Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Rojniki na tym dużym pieńku wygladają świetnie. Fajny pomysł. Wyżłobiony ten pieniek? Nasypałaś na niego trochę ziemi?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No,niezła inwestycja ;:138 Modrzew młodziutki,mój niedawno taki był :) Pierwszy rok i ja kupiłam cieniówkę,taka jaką widzę u Ciebie ,ale kupiłam za mało i w innym sklepie kupiłam inną ,o wiele tańszą.Obie czarne ale ta druga mięciutka jak ta biała i jestem cała głupia :roll: którą kupować na przyszłość?Masz doświadczenie?Co rośnie za pieńkiem?Coś paprotkowatego,kupiłam i nie wiem co to jest :? Kamień też kupujesz?11m,no no ,czekam na efekt ;:224
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit ten pieniek był już pusty w środku...wsypałam ziemię wymieszaną z kamykami...na jesieni rozetki zaczęły zmieniać kolor bałam się że korzenie przemarzną więc posadziłam na zimę do gruntu, na wiosnę posadzę nowe rozetki.
Mirko ;:3 ta cieniówka jest sztywna i grubsza...drugą kupiłam miętką...nie mam praktyki ale przez grubą chwasty nie powinny się przedostawać.
Rabatka ta jest na pełnym słonku, przy budynku...w lecie w tym miejscu słonko porządnie przypieka...nie miałam pomysłu co posadzić i co wytrzyma takie warunki...padło na wolno rosnące iglaki i rośliny skalne i niskie trawki. Na razie posadziłam tylko dwie ale na pewno jeszcze jakieś posadzę. Ta roślina to nie paprotka tylko jakaś odmiana iglaka.
Kamień dostałam z rozbiórki starego domu. Dużo, dużo kamienia M przywoził mi z wykopów z budowy.
Tak wygląda ten iglak :wink:
Obrazek
Jeszcze nie wszystko jest obsadzone...dalej rośnie juka kilkunastoletnia nie mam pojęcia jak ją wykopać...na pewno jest porządnie zakorzeniona...widły wygięłam jak przesadzałam lilaka :( nie wiem czy ich do końca nie połamię.
Przed juką posadziłam takiego,, dziwoląga''...niech się zadomowi...cieniówkę rozorzę na wiosnę jak dokupię jakieś roślinki.
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten dziwoląg to krzaczek z wyższej półki :uszy Wygląda mi na szczepiony jałowiec,nie mam jeszcze takiego ;:223
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko :P no nie wiem...dałam za niego 15zł...od razu rzucił mi się w oczy...górna półka kosztuje dużo więcej :;230 Co do nazwy to Masz rację ;:108 widziałam na jakiejś stronie, posadzone były dwie sztuki obok siebie...dolne gałązki leżały jak długi welon na ziemi, wszystko dookoła wysypane było korą...ślicznie to wyglądało.
Na dole też jest dużo gałązek może też będą się ścielić na ziemi...nic nie będę sadzić blisko tylko dam korę albo drobny kamień...gałęzie będą bardziej widoczne.
Ty za to masz niebieskiego świerka w fajnym kształcie ;:108 :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu rabata skalna zapowiada się imponująco, miałaś świetny pomysł na wykorzystanie tego miejsca, jak wykończysz naprawdę będzie pięknie :D
safe
50p
50p
Od: 11 wrz 2011, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heh, chyba pozwolę sobie na mały plagiat. Pomysł przedni i wykonanie fantastyczne. zostało mi jeszcze ok 7 m2 chwastowiska, myślałem o posianiu trawy ale chyba mi się zmieniła koncepcja ;)
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Aniu, bardzo ładnie prezentuje się ten skalniak, a co dopiero będzie za widok, jak rozrosną się rojniki :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu w Twoim ogrodzie mnóstwo kamienia zgromadziłaś. ;:138
Rośliny w otoczeniu kamieni o wiele ładniej wyglądają.
Ja swoje rojniki muszę poprzydzielać kamieniami, gdyż jedne w drugie wchodzą i na samej wykorowanej rabacie nie ma takiego efektu.
Bardzo fajny iglak z przewieszającymi gałązkami.
Udało Ci się tanio kupić.
Ja także swoje juki przesadzałam poprzedniej wiosny, gdyż rosły w półcieniu.
To ciężka praca, całą taczkę kłączy bulwiastych nakopałam i w poprzednim miejscu ciągle wyrastają nowe juki, one wyrosną nawet z najmniejszego kłącza. :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny i tani,no to szczęściara :D
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga najwygodniej by było posadzić większe iglaki, na tle muru ładnie by wyglądały, ale ze względu na dwa okna...posadziłam drzewka w mniejszych rozmiarach. Rozmieściłam tak aby pod oknem nie rosło nic kolumnowego.
safe bardzo polecam takie mniejsze drzewka...w szkółkach nie mogłam od nich oczu oderwać...teraz jest taki wybór że każdy coś na pewno dla siebie znajdzie.
Beatko widziałam dużo innych odmian rojników... posadzonych w mniejszych doniczkach ok 6- 7szt, można je podzielić i w krótkim czasie zrobi się prawdziwy gąszcz pomiędzy kamieniami.
Na pewno jeszcze jakieś dosadzę dla kontrastu.
Taju ja już sobie zrobiłam zapas :;230 trzy sadzonki juk rosną na nowym miejscu...mocno się zastanawiam czy tę dużą kępę wykopać w tym roku.
W tym sezonie nie było nawet jednego pędu kwiatowego, wychodzi na to że w następnym roku zakwitnie...troszkę mi szkoda ruszać.
Piszesz że juka odbija...wiem że po przekwitnięciu stara część zamiera a po bokach rosną nowe sadzonki...w pierwszym roku nie kwitną tylko dopiero w drugim...juka żeby zakwitła musi być posadzona na ;:3 więcej nic nie wiem o ich hodowli.
Podobają mi się też juki z kolorowymi liśćmi...widziałam u znajomej...może uskubię kawałeczek :;230
Mirko myślałam że babka się pomyliła co do ceny :;230 szybko się zabrałam z pod ogrodniczego :;230 :;230 ale jak się dowiedziałam to niektóre rośliny są tańsze.
Zmniejszyłam fotki żeby lepiej było widać wiosenne byliny.
Obrazek

Sasanki z jednej strony wykopałam...trzmielina się rozrosła i zaczęła wrastać w kępy.
Obrazek

Obrazek
Najstarsza kępa sasanek ma już kilka lat...z daleka od razu rzuca się w oczy...te inne kolory tak nie działają.
Obrazek
Szafirki też porozdzielałam niech się dzielą jak najszybciej...może powstanie obwódka z szafirków.
Obrazek
Pierwiosnki też zmieniły miejsce zamieszkania...trawa cały czas w nie wrastała, teraz rosną przy budynku gospodarczym...kury mają raj...ale grzebią pomiędzy kępkami :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu to co lubię i prymulki i sasanki....coś wspaniałego :D ......a ta ogromna kępa sasanki powala....moje czerwone też takie wielkie były, ale niestety pędraki dobrały się do nich....na szczęście wcześniej zdążyły się wysiać i teraz mam małe roślinki....niestety trzeba czasu, aby osiągnęły takie bajeczne wymiary...
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne wiosenne wspomnienia...
ale co ja widzę? Nowa rabatka powstaje i to w dość szybkim tempie? Teraz jeszcze dosadzasz, czy to zdjęcia wcześniejsze?
Bo ja mam troszkę do posadzenia, ale zadołowałam w doniczkach i wsadzę dopiero wiosną. Kiedyś miałam rwać darń pod kolejne wiosenne nasadzenia, tylko, że jak złapałam za widły to wiatr mi chciał łepetynę urwać i stwierdziłam, ze sobie jednak daruję...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Jeszcze pracujesz :?: Nie chce Ci się poleniuchować :?: Superowa ta rabatka przy domu i rojniki w pniu ślicznie wyglądają ;:138 Dziwoląg bardzo fajny i tani ;:224 Wielka kępa sasanki chabrowej cudo ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj ta sasanka to i mnie oczarowała. To jej kolor naturalny, czy tylko na fotce tak wyszło?Obrazek Inne też piękne, choć szczuplejsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”