Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

Elaos, tak uważają hodowcy dyń gigantów, my tu uprawiamy dynie do jedzenia, osiągające najwyżej kilkanaście kilo, nam urwanie łodygi nie grozi. Nasze krzaki żywią czasem kilkanaście owoców i każdy korzonek sie liczy.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też nie hoduje gigantów, ale moja dynia osiągnęła spore rozmiary i korzenie , które wyciągnęłam z ziemi jak jeszcze była mała są w tej chwili jakieś 15 cm ponad gruntem. Nie wiem czy by się łodyga nie uszkodziła. Wolę stracić ten jeden korzeń niż całą dynię.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
mxHugo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2017, o 15:21

Post »

Warto mieć to na uwadze, ale myślę że przy małych rozmiarach nie będzie to problem. Łodyga lekko przysypana, zobaczymy co z tego będzie. Czy powinienem osłonić moją pierwszą dyńkę przed słońcem, tak jak robią to hodowcy gigantów czy nie jest to konieczne? Praktykujecie w ogóle takie rozwiązanie?
Adam
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Pomoże ktoś w rozpoznaniu odmiany?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czy to Rouge Vif D'Etampes?
Obrazek

Blue Hobbard czy jest już dojrzała, czy jeszcze poczekać z zerwaniem?
Obrazek

Czy to sweet dumpling jeszcze nie dojrzała?
Obrazek
Z góry dzięki za pomoc. :wink:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Pierwsza to Chirimen lub Black Futsu.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Marek raczej nie bo nie mam tej odmiany na liście :wink:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Masz rację. Te które wymieniłem tak wcześnie się nie przebarwiają, a dopiero po kilku miesiącach przechowywania.

Takie na wpół przebarwione dynie to bardzo trudno rozróżnić.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin, wg mnie tylko Blue Hubbard jest ok. Reszta to kundelki, dynie z wolnego zapylenia.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Aria Chyba tak bo nie przywiązywałem wagi do dyń i bawienie się w kontrolowane zapylenie. Jedynie giganty. :wink:
Pozdrawiam Marcin
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też wysiewam czasem dynie z wolnego zapylenia, myślałam, że skoro wszystkie odmiany mi smakowały, to i mieszańce będą. Niestety większość była do kitu, miąższ bez smaku lub poprzerastany taką twardą warstwą. Teraz sieję oryginały ze sklepów nasiennych lub nasiona z dyniek z marketów.

-- 29 lip 2017, o 22:06 --
mxHugo pisze:Warto mieć to na uwadze, ale myślę że przy małych rozmiarach nie będzie to problem. Łodyga lekko przysypana, zobaczymy co z tego będzie. Czy powinienem osłonić moją pierwszą dyńkę przed słońcem, tak jak robią to hodowcy gigantów czy nie jest to konieczne? Praktykujecie w ogóle takie rozwiązanie?
Osłaniam tylko duże dynie i to przed złodziejami a nie przed słońcem. Moje dyńki nie wyrastają ponad liście i są ocienione.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

W tym roku zakupiłem na all... kilkadziesiąt odmian dyni od jednego sprzedawcy. Nasionka ładne, dobrze zapakowane i podpisane. Ale to co z nich wyrosło to już co innego.

Każdą odmianę sadziłem w ilości 2 sztuk i np. Black futsu z jednego krzaka jest normalny, a z drugiego skrzyżowany z butternutem bo jakiś podłużny trochę. Sweet meat to wyszedł pomarańczowy.
Wszystkie acorny są pomylone. Acorn biały okazał się podłużny jak cukinia, jeden krzak ma gładkie owoce, drugi żebrowane. To samo z żółtymi acornami, jedne w cętki, a drugie wyglądają jak Atena Polka.

Jedynie pewniakami okazały się zagraniczne nasiona z holenderskiego sklepu, są 100% zgodne odmianowo. Dobrze, że zrobiłem wszystkim odmianom KZ.

Biała to oryginalna Valenciano i szara podróbka Triamble z all.(podróbka bo słabo powyginana).
Obrazek

Honeynut zaczyna owocować.
Obrazek
Marek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na all nie ma dobrego sprzedawcy, tam kupuję od dystrybutorów włoskich nasion, oryginalnych w torebkach. Reszta to ruletka, szkoda pieniędzy. Lepiej kupić za granicą, przesyłają do Polski.
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na dyniach po tych ulewach i teraz jak przyszły upały ostro zaczyna szaleć mączniak. Im starszy liść tym bardziej porażony;/
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy wcześniej nie miałam jeszcze dyń. Przesadzone w tym roku siewki od sąsiadki tak ładnie mi wyrosły, że chyba na drugi rok zacznę uprawiać więcej. Miło to wygląda i przyjemnie wyjśc na ogród i popatrzeć jak te gąszcze się rozpłaszczają . Zaczynam już przygotowywać dołki na drugi rok. Jakie odmiany nasion kupić sobie w celach robienia dżemu ? z tego co spostrzegłam , dynie olbrzymie produkują duże owoce, ale mało sztuk na krzaku, no i w środku mają chyba sporo pustej przestrzeni. Jakie odmiany mają najwięcej mięsa takiego najsłodszego, najaromatyczniejszego i najpyszniejszego na dżemy ?
Czy to prawda że dynie hokkaido mają tak miekką skórkę że nie trzeba ich obierać? dobre na dżemy? jakie są najplenniejsze ?
windyE
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lut 2016, o 11:59

Post »

Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, bo najpierw kupowałam a teraz uprawiam sama dynie Hokkaido, że mają bardzo twardą skórkę i ciężko ją obrać ale ja do pieczenia nie obieram.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”