Mój ogród....
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród....
Witaj Adam podglądałam irysy od Ciebie i chyba prawie wszystkie przezimowały , również te z Czech wysokie , nie wiem jak z tymi niskimi bo nic nie widzę a nie chce grzebać w ziemi .Oby ten rok nie był tak mokry jak poprzedni to będziemy mieli piękne kolekcje liliowców .Już nie mogę doczekać na kwitnienie , może jakieś z nowych nabytków zakwitną .
Zaglądałeś u siebie do irysków ?No i czy przetrwały zimę roślinki ode mnie ?
Genia
Zaglądałeś u siebie do irysków ?No i czy przetrwały zimę roślinki ode mnie ?
Genia
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj tak Adasiu, wysiewaj ciekawe naparstnice, to przyjdę późnym latem posępić siewki 

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Mieszkam bardzo blisko Stradomii ,a byłam tam tylko chyba ze 2 razy .
W tym roku muszę zaliczyć kilka wyjazdów w to miejsce ,bo po Twoich fotkach widać ,że warto . :P

W tym roku muszę zaliczyć kilka wyjazdów w to miejsce ,bo po Twoich fotkach widać ,że warto . :P

Geniu Niestety czeskie przysłano bardzo późno i to one najgorzej znoszą zimę. Każda fala mrozu i ocieplenia sprawia, że coraz więcej nowych kłączy zagniwa. Liliowce mają się dobrze, a niespodziankę sprawił miłek lada dzień zakwitnie
Madziu Fingerhutków będzie pod dostatkiem
Jolu Koniecznie musisz tam pojechać, ostatnio założono sporo kwater z bylinami tak więc dużo interesujących okazów na pewno wpadnie Ci w oko

Madziu Fingerhutków będzie pod dostatkiem

Jolu Koniecznie musisz tam pojechać, ostatnio założono sporo kwater z bylinami tak więc dużo interesujących okazów na pewno wpadnie Ci w oko

- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ojojoj, Adasiu - aż się zaniepokoiłam tymi irysami. zaraz pójde do ogrodu sprawdzić, czy nie zagniwają...
Minionego lata wzbogaciłam się o kilka(naście) nowych odmianowych
Kupowałam u Taty Kacera i forumowego Jachu.
Powiedz, kiedy zaczynasz opryski irysów? I czym? Doczytałam, że pomaga im przeciwgrzybiczo miedzian albo siarczan miedzi. Ten ostatni jest też stymulatorem kwitnienia i wzrostu. Tylko kiedy, kiedy trzeba zacząć???
Pozdrawiam - Ula
Minionego lata wzbogaciłam się o kilka(naście) nowych odmianowych

Powiedz, kiedy zaczynasz opryski irysów? I czym? Doczytałam, że pomaga im przeciwgrzybiczo miedzian albo siarczan miedzi. Ten ostatni jest też stymulatorem kwitnienia i wzrostu. Tylko kiedy, kiedy trzeba zacząć???
Pozdrawiam - Ula
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Adam u mnie na razie iryski są zdrowe , może jak zrobiłam większy drenaż .
Cieszę że miłek amurski Ci się przyjął , jeżeli możesz to sprawdź ciemierniki pełne i piwonie żółtą , ja nadal piwonię mam okrytą .
Genia
Cieszę że miłek amurski Ci się przyjął , jeżeli możesz to sprawdź ciemierniki pełne i piwonie żółtą , ja nadal piwonię mam okrytą .
Genia
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Właśnie ten Rooguchi jest u mnie na liście... jako jeden z wieeelu.
Mam jednak dylemat jak go można skutecznie rozmnożyć. Wiem jak to jest z pnącymi i potrzebna jest mi tylko długa gałązka. Nie wiem jednak co zrobić z tymi bylinowymi. Mam parę na oku u forumki która pewnie odda mi parę szczepków ale nie wiem o co poprosić
Te zdjęcia z Arboretum są przepiękne. Ciekawa jestem kiedy mi uda się pozwiedzać nasze rodzime ogrody
Mam jednak dylemat jak go można skutecznie rozmnożyć. Wiem jak to jest z pnącymi i potrzebna jest mi tylko długa gałązka. Nie wiem jednak co zrobić z tymi bylinowymi. Mam parę na oku u forumki która pewnie odda mi parę szczepków ale nie wiem o co poprosić

Te zdjęcia z Arboretum są przepiękne. Ciekawa jestem kiedy mi uda się pozwiedzać nasze rodzime ogrody

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
Ula To trudne pytanie. Jak na razie opryski nie mają sensu gdyż zimową zgniliznę powoduje bakteria Pseudomonas, na którą w amatorskich warunkach nie ma rady; stosowanie antybiotyku jest u nas niedozwolone. Jeśli chodzi o miedzian to skuteczny jest w okresie intensywnej wegetacji kiedy pojawiają się pierwsze plamki na liściach zgnilizny obwódkowej czy szarej pleśni. Najbardziej martwi mnie mokra zgnilizna powodowana przez inną bakterię Erwinia, która latem niszczy całe kępy. Temat zwalczania chorób świetnie opisał pan Woźniak na swojej stronie, http://www.irysy.org/choroby.html
Geniu Przyznasz, że wymiana przebiegła wzorcowo
Asiu Niegdy nie udało mi ukorzenić sadzonki, jeśli takową zechcesz daj znać. Produkuje on całą masę pędów.
Geniu Przyznasz, że wymiana przebiegła wzorcowo
Asiu Niegdy nie udało mi ukorzenić sadzonki, jeśli takową zechcesz daj znać. Produkuje on całą masę pędów.
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Adamie piękne zdjęcia z Aboretum. W popraednim sezonie byłam w Wojsławicach. Tam tez jest na czym zawiesić oko
Rooguchi cudowny ,więc kiedyś chyba też znajdzie miejsce w moim wiejskim ogrodzie

Rooguchi cudowny ,więc kiedyś chyba też znajdzie miejsce w moim wiejskim ogrodzie

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Nie byłem, a zapowiada się smakowicie, to gdzieś na Dolnym Śląsku?adamian pisze: Znalazłem parę fot z Arboretum w Stradomi Wierzchniej, chyba jeszcze tam nie byłeś. Polecam

Piotrek
To niecała godzina drogi z Wrocławia. Świetne miejsce dla lubiących zielone a dla niezainteresowanych pobliski zalew.
http://arboretum.lasypanstwowe.poznan.pl/
Ewa
Jak wiesz w zeszłym roku wojsławickie Arboretum miało zaszczyt gościć sporą grupę Forumowiczów
Też tam byłem...Pozdrawiam
To niecała godzina drogi z Wrocławia. Świetne miejsce dla lubiących zielone a dla niezainteresowanych pobliski zalew.
http://arboretum.lasypanstwowe.poznan.pl/
Ewa
Jak wiesz w zeszłym roku wojsławickie Arboretum miało zaszczyt gościć sporą grupę Forumowiczów

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
No popatrz niecała godzina 

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
A później jeszcze pół godzinki i już będziecie u mnie . 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne iryski.
Strasznie mi się spodobały, trzeba będzie kilka kupić..
Strasznie mi się spodobały, trzeba będzie kilka kupić..