Coraz lepiej rośnie teraz jest na działce
Co do Puya berteroniana na razie tyle że to roślina z rodziny ananasowatych i świetnie że wsadziłaś ją w ziemię dla palm ale co do jakichś szczególnych wymagań muszę czegoś poszukać bo sam osobiście nie miałem tej rośliny ani z nią styczności.zuzulec pisze:Witam,
pomyślałam, że odświeżę troszkę ten wątek i ... wkleję zdjęcie swoich ananasów... Przemo - spóźniłam się troszke, bo zamiast po miesiącu to wklejam te fotki po 1,5 miesiąca... ale są ;)
Sam oceń:
Pierwszy jest w zdecydowanie lepszej kondycji - widać, ze aż rwie się do wzrostu:
![]()
Natomiast drugi stoi w miejscu, nie drgnął od mojego ostatniego postu - ale może w końcu odezwie się - i będzie rósł - każda roślina jak widać rządzi się własnymi prawami...
Przemo, mam pytanko - czy może wiesz coś na temat roslinki - Puya berteroniana. Nasionka wysiałam 20 czerwca, na 10 szt wzeszły 3. Największa roślinka przedstawia się tak:
Rośnie sobie w podłożu dla palm. W sumie jest to mój taki eksperyment, nie wiem, czy słuszny wybór, ale cóż - roslinka już jest, więc trzeba się nią opiekować. przyjmę wszystkie rady..
Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Nazwa poprawna, przesadzenie konieczne jeśli przerosła bryła korzeniowa musisz to ocenić po wyjęciu rośliny z doniczki, to że liście sie załamują świadczy o zbyt rzadkim podawaniu nawozu w okresie wegetacyjnym a to że podsychają na końcach o tym, że ma pewnie przerośniętą bryłę korzeniową i może troszkę za mało wody.gucia pisze:Hej !
Dobrze się nauczyłam ? ---- ananas comosus' Variegatus' ????????????????
Przeczytałam w bazie i oczywiście, same błędy w uprawie!!!
- doniczka 15 cm;
- nie przesadzany od ??????? chyba 3 lat;
- podlewany na kamyki/ podstawka brak/;
- zasilanie- florovitem, od czasu do czasu;
Efekty:
- liście podsychają na końcach;
- załamują się;
Co Ty na to ?
Skąd Ty masz nasiona ananasa z owocu nigdy się z tym nie spotkałem??? Ale jak już masz wstrzymałbym się z wysiewem do późnej wiosny koniec maja gdy temp. będą ok 25 stopni, ananas do kiełkowania wymaga ok 25-30 stopni, ziemi dla ananasowatych wymieszanej z pisakiem, torfem i gliną i wybitnie szklarnianych warunków, stałej wilgotności i nasłonecznienia. Raczej trudna hodowla z nasion.camillo1718 pisze:a jezeli ktoś znalazł nasiona ananasa w owocu to co powinien z nimi zrobic? do jakiej ziemi powinno się je wysiac? czy to moze być ziemia dla kwiatów balkonowych? jakie warunki a przede wszystkim temperaturę trzeba zapewnic aby zeszedł ananas z nasion? ? ? czy długo schodzi? ? ?