siewki,które nie zrzuciły łupiny i tak się usuwa,są wybrakowane.lepiej wybierać do dalszej uprawy silne,dobrze wykształcone.ja mam już chyba z 60sztuk,z których wybiorę najwyżej 35.te najładniejsze i najsilniejsze.w selekcja naturalna zaprowadziła nas tam,gdzie jesteśmy.nie ma co się bawić w boga,zostaw trochę naturze...No i już nie mam pierwszej zebry, nie przeżyła operacji usuwania łupiny..
Pomidory z nasion od Kozuli
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Masz rację, że należy wybierac tylko silne siewki, ale co zrobić jak masz tylko 3 nasiona.
"Kaski" są objawem słabej siły kiełkowania, co niekoniecznie musi się przełożyć na późniejszy słaby wzrost rośliny.
"Kaski" są objawem słabej siły kiełkowania, co niekoniecznie musi się przełożyć na późniejszy słaby wzrost rośliny.
Moje kozulowe i amana orange w 100% wzeszły
,w końcu tygodnia będą przepikowane tylko kilka miało kaski 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie do Kozuli..
Aniu..
Zerknij prosze fachowym okiem na moję krzaczki..
Strasznie się boję że coś nie tak..
Zauważyłam że pomidorki już 2 zaczynają się podwijać..
W tym jeden jakiś taki wątły się robi.. - Malinowa zebra Mix
Ona od początku była jakaś mizerniutka- powiedziałaś że to przekarmienie..
Tak wygląda obecnie..
Zauważyłam że zaczyna mieć -a może miała tylko nie widziałam -przy liściach czerwoną łodyżkę

No i rudasek..
Też przekarmiony..

Jak sądzisz.. poradzą sobie jakoś czy może odsypać ziemię i podsypać uniwersalnej?
Boje się że nie wytrzymają tego.. -a grzebałam w tej ziemi jak przesadzałam je.. mieszałam dokładnie.. i nic to nie dało chyba-choć tylko te 2 takie problemy raczej mają..
Aniu..
Zerknij prosze fachowym okiem na moję krzaczki..
Strasznie się boję że coś nie tak..
Zauważyłam że pomidorki już 2 zaczynają się podwijać..
W tym jeden jakiś taki wątły się robi.. - Malinowa zebra Mix
Ona od początku była jakaś mizerniutka- powiedziałaś że to przekarmienie..
Tak wygląda obecnie..
Zauważyłam że zaczyna mieć -a może miała tylko nie widziałam -przy liściach czerwoną łodyżkę

No i rudasek..
Też przekarmiony..

Jak sądzisz.. poradzą sobie jakoś czy może odsypać ziemię i podsypać uniwersalnej?
Boje się że nie wytrzymają tego.. -a grzebałam w tej ziemi jak przesadzałam je.. mieszałam dokładnie.. i nic to nie dało chyba-choć tylko te 2 takie problemy raczej mają..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sie 2010, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
potrzebuję pomocy mam swoje pomidorki popikowane tydzień temu dałam parę sztuk teściowi i zobaczyłam je wczoraj i są dwa razy większe od moich doradźcie czy podsypać je nawozem np azofoskan i jak często podlewamy raz dziennie czy rzadziej , jaką wodą przestudiowałam trochę stronic w internecie i jest wszystko i nic a konkretnie nie na temat w tamtym roku dostałam już dorodne sadzonki od teścia i tylko do ziemi je wsadziłam i dbałam według wskazówek z kompa ,czyli tutaj a terazchciałam sie pochwalic nowymi nasionkami od kozuli i dałam po 2 szt popikowanych , pomóżcie bo jestem w kropce. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Nie panikuj;) Nie syp nawozem bo spalisz, bez przesady z tym pędzeniem.. Mają jeszcze mnóstwo czasu, urosną..
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sie 2010, o 16:17
nie nie panikuję absolutnie tylko nie rozumiem dlaczego tam kolosy a tu miernota
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Albo ma inne warunki niż ty [podłoże, słońce, temperatura], albo ma tzw. zielone palce. 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja przypuszczam, że to sprawa ziemi. Niestety jedne podłoża są lepsze inne gorsze.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Rusałko, masz bardzo ładne pomidory. Po pikowaniu trochę się męczyły, bo podłoże z Pasłęka jest solidnie nawożone. W tunelu, w dobrych warunkach świetlnych i mocnym podlewaniu, sadzonki szybko wykorzystują składniki pokarmowe i rosną błyskawicznie. W domu, przy gorszych warunkach świetlnych, na początku trochę mają problemy z azotem (chwilowo może go być za dużo). Teraz, kiedy pomidory podrosły, mają już większe potrzeby, a przy poprawiających się warunkach świetlnych, lepiej ,,przerabiają''składniki mineralne. Lekkie podwinięcie liści pod spód, świadczy o dobrym odżywieniu azotem. Silne skręcanie górnych liści i żółknięcie dolnych to przekarmienie azotem. Liście o gładkich blaszkach, jasnozielone i wzniesione do góry, to już głód.
Angeliko1, jeśli możesz, pokaż swoje pomidory. Marny wygląd siewek nie zawsze świadczy o niedożywieniu, równie dobrze mogą być przekarmione.
Przy okazji, prosimy, używaj kropek i dużych liter, bo jeszcze ktoś nam padnie zanim doczyta do końca tekstu.
Pozdrawiam, kozula.
Angeliko1, jeśli możesz, pokaż swoje pomidory. Marny wygląd siewek nie zawsze świadczy o niedożywieniu, równie dobrze mogą być przekarmione.
Przy okazji, prosimy, używaj kropek i dużych liter, bo jeszcze ktoś nam padnie zanim doczyta do końca tekstu.
Pozdrawiam, kozula.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Angeliko, może to po prostu słońce? Do jednej multipaletki wysiałam nasionka, miały tę samą ziemię, tyle samo wody. Po pikowaniu część z nich trzymam na parapecie w domu, część w pracy. Ziemia taka sama, doniczki te same, "ręka ogrodniczki" ta sama i w tych samych odmianach widzę różnicę - w pracy mam bardziej słoneczne parapety i tamtejsze pomidorki mają się znacznie lepiej, niż domowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasłonecznione są dobrze, mają słonce od wschodu do ok 13 a później od 16 do zachodu..
I nie zasłaniają się..
stoją w 2 rzędach..
pomyślałam że może są przegrzane.. i od okna wstawiłam je na 2 rząd..
I nie zasłaniają się..
stoją w 2 rzędach..
pomyślałam że może są przegrzane.. i od okna wstawiłam je na 2 rząd..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
jak w szklarni rozmieścić pomidorki
wiadomo że jedne są wysokie drugie rosną nisko,może sadzić naprzemiennie?
czy są jakieś reguły?
mam problem z netem, strony mi się strasznie wolno ładują, albo wcale nie otwierają, cud chyba będzie jak ten post się doda
czy są jakieś reguły?
mam problem z netem, strony mi się strasznie wolno ładują, albo wcale nie otwierają, cud chyba będzie jak ten post się doda

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
aga,masz pewnie wirusa.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Wysokie posadzić w środkowej części szklarni a niższe w pobliżu ścian szklarni, wtedy całość będzie mała dużo światła.agaM pisze:jak w szklarni rozmieścić pomidorki
czy są jakieś reguły?