W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Gdzie ta wiosna? ;:303 Zamiast tego przyszło od razu lato. Jest tak cieplutko,że wszystko rośnie momentalnie,rośliny rzeczywiście urządzają wyścigi kto pierwszy. Chyba dalie posadzę,bo kły już pokazują ;:218
Ostatnio będąc na działce zasiliłam wszystkie róże obornikiem granulowanym,nie pryskałam miedzianem,niektóre z nich mają już małe listki. Tulipany rosną,ale nie wszystkie mają pąki.
Ostróżki zagęszczają się szybko,żurawki ogryzki coś pomału wypuszczają :?
Trzy wykopane doły czekają na róże. Dostałam meila z RosenPark,że do wtorku powinna Batsheba dojechać,polska szkółka też pewnie wyśle w poniedziałek,a we wtorek dojadą,czyli w środę je posadzę. Cieszę się jak małe dziecko ;:oj A na parapetach zielono,pomidory coraz większe. Mam 20 rozsad. Jeden powojnik na balkonie odbija po zimie. Posadziłam też kobeę do donicy z floksem Drummonda i jedną lobelią .Biała lobelia posiana kilka dni temu ładnie kiełkuje.
Następnie w planie pozostaje przewiezienie krzesła na działkę i odnowienie oraz pomalowanie ;:224

Aguś żurawki krwiste są niezmordowane,one zawsze sobie radzą,z tymi odmianowymi już nie jest tak kolorowo. Jest ciepło,a rośliny pędzą jak szalone. Martwię się,czy czegoś nie przegapię,bo dwa dni temu magnolie już miały pękate pąki ;:333

Ewelinko nie mogę uwierzyć jaki ten kwiecień jest słoneczny i ciepły,rośliny mkną niczym błyskawica,pewnie po kilku dniach jak mnie nie będzie nie poznam działki ;:333

Gosiu te małe tulipanki to botaniczne,ale niestety nie pamiętam jaka to odmiana ;:222

Beatko jeszcze żurawkom dam szansę,mam nadzieję,że wypuszczą listki. Te najstarsze odmiany są niezawodne ;:108

Wiolu na pewno już u Ciebie tulipany kwitną,ciepły klimat u nas ostatnio ;:333
Czekam na Batsheba ,już niedługo ją capnę w swoje rączki. Na razie wrzucam skórki pod banany do dołka,gdzie będzie rosła ;:215

Irenko moja mamcia bardzo lubi pomocników w postaci żab,krasnali,kaczek w oczku ;:108
Ostatnio zawitała do nas prawdziwa żaba i krzyczy do nas kąpiąc się.
Lobelia jak już zakwitnie to końca nie ma,bardzo lubię tę roślinkę,ale tylko przeze mnie wysiana jest ukwiecona. Kiedyś kupiłam gotowe sadzonki i marnie rosła ;:185

Ewa dziękuję za miłe słowa,staram się ciągle coś nowego wymyślać,a koszyki wszelakie dokupuję ;:224
Ostatnio na giełdzie jedna pani miała do sprzedania koszyk owalny z rączką wyścielony folią,zapytałam o cenę i poszłam dalej. Pomyślałam,że wezmę wracając. Niestety po koszyku nie było ani śladu.
Tulipanów mało na jesieni dosadziłam,ale coś tam rośnie.

Forsycja dostała kolorek

Obrazek

Magnolia Yellow Bird w tym roku zakwitnie ;:65

Obrazek

Czosnek Gigant

Obrazek

Exotic Emperor cudne cytrynki

Obrazek

Obrazek

Botaniczny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ice Cream bukiet

Obrazek

Rabarbar ...już mi ślinka cieknie na ciasto lub zupę z rabarbaru z kluskami mniam...

Obrazek

Hiacynty z Lidla

Obrazek

Obrazek

Moja najstarsza borówka,czy mam ją przyciąć? ;:224

Obrazek

Porcja lobelii

Obrazek

Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No tak.....z dnia na dzień przyroda zmienia się nie do poznania. Jak dla mnie chyba nawet zbyt za szybko... ;:219
Też sypnęłam w tamtym tygodniu pod wszystkie roślinki azofoską. Chciałam kupić obornik granulowany jak w zeszłym roku, ale problem w tym że nie mam kiedy po niego skoczyć...Jeszcze muszę czymś podsypać powojniki...A miedzian , owszem też mam i też nie użyłam bo róże już bardzo ulistnione....Zazdroszczę ci magnolii. moja zmarzła w tamtym roku. Trzeba się obejrzeć za nową. Mam już nawet plan, kupię teściowej na urodziny majowe....No i będę mieć..... :tan
Miłej niedzieli ci życzę, dużo ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zupa z rabarbaru ? :shock: Pierwsze słyszę :lol: Muszę poszukać w necie co to takiego.
Ja przeważnie robię placek na kruchym spodzie oraz rabarbarowe crumble :lol:
Lobelia już taka duża. Ja dopiero swoją będę pikować. Może jutro dam już radę.
Podobne mam z nią doświadczenia. Kupna migiem przekwitała i potem już do końca sezonu nic a ta z własnego siewu pięknie i długo kwitnie.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepięknie budzi się Aniu Twój ogród do życia ;:oj ;:oj ;:oj Właśnie wróciłam z ogrodów Keukenhof i Amsterdamu w Holandi a w zeszłym miesiącu Brugia z Gandawą w Belgi. Nie obyło się bez zakupów na amsterdamskim kwiatowym targu. Czasu mało bo działka ale też koleżanka na emeryture i cały dział na mojej głowie. Myśle że uda mi się jutro cosik ze zdjęciami i wątek o podróżach taki mały. Bo na majówke 9dni objazdu po Czarnogórze, Albani i Macedoni w tym mnóstwo parków narodowych w tych krajach ;:oj

Udanego tygodnia, ściskam mocno :D :wit
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, też się zastanawiam, gdzie ta wiosna. Jak nigdy mój ogród w takim samym stadium rozwoju jak Twój. Zakończyłam prace przy różach.
Tulipany rozpoczynają kwitnienie tak szybko , a kończą jeszcze szybciej, nawet zdjęcia nie zrobiłam.
Za to magnolia powala.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu oj piękna wiosna u Ciebie na działeczce i w domu również. Sadzonki super rosną lobelia przepiękna uwielbiam ją niestety z braku miejsca nie siałam, ale będę kupowała sadzonki. życzę miłego tygodnia Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Pogoda letnia to i trudno nadążyć za roslinkami. W zeszłym roku magnoliom w maju przemarzły pąki a teraz w maju juz będzie dawno po kwitnieniu. Piękne u ciebie widoczki a lobelia super wzeszla. Będzie cieszyc oczy.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Aniu ja też się kręcę koło rabarbarów, czy by sobie ze trzech gałązek nie ciachnąć na kompot :D Masz rację wszystko szybko przekwita, trzeba często zaglądać do roślinek by nic nie przegapić :wink: niektórym zdjęcia robiłam na ostatni moment, np. magnolia ledwo rozkwitła- a już się sypią płatki ;:224
Piękne lobelki, jak ze sklepu ;:215 ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu fajniutkie masz te naczynia w dodatku w niebieskim kolorze super ja tez muszę się wybrać w którąś sobotę na rynek i poszukać może znajdę coś ciekawego. Kiedyś tez sadziłam na balkonie w donicy lilie piękna to ozdoba. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu u Ciebie na działce szaleństwo, tulipanki dają czadu :) inne roślinki również :) widzę wszystko już przygotowane, nawet dołki pod róże, które mają przyjść ;:63 fakt, że wiosna raczej letnia, byle by już tylko zimno nie wróciło :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Aniu Twoja lobelia jest piękna. Zobaczyłabyś moją, to byś się uśmiała. Stoi w miejscu już prawie 2 miesiące, ale nie tracę nadziei.
Czekasz na róże jak ja. W tym tygodniu będą 3, ostatnio posadziłam 5, a jeszcze 4 chyba kupię, ale muszę im gdzieś wytargać trochę miejsca...
Pięknej pogody dla roślinek małych i dużych Ci życzę. :) I trochę deszczu też. :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wczoraj cały dzień popadało,a momentami lało,więc działka porządnie została podlana ;:333
No to teraz się zacznie,trawka nawodniona,niedługo będzie koszenie trawy.
W niedzielę pojechałam z rodzinką na dwie godzinki ;:71 . Wsadziłam trzy wielkie karpy dalii,męczyły się i suszyły,więc poszły do ziemi.
Wczoraj dostałam meila z F,że róże wysłane w ilości 2 szt:) Dzisiaj je zobaczę. Czekam na spóźnioną Batshebę,oby tylko jej nic nie było,bo już 4 dzień podróżuje ;:224 Z Francji róże szybciej szły od Delbarda.
A na parapetach tłoczno się zrobiło,więc część sadzonek jest na balkonie i się przyzwyczajają do klimatu. Kocham te moje zielone maleństwa wszystkie.
W niedzielę pojechałam na moją giełdę coniedzielną. Wyhaczyłam od jednej pani czajnik z podgrzewaczem ceramiczny w kolorze niebieskim za 10 zł. Do tego kupiłam pęk starych kluczy ;:oj W tym tygodniu planuję pomalować krzesło tzn siedzisko i oparcie,a nogi metalowe czarne zostają ;:108

