I to bardzo niedobrze. Bez wiatru spadek byłby przy gruncie lub metr nad gruntem. Wiatr+przymrozek omrozi drzewa owocowe i krzewytermic88 pisze:tak strasznie wieje lodowatym powietrzem że aż włosy dęba stają!
siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I guzik z owoców
A tak wszystko ładnie kwitło! W ogóle, te ostatnie lata to jakieś pomieszanie z poplątaniem, może aż taka stara to nie jestem
ale jak sięgam pamięcią wstecz (tak z 10-15 lat) to było naprawdę zupełnie inaczej 
A teraz jakieś wichury, co z tego że mrozu nie będzie, jak wystarczy około zera a taki wiatr zrobi resztę. ;( A tak mi się czereśnie już widziały oczami wyobraźni

A teraz jakieś wichury, co z tego że mrozu nie będzie, jak wystarczy około zera a taki wiatr zrobi resztę. ;( A tak mi się czereśnie już widziały oczami wyobraźni

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
A jaka temperatura ma być w centrum? Ja dziś wsadziłam pomidorki do gruntu
Jedne pomidory upieczone,drugie obmarzną...chyba się załamię 

Niestety. Nie dałaś rady ten jeden dzień sie powstrzymać. Biegaj zawijać w gazety, zawsze coś to da.MENA515 pisze:Czyli mróz??
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... ice#themed
Najgorzej ma byc o 5 rano. W Łodzi:-1, Skierniewice:0. Mam nadzieję, że na terenie miasta będzie jednak odrobinę lepiej. U mnie wiatr nie taki straszny, podwórko mam zabudowane z trzech stron. Śledziłam prognozy i rozsady cisną się jeszcze na szczęście w kubeczkach.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- termic88
- 500p
Może być ciężko :P Trzeba było śledzić prognozy (link który wstawiał forumowicz), naprawdę wiarygodny! Po weekendzie będzie bezpiecznie w całym kraju
Chyba
To teraz trzeba będzie mieć i temperaturę i pomidorki na oku ;)) Ja nie mam takiej szansy żeby biegać w te i we wte i dlatego czekam.. 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Powietrza, tak. Ale przy gruncie nie.dorkosa pisze:Najgorzej ma być o 5 rano. W Łodzi:-1, Skierniewice:0.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
No, to odwaliłam numer
Za dużo ich mam żeby okryć...Ej a jakbym je gazetami obtuliła? Czy już nie szaleć?
Krzaczki są przed domem...Dosłownie na trawniku- na razie wiatr nie szaleje.

Krzaczki są przed domem...Dosłownie na trawniku- na razie wiatr nie szaleje.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
a może jak je dzisiaj wysadziłaś to może udało by ci się je przy latarce jeszcze delikatnie wyciągnąć i zabrać z powrotem na noc do domu? Przecież korzonków jeszcze w boki nie puściły.
Ania
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kmicica, zdecydowanie odradzam, no chyba, że lubisz twarde pomidory z bardzo grubą skórkątermic88 pisze:Może uda mi się kupić pare sadzonek do tunelu) tego kmicica albo rumby lub czegoś

- termic88
- 500p
No to jakie byś poleciła, tak na teraz do tunelu, do ewentualnych przymrozków
Coś wczesnego, smacznego, i cienką skórką. Mogą być czerwone czy żółte
Bo ja mam sadzonek sporo ale powyginały się lekko z braku słońca:( Choć parę wsadzę do tunelu na pewno
Zastanawia mnie megagroniasty, chyba jednego zostawie na świeżym powietrzu a jeden pójdzie do tunelu 

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Tereniu ze mnie to żadna ogrodniczka, na razie
dopiero drugi raz ogród sadzę
ale wzięłam się ostro, dwie zimy pod rząd całymi dniami i nocami FO studiowałam a na wiosnę naukę w życie wprowadzałam
Na razie wiem, że malinówki (różne odmiany), betaluxy i kilka przecierowych, na przykład S.Marzano, zawsze będę sadzić. Bo malinówki bardzo nam smakują w każdej postaci, przecierowe wiadomo, do soków i przecierów a betaluxy wcześniej zaczynają owocować, idealnie rozmiarowo pasują do słoików na konserwowe i maja taki słodkawy smaczek.
Więcej informacji, na temat odmian, podam po zbiorach, jak Pan Bóg pobłogosławi

Więcej informacji, na temat odmian, podam po zbiorach, jak Pan Bóg pobłogosławi

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Mam takie pytanie
Będę sadziła pomidory w gruncie ,odmiany wysokie i betaluxa karłowego. Pomidory będą sadzone w 4 rzędach . Rzędy wyznaczone są południe -północ . odstępy między rzędami 70 cm . I zastanawiam się czy dobrze będzie jeśli posadzę na przemian odmianę wysoką a potem niskiego betaluxa. Myślę ze odmiany wysokie będą miały wtedy więcej powietrza i słońca .
W gruncie pomidory sadzę po raz pierwszy więc jeszcze nie mam doświadczenia
Jak myślicie czy to dobry pomysł , pomidorki mam posadzić jutro więc proszę bardziej doświadczonych o radę
Pozdrawiam Krystyna
Będę sadziła pomidory w gruncie ,odmiany wysokie i betaluxa karłowego. Pomidory będą sadzone w 4 rzędach . Rzędy wyznaczone są południe -północ . odstępy między rzędami 70 cm . I zastanawiam się czy dobrze będzie jeśli posadzę na przemian odmianę wysoką a potem niskiego betaluxa. Myślę ze odmiany wysokie będą miały wtedy więcej powietrza i słońca .
W gruncie pomidory sadzę po raz pierwszy więc jeszcze nie mam doświadczenia
Jak myślicie czy to dobry pomysł , pomidorki mam posadzić jutro więc proszę bardziej doświadczonych o radę
Pozdrawiam Krystyna
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny