Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Jadziu ,dziękuję ;:196 to faktycznie może być Rasputin .Co prawda na pewno takiego nie zamawiałam ale powszechnie wiadomo ,że pomyłki się zdarzają i to wcale nie tak rzadko.
Jadziu mam nadzieję,że cebule zakwitną i będzie tak jak to sobie zaplanowałam ale trochę się zdenerwowałam, bo przy sadzeniu okazało się że wiele z tych cebul miały ślady pleśni.Zastanawiałam się nawet czy nie reklamować u sprzedawcy ,w końcu jednak wysadziłam,bo do soboty muszę się z tym wszystkim uporać .Z zakupionych cebul zostało mi do wysadzenia już tylko koło pięćdziesięciu ale w piwnicy czekają moje zeszłoroczne-tych jest znacznie więcej...

Aniu na tę wystawę jeżdżę od kilku lat jak tylko czas pozwala .W tym roku czułam jednak lekki niedosyt ,ale może zbyt wielkie były moje oczekiwania? Z roślinnych aranżacji nie było jakiś super ciekawych czy oryginalnych ,natomiast jeżówki wyeksponowane były na tyle dla mnie ciekawie ,że nie mogłam przejść obok ich obojętnie.I oczywiście kupiłam sobie jeżówką Green javel ,to nic,że mała, niekwitnąca ostatnia sierotka...
Zgadzam się,zimowity to fajne kwiatuszki ale czemu tak krótko są atrakcyjne?
Aniu, ja w tym roku na grzybki niestety nie mam czasu,ale bardzo lubię wędrować po lesie a jak przy tym znajdę jakiegoś grzybka ,to się cieszę.Z rozrzewnieniem wspominam całodniowe wyprawy z przyjaciółmi na grzyby ...
A teraz obrazki z ogródka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

+ Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze...specjalnie dla Wandzi fotka jeżówki- tutaj widać różnicę między młodą i starą sadzonką Wandziu spójrz ,ta po prawej stronie to ubiegłoroczna sadzonka.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No no Masz kochana prawdziwą złotą jesień w ogrodzie ;:oj :wit :wit

-- 24 wrz 2013, o 19:46 --

No no Masz kochana prawdziwą złotą jesień w ogrodzie ;:oj :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Może trzeba było zaraz jakimś przeciwgrzybowym prysnąć np. Topsinem .Właśnie takie cebulki oglądałam też w OBI trochę pokryte pleśnią i spasowałam .Wysoka jest ta biała jeżówka .No to sadzenia cebulek nie zazdroszczę ,ale za to wiosną widok będzie obłędny Dopiero dzisiaj dojrzałam Veilchenkę .Fajny krzaczorek z niej wyrósł ;:138 Oj będzie się miała gdzie wspinać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Danusiu, miałam też być na wystawie, ale się nie udało.
Szkoda, mogłyśmy się spotkać, chociaz to by było dziwne, że w W-wie a nie u jednej z nas ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Danusiu :wit
Ja też lubię sobie pochodzić po lesie,,,a jhak grzybki znajadę to jeszcze milej ;:108
Jeżówki jeszcze dzielnie się trzymaja i kwitną ;:173
I hortensje śliczne :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochane!
Jadziu (e-babciu) trochę czasu upłynęło od Twojego wpisu a ja i dziś mogę potwierdzić, że mam złotą jesień -zwłaszcza że po ubiegłotygodniowych przymrozkach wyzłociły się hosty...

Obrazek

...i zarumienił winobluszcz

Obrazek

Jadziu (JAKUCH)) Właśnie takie są uroki kupowania przez internet-gdybym widziała w sklepie takie cebule, na pewno bym ich nie kupiła a tak...popryskałam Topsinem - może dadzą radę.
Biała jeżówka jest dość wysoka ale jej zaletą są sztywne łodygi natomiast pomarańczowa Marmalade wymaga podwiązywania,bo inaczej niemiłosiernie się rozkłada.Na poprzednim zdjęciu z Vilchenką tego może nie widać,że tam są trzy sadzonki wokół tego pnia.Zastanawiam się,czy nie wysadzić jednej z nich pod śliwę
Z róż kwitnie mi jeszcze taka NN okrywówka,
Obrazek

Crocus rose
Obrazek

Coś ,co miałam nadzieję ,że będzie Chopinem a nim nie jest
Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

To też miał być Chopin ;:306
Obrazek

Flora Danica,która poraniła mnie okrutnie przy oskubywaniu jej schorowanych liści...

Obrazek

Qeen of Sweden
Obrazek

Stadt Room
Obrazek

Merlin
Obrazek
inne maja pąki ale czy się rozwiną?

Małgosiu,to rzeczywiście byłoby śmieszne,bo do siebie mamy niewiele ponad 30km Ale jak zapewne pamiętasz po raz pierwszy spotkałyśmy się jeszcze dalej ,bo u Szmita pod Ciechanowem. ;:306 Oczywiście zapraszam do siebie -to dużo bliżej.Tylko termin musimy zgrać.
Dla Ciebie ostróżka -jeszcze dzielnie się trzyma
Obrazek

Aniu jeśli wierzyć prognozom,to jeszcze nacieszymy się tej jesieni spacerami po lesie a że grzybów już nie znajdziemy?...trudno,dla samej przyjemności warto się tam wybrać.Z moich hortensji najlepiej trzyma się Miś polarny-może dlatego,że niedawno posadzony?
Obrazek

