Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Jacku, w górach po słowackiej stronie jest pięknie, ale sam kraj, oprócz dróg, wygląda gorzej niż Polska. Zwłaszcza domy i sklepy jak u nas w końcu lat osiemdziesiątych...
Rączniki podlałam kilka razy gnojówką z pokrzyw, a i dostało im się trochę nawozu przy okazji podlewania doniczkowców :P

Elu, Ta róża to okrywowa The Fairy. Teraz wygląda tak sobie, ale pierwsze kwitnienie ma zachwycające :lol: Ja na pasie długości kilku metrów i szerokości jednego metra mam posadzone ok. 20 krzaczków. Jedyna niedogodność to straszne kolce :evil: Jak potrzebuję coś przy nich zrobić, a posadzone są bardzo gęsto, to nawet w rękawicach mam pokiereszowane ręce. W czasach swojej świetności wygląda tak:

Obrazek

Moje dzieci już są dorosłe, my jeszcze stosunkowo młodzi i w dobrej formie, więc w końcu możemy korzystać z uroków życia!
Chociaż teraz dla odmiany mamy dwa pieski, które też trochę ograniczają nasze podróże...

Jolu, ja uparcie powtarzam, ze jeszcze jest lato i chyba mam słaby węch, bo żadnej jesieni nie czuję :;230
U mnie w ogrodzie jeszcze całkiem zielono, kwitnie sporo kwiatków, dzisiaj zaświeciło ładnie słoneczko, zaraz biegnę kosić trawę.
Mamy nadal LATO, LATO, LATO! A jesienią jeszcze zdążymy się nacieszyć - tą piękną, polską, kolorową i namartwić - tą zimną, ponurą, deszczową...
Czy tak wygląda jesienny ogród? ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu u Ciebie pełnia lata, a u mnie już liście lecą z drzew, kwitną astry i coraz bardziej chłodno :? Miejmy nadzieję, że tegoroczna jesień będzie długa i ciepła :wit ;:196
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Piękny letni ,czarowny ogród ;:63
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, ścieżka do domku ogrodnika jest cały czas bardzo urocza. Widzę że róże mają cały czas dużo światła i słońca
ale jakoś smutniej The Fairy samej, może dosadzisz jeszcze tą drugą wyższą, co przemarzła, jej do towarzystwa?
Obie razem przepięknie wyglądały ;:138
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Piękne fotki ze Słowacji ;:63
Dobrze że trochę odpoczęliście ;:108
Na ostatniej fotce jesieni faktycznie nie widać ! Zielono i zacisznie ;:224 U mnie dziś niestety, szaro, buro i dżdzysto ........
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biała ściana domu robi wrażenie na pierwszy rzut oka kaskady wodnej.
Świetnie to wygląda. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, dziękuję ;:196

Aguś, ja nie chcę dołączać się do ogólnego chóru głosów, że: jesień już tuż, tuż, a zima za pasem ;:224 Wolę cieszyć się jeszcze latem, a jesień i tak przyjdzie, czy tego chcemy, czy nie! Pogoda w sumie nie jest taka zła...

Wiesiu, te róże jest bardzo trudno sfotografować - rzeczywistości mają bardziej nasycony różowy kolor niż na drugiej fotce...
Lubię je za to, że kwitną z małą przerwą od czerwca do listopada i to kwitną bardzo obficie :lol: Gdyby jeszcze nie te kolce :evil:
Natomiast ta różyczka pienna, którą widać na pierwszym zdjęciu nie przemarzła, tylko złapała jakąś paskudną chorobę grzybową i padła w ciągu kilku dni :cry: Nie bardzo mam tam jak posadzić nową, bo okrywowe są posadzone tak gęsto, że musiałabym je zniszczyć...

Marzenko, dzięki za miłe słowa :P

Ewuś, toż Ty mieszkasz ze dwadzieścia kilometrów ode mnie ;:224 Więc jeśli u Ciebie jest zimno, to i u mnie też :;230 Tylko ja nie dopuszczam do siebie myśli o jesieni...
Ja też szczerze wierzę, że jesień będzie ładna ;:108

Wczoraj kupiłam piękne, dorodne cebulki tulipanów za całe...100 groszy za sztukę :heja I to do tego fajne, ciekawe odmiany, n.p. strzępiaste fioletowo-białe Aria Card (albo coś takiego). Jutro zaczynam sadzić!
A tymczasem - zaczął kwitnąć kariopteris, a trawki wyglądają coraz ładniej, choć to młodziaki:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Czy już trzeba sadzić cebulki? Mam mało doświadczenia z nimi, więc czekam na Wasze poczynania.
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

dala pisze: Czy tak wygląda jesienny ogród? ;:224
Obrazek
Ach.... ;:167
x-d-a

Post »

