwiatów do wytwarzania coraz to nowych kwiatów jak jest z pelargoniami i surfiniami (chociaż ja ich nie uważam za rabatowe), ale to żmudna praca i trzeba na nią mieć dużo wolnego czasu - oczywiście zależy to od wielkości rabaty, bo jeżeli są to 2 metry to aż tak wiele nie potrzeba Dlatego zazwyczaj na rabatach sadzi się, bądź sieje kilka gatunków roślinności żeby przez cały sezon coś kwitło. Ale takie jest moje zdanie i na pewno wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni ogrodnicy.
pozdrawiam
Magda
Witaj kluska,
Faktem jest, że jestem początkującym ogrodnikiem , jednak moje róże w podanych przeze mnie miesiącach kwitły, z tym, że musiałam obrywać suche kwiaty, żeby zakwitły następne. Mamy, to znaczy ja i moi rodzice, ogród już kilka lat,ale dopiero teraz zaczęłam się interesować roślinami rosnącymi w nim. Wykorzystam Twoją radę i spróbuję poszukać różnych roślin kwitnących w różnych miesiącach, żeby było pięknie przez cały czas, aż do późnej jesieni.
Gdyby kogoś interesował kolor niebieski, właśnie czytam artykuł wymieniający użyteczne rośliny z podziałem na pory roku (niestety po angielsku ale są nazwy łacińskie)
W moim ogrodzie zauważyłam, że po deszczach białe kwiaty tracą na swoim wyglądzie. Z tego powodu unikam białego koloru na moich rabatkach, mimo swojego uroku. Stąd nasuwa mi się pytanie: jak to się ma do "białej" rabaty? Czy też zauważyliście taki problem u siebie?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób."Hipokrates Pozdrawiam Wiktoria
A jednak słaby ma charakter... obiecałam sobie, że już więcej żadnych zakupów w tym sezonie i nie wytrzymałam...przeglądałam, klikałam i nie wiadomo kiedy koszyk się zapełnił, niechcący kliknęłam na opcję Realizuj zamówienie i czerwono-purpurowa rabata gotowa
Od górnego lewego rogu: rozchodnik okazały, orlik, krwawnik pospolity, posłonek ogrodowy, liliowiec, nachyłek okręgowy, kuklik chilijski i berberys. Do tego dojdą rośliny, które już mam - trawa Red Baron i firletka chalcedońska, zamówione mam już też czerwonolistne miskanty, maki, z nasion liczę, że wzjedzie mi czerwony ipomopsis. Zamówiłam też trzy czerwone dalie u pana Stanisława, ale zamówienie wysłałam dopiero w styczniu i nie wiem, czy załapię się na te odmiany
W tle chciałabym też posadzić przebarwiające się na czerwono drzewa lub krzewy. Myślę o kwaśnodrzewie i azalii pontyjskiej. Pewnie dojdą też cebulkowe: tulipany i mieczyki oraz wysokie jesienne astry. Idea jest taka, by z nadejściem późnego lata rabata przechodzila w fiolety i purpurę (trawy i astry przejmą główną rolę). Jak to wyjdzie w praktyce, zobaczymy.
Na forum umieszczamy zdjęcia wyłącznie własnego autorstwa.
Regulamin § 2.1 pkt.k /Adm.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
W ubiegłym roku podjęłam próbę stworzenia białej rabaty. Mam nadzieję, że byliny się już rozrosną, a zaplanowane wiosenne nasadzenia będą konsekwentne i cały rok będzie na niej biało.