Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

WIOSENKA ? będziesz zadowolona z tych hortensji ! Są ozdobą ogrodu od pierwszego sezonu. Pewnie nie skończy się na tych...

ALEB-AZI ? dzięki, Iza ! Też jestem zadowolona z trawnika, chociaż już jest na nim pełno chwastów !

RIANE ? Agatko, moje Cunninhamy podobnie, zobacz zdjęcie. Ale otwierające się kwiaty są białe.
Nie wpadłam na taki pomysł, żeby przykrywać darń korą ! Mniej pracy i korzyść z użyźnienia. Kora chyba wyciąga azot... Natomiast nie zauważyłam u siebie takiego zachowania dżdżownic... Ale z pewnością inne naturalne ściółki są zdrowsze !
Kupiłaś Em-y... ! Ja też trochę o tym czytałam i odłożyłam sprawę do zgłębienia tematu w wolnej chwili ( a tych brakuje...). Proszę Cię ? dziel się wszystkimi doświadczeniami ! Z opisów wygląda to niesamowicie...
Gdzie postawiłaś beczkę na deszczówkę ? Pod rynną ? Też się do tego przymierzam. Chociaż kiedyś słyszałam wypowiedź jakiegoś hodowcy winorośli, że ta deszczówka jest szkodliwa i żeby nią nie podlewać...

JEŚLI KTOŚ MA WŁASNE DOŚWIADCZENIA Z EFEKTYWNYMI ORGANIZMAMI ? PROSZĘ O OPINIE !!!

Obrazek

ELSI ? Elu, kora nie zapobiega całkowicie rośnięciu chwastów ! Bardzo je tylko ogranicza. Zależy to od grubości warstwy. Ja nie mam za grubej, bo i tak nie wyrabiam z ilością. Przełażą więc i osty i perz i jakieś inne, ale na tyle mało, że daję radę utrzymać względny porządek.
Liści z rabat pokrytych korą nie usuwam ( no, chyba że chore ). Rozkładają się przez zimę, a wiosną lekko dosypuję nowej kory (żeby ewentualnie ?poprawić koloryt? i pokryć resztki listków) i wygląda dobrze. Generalnie kora to rozwiązanie tymczasowe, póki rośliny są małe.
Trochę mnie martwisz swoimi doświadczeniami z tawliną...

[IZA] ? dziękuje, Iza! Cieszę się, że Ci się podoba. Zawsze ,jak czytam ?Ogrody? i zielony kwestionariusz , myślę sobie, że ja nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez brzóz !
Kaczeńce są wyjątkowo wielkie.
Mam dokładnie tak , jak Ty z domowymi obowiązkami ! Powiedziałabym wręcz, że w sezonie dom jest nieco zaniedbany, bo większość czasu poświęcam ogrodowi. Chyba Tajka napisała, że nic jej tak nie cieszy, jak zajęcia w ogrodzie i oglądanie ogrodów na forum !

AGNIEŚ ? Agnieszko, konwaliowe poletko jest przy wejściu do Białego Ogrodu . Było ich tam bardzo dużo, wokół sosny obrośniętej bluszczem. Niestety, wichura ją wyrwała z korzeniami, które uniosły ziemię z konwaliami i zrujnowały poletko. Część udało mi się uratować i przesadzić.
Brzozy, poza tym, że są śliczne , podobno emanują korzystne dla człowieka promieniowanie. Ale pylą bardzo ! Nie nadążam z czyszczeniem tarasu w tym okresie ! Ale alergia to poważniejsza sprawa...

TAJKA ? Tajko, dziękuję ! Wiosna w każdym ogrodzie piękna i cieszy ! A kaczeńce zaskoczyły mnie swoimi rozmiarami i tym , że się przeniosły w kilka miejsc nad strumieniem.
Wygląda na to, że świdośliwę posadzę i u siebie...!

aha, czy ktoś może wie, jaki DRAŃ OBGRYZA MI GŁÓWKI KWITNĄCYCH TULIPANÓW..???!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę moich tulipanów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Ten Twój strumyk mnie po prostu rozbraja :) i kolejne pełne tulipany, ale takich pomarańczowych odcieni jeszcze nie widziałem.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo

Te zdjecia z brzózkami piękne, a te znad wody spowodowały, że już chyba dzisiaj nei popracuję, bo rozleniwiłem się na ich widok :heja Tylko usiąść na brzegu i podziwiać :)
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37

Post »

Witam

Cisną mi się na usta i klawiaturę tylko jedne słowa: Twój ogród wygląda jak z bajki....
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo, twój watek umknął mi na jakiś czas, ale teraz go odnalazłam. Pisałaś zimą, że masz lecieć do Anglii oglądać ogrody. Byłaś już czy dopiero pojedziesz?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
x-d-a

Post »

