Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu, super, że zwróciłaś uwagę na urodę traw... potrafią w niebanalny sposób uatrakcyjnić każdy naturalistyczny ogród, a u schyłku lata pokazują prawdziwy spektakt barw i kwitnienia. Wybrałaś piękne odmiany!
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wybrałaś piękne trawy, muszę zwrócić uwagę na miskanty, tylko gdzie ja je posadzę-oto jest pytanie? :;230
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu dzięki za pomoc...masz rację trawy mogą cudownie przeszkodzić rosnąć chwastom...muszę jak dobrze będzie na wiosnę o nich pomyśleć...
...piękne są... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Wando, piękne trawki zawitały do ogrodu "Pod dębami".

Podobają mi się te dorodne, zadbane hosty. Ostatnia hosta na 81 stronie to Fortunei Albomarginata. W opisie pozostałych jest kilka pomyłek. Hosta opisana jako Albopicta to raczej też F.Albomarginata. Albopicta ma całkiem inną kolorystykę. Ciemne obrzeże, jasny śriodek, który w trakcie sezonu całkowicie zielenieje i liść staje się jednokolorowy. Crusader to też inna hosta.
Najlepiej daj je do wątku "hosty identyfikacja".
Pomyłki sprzedających często się zdarzają, otrzymujemy nie to co zamawialiśmy. Mi niestety też kilka razy to się przytrafiło.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Witaj Wandziu.
Tak o Margo2 mi chodzi- to moja przyjaciółka jeszcze ze szkoły. U niej zimowała Hakonechloa. Ja swoją kupiłam na naszym spotkaniu.
Śliczną masz rozplenicę. Tfu, tfu, żeby nie zauroczyć. Małgosia mi dała sadzoneczkę, ale mizerna jeszcze jest.
No to jak tu zawitałam to idę pozwiedzać.
:wit Kasia
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Oooo , widzę zaczątki choroby trawiastej. :;230
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Tak niedawno, Twoją uwagę zwróciły na siebie trawy :wink: chwilka czasu a tu już w ogrodzie pojawiły się w znacznej ilości :D , piękne sadzonki, a odmianę Morning Light juz masz ;:224
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
x-d-a

Post »

Wandziu, o trawkach zazwyczaj przypominamy sobie późnym latem...Wcześniej są niewidoczne, ale jesień należy do nich!
Twoja kolekcja wyraźnie się powiększyła; ja również planuję jakieś 'trawkowe' zakupy jak tylko uda mi się dotrzeć do jakiejś szkółki...
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Wandziu czy mogłabyś wrzucić do mnie zdjęcia host które mi przysłałaś? Oczywiście jeśli dysponujesz czasem. :lol: :D
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,chyba masz bliżej do Szmita,możesz częściej wpaśc.Muszę iść za twoim przykładem i wykombinować miejsce na rabatę dla traw.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście, trawy wyglądają pięknie jako kontrast dla kwitnących krzewów i jednoroczniaków. A potem, gdy już tamte przekwitną, biorą ogród we władanie. Ja to ich chyba nie doceniłam jeszcze, ale dalibóg, to się musi zmienić :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Witaj Wandziu....świetne trawy nabyłaś...one zaczęły też mi się podobać...takie zakończenie lata kiedy już pusto w ogrodzie one wtedy pokazują swoje piękno.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu widzę, że trawiasta kolekcja powiększyła Ci się o kolejne śliczności :D Jesień przeminie w Twoim ogródku wśród szumu traw :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A mnie nie chcą zabrać do ogrodniczego abym sobie dokupiła kilka wielkich traw .. Miskanty mam dwa ale jeszcze maleńkie kępki muszę jeszcze kilka dokupić dużych z ładnymi pióropuszami , mam gdzie sadzić ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Comciu, ja jeszcze muszę sobie kupić tę drugą popularną rozpleicę, czyli "Moudry". A w ogóle to chyba włąśnie rozplenice mają najładniejsze kłosy spośród wszystkich traw.

Sangwinario, witam cię w swoim ogródku, dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam fiołkowo :wit

Misiu, Teresko, Agusia2410, aguniada, Evick, namawiam na trawki, bo rzeczywiście warto je u siebie mieć :D

rm27, dzięki Romku, masz świętą rację. To Albomarginata. Wiedziałąm, że nazwa tej hosty zaczyna się na "Albo", a końcówkę pomyliłam. Co do Crusader także przyznaję rację. Obejrzałąm w Hosta Library i faktycznie to nie ta.

Agatra, życzę miłego spaceru i napisz parę słów, jak już dojdziesz do końca :D

Igo, no zaczęło się znowu nowe...

Przemku, te trawy to tylko dzięki szkółce, bo tam je dopiero dojrzałąm naprawdę ;:108

Igor, oglądałam twoje trawki. Ty tak samo jak ja zauważyłeś ich piękno, a więc zbierajmy je sobie spokojnie i uzupełniajmy nasze rabaty tymi pieknymi roślinami.

Małgocha, Dalu, koniecznie uzupełnijcie swoje zbiory roślinne o trawy i trawki. Stwarzają niepowtarzalny klimat i stanowią świetne tło dla innych roślin :)

100krociu, ja trawy doceniłam dopiero tydzień temu, gdy byliśmy w szkółce w Pęchcinie. Stanęłam tam jak wryta i nie mogłam się nadziwić, dlaczego do tej pory trawy uchodziły mojej uwadze. Dlatego teraz szybko staram się to nadrobić.

Agness, haszko, właśnie szum traw skłania mnie do ich zakupu, bo co jak co, ale inne rośliny nie szumią na wietrze tak jak trawy, wysokie, średnie i niskie, no a miskanty chyba najbardziej :)

Maniusika, na takie miskanty z pióropuszami to trzeba chyba poczekać ładnych parę latek. Mnie nawet nie zalezy na kłosach, bo same liście są piękne.

Dzisiaj był bardzo przyjemny i słoneczny dzień. Opadają już pierwsze liście, więc trochę zagabiłąm trawnik. Poobcinałam przekwitnięte badylki liliowców i host. Powolutku zaczynają się jesiennie wybarwiać berberysy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”