Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3
Marto jak widać, wszystko przed Tobą.
Szczególnie, jeśli nadal będziesz przebywać wśród tych wszystkich zielonych napaleńców na FO. 
- baasik

- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i z róż to zamówiłam jeszcze:
Airbrush?
Sonnenröschen
Sally Holmes
Pomponella?
Herkules ?
Rhapsody in blue
Booosze, kto wykopie te wszystkie doły

Airbrush?
Sonnenröschen
Sally Holmes
Pomponella?
Herkules ?
Rhapsody in blue
Booosze, kto wykopie te wszystkie doły
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To muszę iść do pracy, żeby zarobić na te cuda
.
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Ha, ha, haI naprawdę mam nadzieję, że więcej róż już nie będzie zaglądać do mojego ogródka.
Ania, wszelkie objawy, które opisałaś (oglądanie z każdej strony, opinie, rosebook) wskazują jednoznacznie na rosomanianę
Będę Ci wiernie kibicować w dążeniu do pierwszej setki
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ja, gdy doszłam do 300, przestałam już liczyć, za to baczniej przyglądam się odmianom, robię bardziej przemyślane zakupy, a część róż rozdałam, bo jednak to już zbyt dużo i nawet przestało mi się podobać, gdy dominują róże. Lubię byliny, więc tymi zapełniam rabaty, bo właśnie one najlepiej podkreślają urodę róż 
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Zgadam się z Monika. Początkowo planowałam zmieścić na rabacie około 30 róż
, ale po przemyśleniu wycofałam się z tego szalonego pomysłu na rzecz bylin i lilii. W sumie jaka to radość kiedy różyce siedzą w ścisku i ciężko odróżnić gdzie zaczyna się jedna a kończy druga. A tak, dosadziłam sporo naparstnic i ostróżek, wsadzę orliki, jeżówki, jarzmianki, powojniki na tło, a nawet trochę irysów i liliowców.. Myślę, że w całości stworzą lepszy efekt niż to co miało być według początkowego planu 
- Alania

Z pewnością tak
. Ja już to przetestowałam i widzę lepsze efekty z przewagą bylin jednak
.
- aneczka1979

Elwi dziękuję Ci serdecznie, że tak we mnie wierzysz.
Do setki jednak nie dobiję z prostej przyczyny, miejsca na to brak. Poza tym należy pamiętać, że największą moją miłością są jednak powojniki.
Ja Was dziewczyny szczerze podziwiam za te ogromne ilości kopcy jesienią do usypania i miliardów liści wiosną do oberwania.
Na samą myśl wymiękam i myślę, że ten aspekt jest póki co skutecznym odstraszaczem od posiadania różanych panienek w ilości znacznej.
Przyłączę sie do dyskusji i dodam od siebie, że róże same w sobie są śliczne ale w obcowaniu z bylinowymi sąsiadkami stają się po prostu nieziemsko piękne. Także już uzbrajam się w dodatki do swoich nowych różyczek. W planach mam: przetaczniki, dzwonki wszelakie, lawendę, szałwię, kocimiętkę, werbenę patagońską, gipsówkę, lilie. Co jeszcze nasuwa Wam się na myśl? Podpowiedzcie.
No powojniki to oczywista oczywistość w moim przypadku.
W końcu róże mają być pięknym tłem dla nich. 
Ja Was dziewczyny szczerze podziwiam za te ogromne ilości kopcy jesienią do usypania i miliardów liści wiosną do oberwania.
Przyłączę sie do dyskusji i dodam od siebie, że róże same w sobie są śliczne ale w obcowaniu z bylinowymi sąsiadkami stają się po prostu nieziemsko piękne. Także już uzbrajam się w dodatki do swoich nowych różyczek. W planach mam: przetaczniki, dzwonki wszelakie, lawendę, szałwię, kocimiętkę, werbenę patagońską, gipsówkę, lilie. Co jeszcze nasuwa Wam się na myśl? Podpowiedzcie.
- Alania

Aniu, dodaj floksy, liliowce, ostróżki, jarzmianki, białe złocienie...
- nifredil

Aniu, no przecież jeżówki i oczywiście naparstnice, łubiny, orliki, firletki, chaber górski. W ubiegłym roku posiałam też i na jesień rozsadziłam krwawnik kolorowy ciekawa jestem jak się będzie prezentował. O i jeszcze heliotrop 
- aneczka1979

Sabinko mam sieweczki naparstnicy. I to w sumie dzięki Tobie, bo u Ciebie się naczytałam o wysiewaniu i stwierdziłam: "A co mi szkodzi spróbować?!" No i mam.
Także buziak.
Dodam, że mnie przy takich wysiewach skutecznie zniechęca, fakt kwitnienia w drugim roku. Zawsze mi się wydaje, że to tyyyyyle czasu, że nie warto.
No nie wiem, tak już mam.
Moniś Mam floksy w jednej dużej kępie. Może pomyślę o zmianach? Jarzmianki też mam!
Oczywiście i one już rosną, póki co przy The Fairy, bo tylko ta jedna róża jest u mnie niska. Ale teraz to się zmieni.
Łubiny też mam, tylko strach je przesadzać, bo ponoć tego nie lubią.
Dodam, że mnie przy takich wysiewach skutecznie zniechęca, fakt kwitnienia w drugim roku. Zawsze mi się wydaje, że to tyyyyyle czasu, że nie warto.
Moniś Mam floksy w jednej dużej kępie. Może pomyślę o zmianach? Jarzmianki też mam!
Łubiny też mam, tylko strach je przesadzać, bo ponoć tego nie lubią.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu bank wie co robi, po co dwa razy ma robić przelew. Wiadomo, że coś domówić trzeba.
Też uważam, że różanka z bylinami najładniejsza. Czy werbena wschodzi, bo u mnie cztery sztuki. 
- nifredil

Aniu, pierwsze słyszę, że łubiny nie lubią przesadzania.. Musisz tylko ściąć im liście do około 20 cm i pilnować z podlewaniem. Bardzo szybko wypuszczą nowe listki i stuprocentowo zakwitną 
- aneczka1979

Soniu jeszcze jej nie posiałam!
Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć kopertki z nasionami.
Ostatnio takiego brzydkiego psikusa zrobił mi małż z nasionami agastache. Myślałam, że przepadły a on "niby" je znalazł.
Dziś przekopię całą chatę. Muszą się znaleźć.
Soniu a będę mogła wysypać je bezpośrednio do gruntu?
Sabinko dobrze wiedzieć, ze jednak łubin można przesadzać. a może próbowałaś tylko z młodziakami, któym nie rozrósł się jeszcze korzeń palowy?
Słuchajcie kiedy przyciąć trawy? U mnie na najbliższy miesiąc zapowiadają tylko dwie noce z temp -2. Reszta na plusie.
W weekend przytnę powojniki, bo rwą się do rośnięcia. Hortensjom odpuszczę, bo jeszcze śpią.
Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć kopertki z nasionami.
Soniu a będę mogła wysypać je bezpośrednio do gruntu?
Sabinko dobrze wiedzieć, ze jednak łubin można przesadzać. a może próbowałaś tylko z młodziakami, któym nie rozrósł się jeszcze korzeń palowy?
Słuchajcie kiedy przyciąć trawy? U mnie na najbliższy miesiąc zapowiadają tylko dwie noce z temp -2. Reszta na plusie.
W weekend przytnę powojniki, bo rwą się do rośnięcia. Hortensjom odpuszczę, bo jeszcze śpią.
A kiedy wysiewa się łubin? I czy do pojemniczków czy prosto do gruntu?