Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Qurczę... niech już nie pada. Jestem na małej górce więc nas nie zalewa, ale woda do piwnicy podsiąka. Wkoło domy które sa położone niżej mają stawy i potoki na podwórkach. Hm... nawet piach ma już dość. Ogólnie - nie ma co gadać.... wygląda to paskudnie. Wszyscy mamy dość. Za wyjątkiem mszycy - oglądnęłam dziś parę krzaczków i widzę, że nowe pokolenie rośnie :shock:

Aniu Zielona - ja też z biciem serca oglądam ogrody na piasku. Inne oglądam z podziwem, ale nie ma tego ładunku emocji. Za to skarby na piaskach... rumieńców dostaję na widok osiągnięć właścicieli. Tak więc Aniu na zacienionym miejscu kokornak powinien sobie spokojnie poradzić. Za młodu trochę mu pomóc dostarczając dużo wody, a jak się ukorzeni, to niech sobie radzi jak umie.

Goś - syzyfowa praca, ale inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi :;230

Bernadetko - tak po prawdzie to widoki ładne dzięki deszczowi. Tak zielono to mam po raz drugi od pięciu lat... Ale żeby za cenę podtopień... Już chyba wolałabym taniec z wężami uprawiać. Trzymaj się dzielnie.

Magduś - jak miło Cię widzieć :D Z deszczem to jest... przechlapane... Powiedziałabym, że nie pamiętam kiedy nie padało ;:47 Widzę, że zapadła w pamięć zachodnia, dworska strona domu :;230
Co do cebulicy, to z liści bardziej do niej szafirek podobny. Tyle, ze na liściach Kamasji sucz się wylegiwała... i takie nietypowe były jakiś czas :;230. W Twoim wątku już się upomniałam o metryczkę cebulicy- jest naprawdę urocza.

Ewuś- ona na przedwiośniu tak dość ostro się prezentowała... nurt tak wartki. Więc trzymam kciuki, żeby się w ryzach trzymała.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, że u Ciebie w porządku, bo wiadomości z południa naprawdę nie za ciekawe. O tyle dobrze z piaskami, że niedługo zapomnisz o deszczach. Niech tylko przestanie padać. Już chyba lepsze to ciągłe podlewanie.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

My też na górce - więc sie nie obawiamy, co najwyżej do piwnicy coś podejdzie, ale to i tak pikuś...

Krasna ta Twoja Krasawica...moja się przyjęła, ale na kwiaty przyjdzie roczek poczekać. Bardzo podobają mi się Twoje obwódki z bukszpanu, powiem szczerze, że u nas to dosć nietypowe, do tego stopnia, że nie znam nikogo w okolicy, kto by ten typ hodowli bukszpanu preferował :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Jakie to dziwne zjawisko, woda na tych naszych piachach, prawda? :roll:
Odczuwam pewien przesyt...
Pewnie nadejdą dni, kiedy zatęsknię za darmowym (i bezwysiłkowym) podlewaniem... ale na razie... basta :evil:

Kamasja, co to miała być cebulicą, powoli powoduje, że boję się zajrzeć do lodówki :;230 one są teraz wszędzie ;:202
Chyba BĘDĘ MUSIAŁA ją nabyć ;:224
Jesienią...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu widzę, ze u Ciebie mszyca w ataku a u mnie ślimaki. :twisted:
Że też to tałatajstwo się nie potopi.
Cieszę się, że jesteś bezpieczna na swojej górce.
Chociaż jak spojrzymy na nasze ogródki to za bardzo nie ma z czego.
Ale pozostało nam tylko czekanie aż ten koszmar się skończy.
Oby jak najszybciej. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izeńko zobaczyłam u ciebie mój kwiatek widmo .zakupiłam u ogrodniczki ,nie zapisałam i zapomniałam jak sie nazywa .......a to incarwilla mogłabyś wstawić więcej fotek liści tego pięknioszka .chce się upewnić że to ona tak na marginesie to dobrze że powódź cie omija ,mnie też ale naokoło masakra

http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=33051
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Deszcz deszczem, ale włączyliśmy podlewanie... Bo w studni zrobiło się bardzo dużo wody, więc być może przyczyniało się to do zalewania piwnicy? Tak czy siak, było wylewanie wody ze studni w deszcz... Jałowiec - przewalił się od deszczu, normalnie wywrócił się, korzonki na wierzchu :shock:

Goś - u mnie po paru dniach robi się sucho, tylko tam gdzie ściółka jest przyzwoicie.

Stokrociu- w tamtym roku Krasawica wyglądała jak pianka. A teraz jedna kistka... Może ona jak papierówka, co drugi rok... Co do obwódek bukszpanowych... Obawiam się, że w nasze okolice przywlokła królowa Bona. U Was jej nie było?

GorzatkoMał - coś z tą Kamasją w lodówce jest na rzeczy :;230 Ale to całkiem wdzięczne cebulisko, więc nich Ci się przyplącze. Ona taka mało zobowiązująca - jak na razie...

Grażynko - może się potopią te ślimaczyska. Lubią wilgotno, ale nie są stworzeniami wodnymi... Ale niech się skończy ten deszcz. Tyle nieszczęścia za sobą ciągnie.

Alinko - incarwilla to mój debiut, a zdjęcie jedyne, bo dopiero co zakwitła. Ale listek taki charakterystyczny, raczej widać na zdjęciu. Trzymaj się suchutko, bo w Twoich okolicach też masakra z podtopieniami.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesz Iza ...mam szczęście ,nasz domek wyżej stoi ,może parę cm,to piwnic nam nie zalało,ale parę domków dalej ,wystarczył mały spad ...a piwnice pełne .Współczuję sąsiadom ... :( Po wczorajszych nocnych wichurach widzę ,że mój kolumnowy jałowiec też zatracił swą naturalną pozycję pionową...trzeba będzie prostować... :roll: ,a Ty ponownie sadzić... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Błogosławmy nasze górki :D Jak się da pomóżmy tym na dole, a przynajmniej im nie szkodźmy zlewaniem wody opadowej... Widziałam takie odprowadzenia wody z rynien na ulice, a na końcu zalane nieruchomości... Niemiły to widok.
Ja na razie zastosowałam się do zasady : "przewróciło się niech leży" :wink:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na te smutki deszczowe radość moją narzucę. Pąk piwonii wsparty o kratę dzielnie stawia opór deszczom, wichurom, psom, kotom i kunom... Trzy lata czekania ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ta powódź, pieszczotliwie zwana podtopieniami to też taki sprawdzian naszej polskiej solidarności i prospołecznego myślenia.. Kiepsko wypada? A wystarczy, żeby ci, co na górze pomyśleli o tych, co na dole, ot i polityką powiało...
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka 3 lata czekania,to koniecznie musisz wzmożyć czujność...Moje zwykłe piwonie ogrodowe,nawet nie wiem ,czy jeszcze pąki sterczą ,czy opadły na ziemię,nie kontrolowałam,ale one lubią wodę ,to może ten deszcz im służy... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gratuluję pąka na piwonii! Moja niestety padła po kilku latach. Pozostało wspomnienie olbrzymich kwiatów. Oby Twoja żyła długo i szczęśliwie :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Wow .. ale pąk :) Już czekam na kwiat :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka ja już nie wierze w lepszą pogodę,myślę ,że tak pociągnie do czerwca ...wyż z nad Rosji nie ustąpi... :wink: Podlewasz dalej ogródek...? :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”