Aniu, akurat na tej fotce różyce wyszły jakoś blado i nieciekawie :evil: W rzeczywistości mają ładny, różowy kolor :P
Ale zieleń w ogrodzie jest jeszcze soczysta i zupełnie niejesienna ;:108

Ulcia, już odpowiedziałam w Twoim wątku :wink: Ja dzisiaj zaczęłam sadzenie cebul, bo nie chcę sobie gromadzić pracy; a tak codziennie po kilkanaście cebul i w ogóle tego nie odczuję. Tym bardziej, że nadszedł też czas dzielenia, rozsadzania i przesadzania...

O, jaki dzisiaj był piękny, letni dzień. Cieplutko, słoneczko ;:3
Cały dzień spędziliśmy w ogrodzie. M. ostatni raz wyrównał żywopłoty, ja troszkę powalczyłam z mizernymi już chwastami, pozbierałam z trawnika jabłka i gruszki, posadziłam troszkę cebul tulipanów...W każdym razie ogród jest wypucowany i gotowy na jutrzejszych gości. Zapowiada się niezły upalik -29 stopni, więc będziemy biesiadować w kąciku cienistym...

Jabłka z tego drzewa są juz pyszne i gotowe do jedzenia :D Moja aktualna dieta ogranicza się właściwie do owoców prosto z drzewa ;:224 Jak zjem takie ogromne jabłko, ze dwie gruchy, na deser kilka węgierek, malin i winogron, to mam już dość...
Obrazek

Pelargonie wzięły się do roboty i ładnie kwitną, ale olek miał ostatnio trochę za mało słońca:
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

E tam, wyszło pięknie ;:196
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

The Fairy taka wredna? Ciekawe czy gorsza niż moja Rosarium Uetersen... Ta cholera nawet liście ma tak kolczaste, że łapią za rękawicę i nie chcą puścić :;230
I nijak się nie dawała włożyć do wazonu do innych kwiatów :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Faktycznie RU delikatnością nie grzeszy...... :;230
Jabłuszka wyglądają bardzo smakowicie.
Ja podobnie jak cały dzień podjadam owoce to nawet na obiad nie mam chęci.
A M się śmieje, żem ja koza a nie kobita..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Witaj Dalu :wit
U Ciebie cały czas LATO,LATO,niestety u mnie już nie bardzo.Fakt kwitną jeszcze pelargonie,jakoś się wzięły,trochę astrów jedna róża i......tyle
Za to w Twoim ogrodzie jest jak w raju,pięknie ,kolorowo ,cudnie. ;:138
Fajnie ,że wyjazd się udał i pewnie podładowałaś trochę "akumulatory" :D
Mam prośbę,możesz pokazać fotkę Ptysia i Gucia w ogrodzie?dawno ich nie widziałam.Plissssssssss ;:180
pozdrawiam Ala
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
x-d-a

Post »

Alu, dzisiaj był taka piękna pogoda, że chyba nikt nie mógł mieć wątpliwości, że mamy LATO :P
Fakt, nie kwitnie już za dużo kwiatów, u mnie też, ale zieleń jest jeszcze jędrna i soczysta ;:108
Masz rację, dawno nie fotografowałam Ptysia i Gucia - w najbliższym czasie na pewno ich pokażę :D

Grażynko, ja przez te kolce nie przepadam za różami :evil: I tu na pewno narażę się różomaniaczkom ;:224 Owszem, zachwycają mnie ich kwiaty, ale już podatność i kolce na choroby nie bardzo :evil:
A własne owocki prosto z drzewka lub krzaka - pyszne i zdrowe :!:

Siberio, dokładnie tak samo wredna, bo ja też nie mogę jej wepchnąć do wazonu przez te kolce, a moje rączki po wszelakich pracach wokół niej są niesłychanie pokiereszowane...

Aniu, ;:196

Dzisiaj kilka słonecznych widoczków z wrześniowego ogrodu:
Glicynia całkowicie opanowała śliwę i zasadza się już na sąsiednie drzewa, ale daje dużo cienia, co w taki dzień jak dzisiaj nie jest bez znaczenia w kąciku wypoczynkowym:

Obrazek Obrazek

...i jeszcze takie tam...
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”