MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Wcześniej (III-IV) i intensywnie wybuchają kwiaty na popularnej forsycji.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35

Post »

diodas1, tylko że z forsycji pszczółki pożytku raczej nie mają, z tego co się orientuję forsycja praktycznie pyłku nie ma
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak jak napisał szaman76 forsycja to "lipa" praktycznie nie jest oblatywana przez pszczoły i trzmiele. Jak już to jacyś desperaci tam zaglądają. Dziwne, bo kwitnie imponująco. Nawet jak coś by było w kwiatach to tylko dla samców. Jak samice się budzą , to zazwyczaj forsycja już jest mocno przekwitnięta.
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sporo o roślinach obficie pylących w poszczególnych miesiącach można dowiedzieć się na stronach odwiedzanych przez alergików.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2017, o 13:15

Post »

Dzień dobry wszystkim :) Chciałam się na początek przywitać. W temacie pszczelim jestem zupełnym laikiem ale bardzo zainteresowała mnie hodowla murarki. Tylko pytanie czy na ten rok nie jest już za późno? Czy zdążę jeszcze założyć im domek i dostać kokony?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

karolkya jak się chce to wszystko można, zależy tylko jak z Twoimi chęciami :) ale im prędzej tym lepiej, szczególnie jeśli chcesz zamawiać pszczółki :)
Papuziara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2017, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klik pisze:O tym napisałeś?
http://allegrooo.pl/pszczola-murarka-og ... 62404.html

Jeszcze wymogi nadzoru weterynaryjnego uwzględnili :) No proszę, proszę pełny profesjonalizm :)

Co Wy się śmiejecie... Ja chyba właśnie od nich rok temu kupiłam murarki. Bo jest szeroki opis na aukcji, bo dostałam na maila jakieś opracowanie, z którego też teraz korzystałam i wydał mi się sensowny opis o stosunku samców do samic.
Dobrą strategię obrali to zarabiają. Najważniejsze dla mnie, że łyknęłam i zahodowałam pszczółki, przyroda tylko skorzysta :)
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

maniolek pisze:karolkya jak się chce to wszystko można, zależy tylko jak z Twoimi chęciami :) ale im prędzej tym lepiej, szczególnie jeśli chcesz zamawiać pszczółki :)
Chęci są i już zamawiam pszczółki. jednak wydaje mi się że jeszcze je trzeba gdzieś przechować bo zimno i nic nie kwitnie... pytanie na jakiej wysokości powinien być ich domek? bo czytałąm coś o 3 m i to wydaje mi się bardzo wysoko.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Ja swoje trzymam ok 20 cm nad ziemią i moje pszczoły nie narzekają, pracują aż miło. :wink:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Józef
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja swoje ule ulokowałem w tym roku ok. 3 m nad ziemią. Po pierwsze dlatego że jest to dla mnie wygodne miejsce. Po drugie żeby zobaczyć jak to wpłynie na rozwój populacji. Jeżeli pszczoły zaakceptują taką wysokość to na następny sezon dla części z nich jeszcze podwyższę poprzeczkę i dodatkowo stworzę siedlisko na dachu (7m nad gruntem) Dach mam obszerny i tam dałoby się zorganizować prawdziwą "pasiekę" na wiele tysięcy owadów, daleko od oczu sąsiadów. W zeszłym sezonie moje pszczółki mieszkały nisko (1.5 m) ale to miejsce ma już inne zastosowanie. karolkya myślę że możesz kokony od razu po otrzymaniu paczki wynieść już do ogrodu. Obudzą się kiedy zrobi się cieplej. Do tego czasu i kwiaty się pojawią.
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

karolkya zainstaluj swój domek dla murarek na wysokości wzroku, wtedy będziesz mogła łatwiej obserwować te owady i inne chętne do zamieszkania w twoich rurkach. Dla murarek to obojętne 20 cm czy 10 metrów nad ziemią bo mają skrzydełka a Ty nie. Zamówione murarki dostaniesz w kokonach i w pudełku mogą czekać na wiosnę na zewnątrz zabezpieczone aby nie padał na nie deszcz i bezpośrednio słońce.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Papuziara Grzebiąc głęboko w necie nie znalazłem jakiegoś sposobu seksowania kokonów. Zazwyczaj większe kokony to samice , mniejsze to samce, ale nie ma gwarancji. Mogą być bardzo duże samce i bardzo małe samice. Nie spotkałem się z przepisami dotyczącymi hodowli murarek. Parę miesięcy temu ich nie było. Murarki nie były objęte szczególnymi przepisami weterynaryjnymi dotyczącymi hodowli i sprzedaży. Jeżeli nie ma ich do tej pory, to teksty o "wymogach weterynaryjnych" itp. są zwykłą ściemą sprzedażową , a nie rzetelną informacją. Jak masz szersze informacje to wielka prośba o ich podanie. To nie jest broń "Kryszna" atak na Ciebie :wink: tylko wymiana info.
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kokony już do mnie lecą ;:138 Powiedzcie mi proszę czy w trakcie można im dokładać trzciny?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

karolkya pisze:Kokony już do mnie lecą ;:138 Powiedzcie mi proszę czy w trakcie można im dokładać trzciny?
można , a jak brakuje rurek to nawet trzeba ;:108
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

karolkya Tworząc siedlisko trzeba pamiętać o możliwych kaprysach pogody a szczególnie o zdarzających się silnych porywistych wiatrach. Trzcina jest lekka dlatego warto zbierać rurki w ściśle skrępowane (obwiązane sznurkiem lub drutem) snopki i w takiej postaci w razie potrzeby dokładać w trakcie sezonu do już zamieszkałych. Delikatne i słabo mobilne larwy źle znoszą wszelkie wstrząsy a zmiana położenia rurki, obrócenie jej wokół osi, może skończyć się katastrofą. Larwa która spadła z kupki zgromadzonego pyłku jest zagrożona tym że umrze z głodu obok spiżarni pełnej pożywienia. Rozumiem że wystartowałaś nagle i bez przygotowania, stąd Twoje pytania. Polecam na przyszłość przestudiowanie wątków o murarkach (to jest już piąty) od początku do końca. Znajdziesz w nich całą potrzebną wiedzę.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”