Nawet na mojej glinie sucho się zrobiło niemiłosiernie. Gorzej, że w studni tez nam zaczyna brakować wody a dostępu do miejskiej wody nie mam. Nie mam czym podlać ogrodu, bo w perspektywie albo podlewanie albo mycie się
Miejsce na ziemi Ave - cz.5
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5
Kurcze widzę, że to mycie niewiele pomaga
Nawet na mojej glinie sucho się zrobiło niemiłosiernie. Gorzej, że w studni tez nam zaczyna brakować wody a dostępu do miejskiej wody nie mam. Nie mam czym podlać ogrodu, bo w perspektywie albo podlewanie albo mycie się
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w studni woda jeszcze jest, za to pompa schowana
więc lanie wody odbywało się z wodociągu.
To podlewanie to takie uspokajanie sumienia "że się zrobiło coś dla ratowania roślinek", bo z racjonalnego punktu widzenia, to lać tę wodę trzeba by przez parę dni, co najmnie po 8-10 godzin... żeby wilgoć przeszła głębiej... a to moje 4 godzinne, jednorazowe lanie wody to takie .... psik, psik... było...
Dla poprawy nastroju...

To podlewanie to takie uspokajanie sumienia "że się zrobiło coś dla ratowania roślinek", bo z racjonalnego punktu widzenia, to lać tę wodę trzeba by przez parę dni, co najmnie po 8-10 godzin... żeby wilgoć przeszła głębiej... a to moje 4 godzinne, jednorazowe lanie wody to takie .... psik, psik... było...
Dla poprawy nastroju...

- ewkapaw

- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa patrząc na ten słonecznik od razu robi się weselej i cieplej na serduchu
.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Ave

Ewciu jak Paw
- i własnie po to go pokazałam - jest taki "energetyczny" 
Wandziu - noooo, popadało...
ja też nie mogłam uwierzyć, że z deszczu można się tak cieszyć... szczególnie późną jesienią...
i wcale bym nie miałam nic naprzeciw, żeby sobie tak popadało dłużej
a co do słoneczników...hmmm , no są żarłoczne... jak im się da papusianko, to zjedzą, a jak się nie da... to i tak wyrosną
Ja słoneczników nie sadzę w grupie, tylko pojedynczo - to tu, to tam... i raczej w miejscach, w których nie ma dobrej ziemi i rosną sobie... do 2,80 m
a inne się "nie wychylały" i dorównywały do sąsiadów...

Marzę już o tej chwili... i grzebaniu w ziemi... chyba to jakaś jednostka chorobowa powinna być - zamiast leżeć do góry brzuchem tęskni za bólem kregosłupa

Wandziu - noooo, popadało...
a co do słoneczników...hmmm , no są żarłoczne... jak im się da papusianko, to zjedzą, a jak się nie da... to i tak wyrosną
a inne się "nie wychylały" i dorównywały do sąsiadów...

Marzę już o tej chwili... i grzebaniu w ziemi... chyba to jakaś jednostka chorobowa powinna być - zamiast leżeć do góry brzuchem tęskni za bólem kregosłupa

-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Aj tam, mnie kręgosłup boli właśnie najbardziej, gdy leżę do góry brzuchem
.
Słoneczników wcale nie musisz dokarmiać, one same sobie biorą, od innych roślinek
.
Słoneczników wcale nie musisz dokarmiać, one same sobie biorą, od innych roślinek
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu u mnie też wczoraj popadało....ale po takiej suszy to jak kropla w morzu.....deszczek wcale nie był obfity.....ot takie sobie popadywanie
Musiałoby popadać ze 3-4 dni w ten sposób, aby roślinki napiły sie do woli.....ale dzis już piękne słoneczko....o deszczu nie ma mowy
Słoneczniki cudne......prawdzie ogrodowe słońca......ten jeden nieźle wystrzelił
Słoneczniki cudne......prawdzie ogrodowe słońca......ten jeden nieźle wystrzelił
- Ave

hihihihi, masz rację Elu, słoneczniki są "samowystarczalne" 
Agniesiu-Agness - pewnie, że ten deszcz powinien padać kilka dni, ale lepiej taki jak żaden
Agniesiu-Agness - pewnie, że ten deszcz powinien padać kilka dni, ale lepiej taki jak żaden
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Jak ja lubię takie zdjęcia rozmarzającej ziemi i te zielone noski
Oby do świąt a potem już dzień dłuższy...jakoś zleci
Oby do świąt a potem już dzień dłuższy...jakoś zleci
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- Ave

Wandzia - ja się Ciebie normalnie zaczynam bać
... ty masz w oczach jakies urządzenie laserowe do podgladu ? - skąd to wiesz... jak wykopywałam słonecznik to naprawdę część korzeni siedziała u sasiada... (tam nie ma podmurówki...

Tak, Basiu-Cynthio , teraz, aby do świąt, potem szybko przeleci styczeń, minie luty i będzie po zimie... mam nadzieję
a potem te noski, kiełki... i będziemy topic Marzannę... 
Tak, Basiu-Cynthio , teraz, aby do świąt, potem szybko przeleci styczeń, minie luty i będzie po zimie... mam nadzieję
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Ale musicie przyznać, że w tym roku sezon robótek ogrodniczych mocno się wydłużył i można było zwykle odkładane do wiosny prace, wykonać. Np. przygotowanie nowych, poszerzonych kosztem trawników, rabatek 
- Ave

Przyznajem...
Pewne "grabieżcze" prace poczyniłam...
np. trawnik (pod rugosy) zdycha w chwili obecnej pod czarną folią i innymi nieprzepuszczalnymi, wykańczającymi go, materiałami... 
i ścięłam śliwkę węgierkę (czego bym w innych okolicznościach pogodowych już na pewno nie zrobiła...) , której mi okrutnie żal
, bo miała przepyszne owoce, ale była juz tak zrakowaciała, że żadne zabiegi reanimacyjne nie pomagały...
i ścięłam śliwkę węgierkę (czego bym w innych okolicznościach pogodowych już na pewno nie zrobiła...) , której mi okrutnie żal
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
To wiecie Wy co, to ja sobie posadzę słoneczniki. A niech przełażą do sąsiada, może mniej chrzanu i nawłoci będzie na tym cudownym poletku, które mam za płotem.
Ave, łączę sie z Tobą w bólu kręgosłupa, a właściwie w oczekiwaniu na tenże. Mówisz, że już masz ściagniętą darń pod róze? No to właściwie dobry pomysł, czemu ja na to nie wpadłam.
Ave, łączę sie z Tobą w bólu kręgosłupa, a właściwie w oczekiwaniu na tenże. Mówisz, że już masz ściagniętą darń pod róze? No to właściwie dobry pomysł, czemu ja na to nie wpadłam.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka