Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo - dziękli, że wpadłaś.
Gabi - mój miał dorastać do 70 cm a w zeszłym roku urósł do 130 cm. Tak więc informacje swoje a roślinka swoje. Wiele razy już się przekonałam, że rośliny lubią robić niespodzianki i wcale nie musi się to zgadzać z atlasem.

Gabi - mój miał dorastać do 70 cm a w zeszłym roku urósł do 130 cm. Tak więc informacje swoje a roślinka swoje. Wiele razy już się przekonałam, że rośliny lubią robić niespodzianki i wcale nie musi się to zgadzać z atlasem.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W OBI zima
Nawet rukoli nie było!
Na pocieszenie kupiłam nasionka : bazylii czerwonej, rzodkiewki zółtej helios i rzodkiewki szkarłatnej.
Z kwiatów: maciejkę - uwielbiam, tunbergię, portulakę i tytoń skrzydlaty.
Najpierw powalczę z tunbergią-można wysiewać już w lutym do doniczek, ale przesadza się DOPIERO W MAJU do gruntu. Jaka wysoka urośnie mi przez te 3,5 miesiąca w doniczce?
Dzwonków wysokich też nie widziałam.

Nawet rukoli nie było!
Na pocieszenie kupiłam nasionka : bazylii czerwonej, rzodkiewki zółtej helios i rzodkiewki szkarłatnej.
Z kwiatów: maciejkę - uwielbiam, tunbergię, portulakę i tytoń skrzydlaty.
Najpierw powalczę z tunbergią-można wysiewać już w lutym do doniczek, ale przesadza się DOPIERO W MAJU do gruntu. Jaka wysoka urośnie mi przez te 3,5 miesiąca w doniczce?
Dzwonków wysokich też nie widziałam.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gagawi - zasiałam 6 lutego , uszczykiwałam w celu rozkrzewienia, a i tak była duża i plątała się z innymigagawi pisze:

a posadziłam do gruntu - po 15 maja.
9 maja wyglądała tak (ok. 60 cm) :

Teraz zasiałabym później, tj. pod koniec lutego.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Izo - wiem a czasami nawet "czuję" dobrego duszka w moim ogrodzie.
Gagawi - ja byłam dzisiaj w Auchanie i mieli tam już jakieś nasiona, ale pewno od zeszłego roku. Natomiast w moim ogrodniku kupiłam świetny plastikowy płotek / 3 m / za 14,00 zł. Kupiłam też świeże już nasiona sałat różnych odmian w tym mojej ulubionej skubanki Lolo Rossa, czerwonej siedmiolatki i koperku do kubków. Chyba handlowcy już coś zaczynają działać.
Aniu - dzięki za odpowiedż. Piękną uhodowałaś Tunbergię.

Gagawi - ja byłam dzisiaj w Auchanie i mieli tam już jakieś nasiona, ale pewno od zeszłego roku. Natomiast w moim ogrodniku kupiłam świetny plastikowy płotek / 3 m / za 14,00 zł. Kupiłam też świeże już nasiona sałat różnych odmian w tym mojej ulubionej skubanki Lolo Rossa, czerwonej siedmiolatki i koperku do kubków. Chyba handlowcy już coś zaczynają działać.
Aniu - dzięki za odpowiedż. Piękną uhodowałaś Tunbergię.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Grażynko z pewnością Ci się uda. A ja i inni forumowicze będą mieli co podziwiać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
A teraz jeszcze coś dla Fan Klubu Liliowca.

Dzisiaj poczytałam sobie z najnowszej literatury o liliowcach i aż zrobiłam takie
oczy.
Pochodzą / te najstarsze / z Azji ale najwięcej przywędrowało z Ameryki Północnej. Obecnie zarejestrowanych jest
60.000
odmian liliowców.
Najodpowiedniejsze miejsce do ich sadzenia to słoneczne do pół cienistego w ziemi o pH 6,7 do 7,0.Rozwijają korzenie do głębokości od 30 do 80 cm. Dlatego dobrze radzą sobie nawet na glebach piaszczystych. Nie lubią za dużo azotu. Kwiaty liliowców mają średnicę od 7 do 40 cm.
Wszystkie części rośliny są jadalne - kwiaty, liście i korzenie. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni chińskiej, spożywane na świeżo w formie sałatek, jak i po ugotowaniu / składnik zup /.
Używane są też w medycynie. Korzeń / sok / stosowany jest jako antidotum na zatrucia arszenikiem a w medycynie ludowej w leczeniu nowotworów !

Dzisiaj poczytałam sobie z najnowszej literatury o liliowcach i aż zrobiłam takie

Pochodzą / te najstarsze / z Azji ale najwięcej przywędrowało z Ameryki Północnej. Obecnie zarejestrowanych jest
60.000

odmian liliowców.
Najodpowiedniejsze miejsce do ich sadzenia to słoneczne do pół cienistego w ziemi o pH 6,7 do 7,0.Rozwijają korzenie do głębokości od 30 do 80 cm. Dlatego dobrze radzą sobie nawet na glebach piaszczystych. Nie lubią za dużo azotu. Kwiaty liliowców mają średnicę od 7 do 40 cm.
Wszystkie części rośliny są jadalne - kwiaty, liście i korzenie. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni chińskiej, spożywane na świeżo w formie sałatek, jak i po ugotowaniu / składnik zup /.
Używane są też w medycynie. Korzeń / sok / stosowany jest jako antidotum na zatrucia arszenikiem a w medycynie ludowej w leczeniu nowotworów !

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Dorotko - nie ma za co. Mnie też mowę odebrało, kiedy przeczytałam te informacje. Aż nie chce się wierzyć, że takie cuda można mieć w ogrodzie i do tego lecznicze. Może kiedyś doczekam się tego 40 cm kwiatu na jakiejś odmianie liliowca. Więcej niczego nie można już pragnąć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.