Olu dobrze,że mi przypomniałaś o powojnikach,koniecznie muszę coś dla nich kupić,a może tę magiczną siłę? Stosowałaś kiedyś u siebie? Obornik granulowany szybko się skończył,jeszcze jedno opakowanie muszę zakupić. Dobry plan masz z magnolią ;:215

Wiolu zupa rabarbarowa kojarzy mi się z moim dzieciństwem i latem,kiedy to moja mama gotowała cały gar ;:167 Zupa znikała w trybie natychmiastowym,a nawet czasem następowały spory,kto dostał więcej klusek w talerzu. Mój tata ma za zadanie obrać i pokroić pałki rabarbaru,a mama robi nasz smakołyk. Na koniec dodaje się śmietanę,troszkę cukru. Ja z kolei nie znam crumble,hmm trzeba się douczyć:)
Lobelię pikuję łyżeczką kępkami,nie bawię się w pojedyncze maleństwa,szybko bym się zniechęciła. Biała u mnie jeszcze rośnie,na razie nabiera ciałka ;:108

Anetko witaj kochana,tak rzadko zaglądasz,ale cieszę się,że jesteś:)
Sporo zobaczyłaś w ostatnim czasie. Albania i Macedonia na pewno skrywają wiele uroczych miejscówek. Jestem ciekawa Twojej relacji,ale rozumiem,że czas goni i w pracy dużo obowiązków:)

Aniu-nena róże się zielenią,nawoziłaś swoje już nawozem?
Jutro chcę pojechać zobaczyć jak tulipany wyglądają po wczorajszym ulewnym dniu.

Alicjo lobelia to wspaniała roślinka,drobne kwiatuszki są urocze i co ważne długo kwitnie ;:333

Iwonka magnolie mają teraz swój pokaz,ciesze się,że mogę być świadkiem tego przedstawienia:)

Aguś też lubisz rabarbar? Mam go w kilku miejscach na działce :lol:
Lobelia się zagęszcza,pewnie niedługo pojawią się pączki.

Mariusz tulipany pędzą,kolorki pokazują,to ich czas:) Ja też mam nadzieję,że Zimna Zośka nas ominie :uszy

Moni rok temu lobelia wzeszła mi w minimalnych ilościach,gdzieś z boku kuwetki kilka kwiatków,ale dobrze,ze dałam jej szansę,bo kilka na balkonie miałam i cieszyła całe lato.
Sporo róż zakupiłaś na wiosnę,super samopoczucie nowe kolczatki i podziwianie ich w czerwcu:)
Serducho rośnie z radości:) Deszczu sporo napadało,porządnie podlało,na to czekałam.

Magnolia Galaxy

Obrazek

Yellow Bird w kolejce czeka...

Obrazek

Sasanki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bratki w gruncie

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia ;:3
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Cześć Aniu ;:196

Narobiłaś mi smaka na zupę rabarbarową z kluskami! To smaki mojego dzieciństwa ;:173 Pamiętam jak babcia latem robiła taką zupę, albo truskawkową z kluskami, a do tego w dzbanku zawsze była zaparzona mięta, ale to są cudowne wspomnienia!

Uwielbiam magnolie, te ich kwiaty są takie piękne, że aż szczęka opada z wrażenia :D Widziałam niedawno Yellow Bird na targu, kwitnącą, ale pech chciał, że nie miałam akurat pieniędzy, a tak, to bym ją wzięła ;:173

Buziaki!
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Aniu magnolia zapiera dech a żółta będzie też piękność ;:oj Tulipanki u mnie niektóre w pąkach, niektóre w liściach a kwiatną tylko różowe. Twoje już duże :D Czekam na zdjęcia zakupów różanych ;:oj Koniecznie sesja zdjęciowa Twoich skarbów co upolowałaś na targu ;:oj Dzisiaj idę do babci ze zdjęciami i filmikami z ogrodów Keukenhof ;:167 W Amsterdamie kupiłam czarne tulipany i mają już kiełki i chyba posadzę do ziemi, ale raczej w tym roku już nie zakwitną ;:224 Obornik rozsypałam tuż przed wyjazdem i to ten granulowany a jak wróciłam to sąsiedzi mówili że ktoś chyba świeży sypał :;230 Ale cebulowym się podobał i ruszyły bardzo ;:215

Pozdrawiam ciepło ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zazdroszczę deszczu, bo u mnie ani kropelki. Sucho zrobiła się strasznie a dodatkowo wysusza wiatr, który dziś mocno wieje.
Zakupy na giełdzie super. Poproszę o zdjęcie i jeszcze o odnowione krzesełko. :D
Na zupkę rabarbarową narobiłaś mi smaka. Muszę wypróbować.
Ja z dzieciństwa pamiętam zupę owocową, z różnych owoców i do tego młode ziemniaki z koperkiem, mniam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”