A dziś rankiem taką jesień w ogródku zastałam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,czyli jednak to nie Chopiny które kupiłaś w doniczkach w sklepie ogrodniczym :?:
Szkoda że nie mam miejsca na trzmielinę jest przepiękna.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już u siebie zastosowałam zestaw z jeżówka i Liatrą . Mam nadzieje ,ze będzie się tak samo ładnie komponować jak u Ciebie .Czyli do wszystkich ogródków zawitała jesień i tylko szkoda ,ze mało fruwa babiego lata .Kolczaste panienki każą nam cierpieć ,ale my i tak je kochamy :wink:Z 3 sadzonek będzie morze kwiatów za parę lat .Mogłabyś Danusiu przesadzić jedną sadzonkę w inne miejsce
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Danusiu przepięknie u ciebie wygląda ten jesienny, trochę jakby senny ogród. Bardzo tu lubię u ciebie bywać, tak ładnie wszystko opisujesz.
dziękuję ci za zdjęcie porównawcze jeżówek. Rzeczywiście różnica jest bardzo widoczna. Postaram się zrobić sadzonki wiosną, jak tylko będę miała z czego. Zauważylam, że u mnie w różnych miejscach ogrodu jeżówki inaczej się rozwijają. Będę się temu musiała bliżej przyjrzeć i wyciągnąć wnioski.
Chciałabym jeszcze pochwalić twoje rozchodniki w donicach. Wygląda to nadzwyczaj atrakcyjnie. Jaką masz tam odmianę, że tak ładnie się trzyma?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Danusiu :wit
Piękne jesienne widoczki ;:108
A róże jakie jeszcze cuuudne ;:215 ;:167
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danuśka wpadam do Ciebie z pozdrowieniami i z buziakami .Niech tam ci się wiedzie z rodzinką w zdrowiu i radości . :wit ;:168 ;:304
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Danusiu, wiem, że masz bardzo dużo zajęć, dlatego siedzę cicho.
Może kiedyś uda nam się spotkać :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też Danusiu buziaki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak to się stało ale na 100% odpowiadałam na Wasze posty a tu ich nie widać :?: :?: :?:
No nic, zaczynam zatem od nowa:

Alu, te niby-Chopiny ,których fotki wkleiłam to moje nieudane zakupy ,natomiast te,które kupiła mi siostra w doniczkach to najprawdziwsze Chopiny:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niesamowite...przeszukałam swoje foldery i okazało się ,że mam tylko zdjęcia z początku kwitnienia. Jutro koniecznie muszę im cyknąć fotki,bo jeszcze kilka kwitnie.
Trzmielina rzeczywiście przepiękna,ale dziś jest już tylko wspomnieniem.

Jadziu ,cieszę się ,że moja fotka mogła stać się dla Ciebie inspiracją. A o to, czy taki duet sprawdzi się u Ciebie ,to już się nie martw,bo kto jak kto ,ale Ty potrafisz tak zadbać o swoje roślinki,że nie mają wyjścia -muszą wspaniale wyglądać i tak będzie!. Kiedy pisałaś swój post u mnie też babiego lata nie było,dziś jest już na każdym krzaczku :D
Oj,tak ,kochamy te kolczaste panienki miłością bezwarunkową ;:108 A tę jedną Vielchenke -już postanowiłam - przesadzę pod starą śliwę.
Spójrz, jaką dziś jesień miałam...
Obrazek
A ta rabatka dziś poszła w moje łapki -na efekt przyjdzie trochę poczekać.
Obrazek

Wandziu, dziękuję Ci za wizytę i miłe słowa ;:196
Ja robię sadzonki z jeżówek o każdej porze roku,z tej kremowej przed paroma dniami skubnęłam kilka młodych odrostów. Nawet gdy przyjdzie ochłodzenie,sadzonki powinny przetrwać a gdyby zaskoczyła nas zima - niczym nie ryzykuję,bo i tak wszystkie nadziemne części zwarzy mróz.
Z moich obserwacji wynika,że "Marmalade" mnoży się równie chętnie jak ta pospolita.Mam ich już niemałą gromadkę :D
Obrazek
Bardzo podobały mi się jeżówki na wystawie ZtŻ takie ,które w zależności od stopnia dojrzałości mają kolory od żółtego po miedziany-zwróciłaś na nie uwagę? Jak napotkam gdzieś takie na pewno się im nie oprę.
Wandziu,rozchodniki w donicach to "Matrona"W tym roku kupiłam jeszcze taki z ciemno bordowymi liśćmi i takimiż kwiatami-może za rok zastąpią "Matronę"
Obrazek

Aniu różyczki w tym roku są niezawodne-cieszą nasze oczy od maja aż do teraz .Ty też jeszcze sporo masz kwitnących ,prawda?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję,że pączki,których jeszcze sporo na krzaczkach ,rozwiną się jeszcze.

Ewuniu, dziękuję Ci ślicznie ;:196 -I wzajemnie! ;:196
Dla Ciebie moje tegoroczne nowości- Pomponella
Obrazek
i Artemis
Obrazek

Gosiu,nie wątpię,że to nastąpi -wcześniej,czy później. Wiesz,w lipcu ,gdy organizowałaś spotkanie ,bardzo żałowałam,że nie mogłam do Ciebie pojechać,chociaż w pewnym momencie już myślałam ,że się uda.A póki co dla Ciebie jesienna odsłona mojego zakątka :
Obrazek

Jadziu,dziękuję za buziaczki ,Tobie też posyłam ;:196 z pączkiem Williama Morrisa na którego rozwinięcie czekam z niecierpliwością...
Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

ŚLICZne ujęcia doskonałe ,a trawki ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”