Izo, tulipany piękne, ale zdjęcia z brzozami wręcz urzekające ;:138
Po raz n-ty utwierdzam się w przekonaniu, że ogród bez drzew, bez wysokich drzew, jest jakby ...niedokończony.
Dyskutujecie o korze jako ściółce - ja stosuję korę głównie na kwaśne rabaty i tak jak piszesz ona jest widoczna w pierwszym sezonie, w drugim coraz mniej, a po paru latach rabata powinna być już taka dojrzała i rozrośnięta, że chwasty nie mają szans ;:108
Natomiast "zwykłe" rabaty ściółkuję cienką warstwą skoszonej trawy. Trawka się rozkłada i użyźnia glebę, chroni ją przed rozwojem chwastów i zatrzymuje wilgoć; no i się nie marnuje, bo na kompost za dużo jej.
Pozdrawiam wiosennie :wit
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Iza, oniemiałam z wrażenia. Strumyk wygląda bajecznie, a te pełne tulipany... co za kolory! Powinnaś wysłać swoje zdjęcia na konkurs ogrodniczy któregoś z czasopism, albo do wszystkich :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Izunia, mam identyczne tulipanki, jak Twoje żółte (te pełne), tylko czerwone ;:65 Kupione były jako białe :lol: Robią niesamowite wrażenie swoim rozmiarem i pełnią kwiatu.
Mam pytanie odnośnie kaczeńców - w "moim" ogrodniczym pjawił się białe kaczeńce i kuszą mnie baaardzo. Nie wiem jednak, czy poradzą sobie na stanowisku bez okolic wody :roll: Proszę o poradę ;:180
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tamaryszku :D
T. urumiensis sadziłam jesienią, więc na razie mogę tylko powiedzieć, że to tulipan botaniczny i dorasta do 20 cm.
Piękną masz wiosnę!!
Miłego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo, zerkam zawsze do Twojego ogrodu ilekroć jestem na forum, to dla mnie tzw. 'jazda obowiązkowa', dzisiaj podziwiałem zachwycające tulipany, bardzo mi się podobają, zresztą podoba mi się wszystko bez wyjątku, jesteś świetną ogrodniczką, bardzo profesjonalnie podchodzisz do swojej pasji. Widziałem u Ciebie na zdjęciu listki hortensji pnącej, posadziliśmy w zeszłym sezonie taką hortensję, czy ona ma szansę w tym roku zakwitnąć? i czy ma jakieś specjalne potrzeby? Zauważyłem że dużo wiesz o tych roślinach, dlatego pozwoliłem sobie zapytać :D

Pozdrawiam Tomek :wit
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj IZABELLO!
Otoczenie Twojego domu stwarza wspaniałą atmosferę i klimat, tego nie
oddadzą nawet najpiękniejsze kwiaty. Cóż mogę tylko zazdrościć i od czasu
do czasu oko u Ciebie popieścić.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Strumień jak zwykle bajkowy. Przepięknie pogrupowane tulipany. Jednak takie jednogatunkowe grupy mają urok ;:108
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izo - Tamaryszku Twój strumyk wygląda bardzo naturalnie. Piękny! Kamień ze zwierzakiem super! Podziwiam Twój talent, wiedzę i pasję ogrodniczą.
pozdrawiam Elżbieta.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witaj Izuś, wiosna jest zachwycajaca w Twoim tajemnym ogrodzie. Jak miło przejść się nad strumykiem wsród
kaczeńców, to prawdziwa przyjemność.
Ja nie jestem zwolenniczką kory jako ściółki na rabaty. We Francji bardzo rzadko się ją stosuje. Po pierwsze
zakwasza podłoże, bardzo trudno się rozkłada i nie użyźnia ziemi i najgorsze jest to że wiatr nią targa po całym ogrodzie.
Jednego roku dałam na rabaty słomę lnianą, ale też nie bardzo się sprawdza. Łupiny kakao za szybko się
rozkładają i do tego cała ściółka jest zagrzybiona. Boję się że grzybek zaatakuje też rośliny.
Najlepiej mi się sprawdziła kokosowa ściółka. Nie zakwasza, nie fruwa, dobrze chroni, nie rozkłada sie za
szybko, a jest do tego bardzo ozdobna. Ślimaki nie dają rady po niej posuwać bo jest porowata.
Same zalety poza ceną. Ale u mnie niewielki obszar więc nie ma problemu.
Ja daję ściółkę aby zapobiegać wysuchaniu ziemi latem, a nie z powodu chwastów, których i tak prawie u
mnie nie ma. Jedyna wada ściółkowania jest to że trzeba ją ściągnąć na wiosnę by móc nawieźć i dać ziemi
się nagrzać przed przyjściem lata.
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mój ulubiony strumień szykuje się powoli do pokazania w pełni swojego uroku. To chyba moje najbardziej ulubione miejsce w Twoim ogrodzie.

Zgadzam się z Dalą drzewa dopełniają ogród. U Ciebie to się doskonale sprawdza.
Ja jestem zadowolona z kory. Porządkuje wizualnie rabaty. Gdy wysypuję świeżą warstwę mam wrażenie jakbym była po świątecznych porządkach w domu.

Izo mam rabatkę z rh i świetnie dają sobie radę. Ja niestety nie okrywałam swoich pierisów. Byłam wtedy na początku swojej ogrodniczej drogi. Może za szybko się poddałam. W przyszłym roku będę tworzyła nową kwaśną rabatę. Może znowu spróbuję.

Będę śledziła waszą przygodę z Emami
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”