Mój Raj część II
- UlaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój Raj część II
Grażynko witaj
U mnie też jukki nie zakwitły w minionym sezonie. Nie wiem , czy to ma znaczenie. Ale 2 lata temu, przed nadejściem jesieni związałam rozety liści w stożek, aby nadmiar wody się nie dostał do środka i aby nie wygniwały w środkowej części rozety. Na wiosnę były ładne i zdrowe i też pojawiły się u dwóch kwiatostany. W ubiegłym roku tego nie zrobiłam i jukki po zimie wyglądały tragicznie, praktycznie całe rozety były jakby wduszone do ziemi przez zalegający śnieg. Dopiero w trakcie sezonu narosły młode rozety, które od października mam powiązane i tak doczekają wiosny. A czy pojawią się kwiaty, może nie, bo zbyt młode są, zobaczymy
Pozdrawiam, Ula
U mnie też jukki nie zakwitły w minionym sezonie. Nie wiem , czy to ma znaczenie. Ale 2 lata temu, przed nadejściem jesieni związałam rozety liści w stożek, aby nadmiar wody się nie dostał do środka i aby nie wygniwały w środkowej części rozety. Na wiosnę były ładne i zdrowe i też pojawiły się u dwóch kwiatostany. W ubiegłym roku tego nie zrobiłam i jukki po zimie wyglądały tragicznie, praktycznie całe rozety były jakby wduszone do ziemi przez zalegający śnieg. Dopiero w trakcie sezonu narosły młode rozety, które od października mam powiązane i tak doczekają wiosny. A czy pojawią się kwiaty, może nie, bo zbyt młode są, zobaczymy
Pozdrawiam, Ula

Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
hej Grażynko
Dawno mnie u Ciebie nie było-jestem ciutkę zapracowana i w ogóle zaniedbałam Fo
Bardzo dobry pomysł na uprawę szpinaku-ja mam świeży do tej pory z grządki bo na jesieni nie wyrwałam i on sobie dalej legalnie rośnie-podkradam listki jak jestem na działce,za to na wiosnę będę miała szybciej bo go tunelikiem małym nakryję.Na lilie nastawiam się na Gardenii bo jadę z pracy 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fantastyczna twoja juka. Ja miałam trzy przez kilka lat i żadna nigdy nie zakwitła, więc w końcu wywaliłam na kompost. One lubią ziemię wapienną, a ja mam kwaśną.
Ja szpinaku nie będę uprawiać, bo byśmy cały zjedli w ciągu trzech dni
Ja szpinaku nie będę uprawiać, bo byśmy cały zjedli w ciągu trzech dni

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Grażynko,czy z rozarium masz doświadczenie?czy przysyłają róże takie jakie chcesz w kolorze i odmianie?piszecie o jukach ,one są żarłoczne i uwielbiają nawóz naturalny ,ja co tydzień podlewam gnojówką i kwitną pięknie,a jak ziemia jest kwaśna to można delikatnie podsypać wokół juki wapnem,pozdrawiam serdecznie

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Grażynko, juki tak mają, po kwitnieniu, matka zamiera, a kwitną młode dzieci, ale jak pisze Martusia papu lubią 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Pięknie Ci kwitła Juka
Moja ma już kilka lat i jakoś nie ma zamiaru się kwiatkiem pochwalić 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
koziorożec, ja ci Marto odpowiem w sprawie róż. Rozaria, rosarium i rozarium to trzy różne szkółki.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Grażynko- przypomniałaś mi o Firletce .Jak by coś nie poszło to daj mi znać wiosną .I oczywiście czekam na fotke.
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu tak są młode , jak matka nie zakwitnie to te młode dopiero po 3 latach,trochę długo trzeba czekać,ale jak ładny kwiat to wartoalicjad31 pisze:Grażynko ja patrzę ,piękne kwiaty mają juki![]()
Nie martw się jak młode zakwitną znów będziesz sie cieszyć pięknymi kwiatami
Ivonko sądzę że w tym roku Twoje juki wynagrodzą Ci pięknym kwieciemIvona44 pisze:uwielbiam je, są przepiękne, w tym roku żadna mi nie kwitła
Aniu moje juki dopiero rozrosną się i teraz już wiem że nie będę ich rozdzielać,niech rosną w kupie zawsze któraś zakwitnie, u ciebie to musi być widok jak kilka kwitnie na razanym pisze:Grażynko ja mam stare egzemplarze juki, już porządnie rozrośnięte i u mnie też zdarzało się, że nie zakwitały. Twoja śliczna
Dorotko ale narobiłaś apetytu,będę próbować Twoje przepisy na pyszny makaron i naleśniczkidorcia7 pisze:A do makaronu ze szpinakiem,suszone pomidorki w oleju ,pycha , natomiast do naleśników -szpinak z serem topionym lub pleśniowym , zawinąć w rulony,opanierować jak krokiety
Jadziu firletka od Ciebie na pewno wyrośnie i będzie mnie cieszyć a zdjęcia na pewno wstawięUlaL pisze:Grażynko witaj
Ulu moją najstarszą jukę związałam a te młode nie ,może jeszcze zwiążę przed śniegiem jak radziszDuszka witam ,dzięki za życzenia i Tobie też dużo zadowolenia ogrodowego w Nowym Rokudusza001 pisze:Hejka pozdrawiam serdecznie i szczęsliwego nowego roku
![]()
Marzenko witam Cię gorąco , rozumiem że nie raz jest taki okres że na nic nie ma czasu ,też tak mam ,i nie mogę poświęcać tak dużo czasu na rozmówki i oglądania przepięknych zdjęć tak jak bym chciała,szpinak- zaczynam w tym roku uprawę ,Marzenka79 pisze:hej GrażynkoDawno mnie u Ciebie nie było-jestem ciutkę zapracowana i w ogóle zaniedbałam Fo
![]()
Bardzo dobry pomysł na uprawę szpinaku-ja mam świeży do tej pory z grządki bo na jesieni nie wyrwałam i on sobie dalej legalnie rośnie-podkradam listki jak jestem na działce,za to na wiosnę będę miała szybciej bo go tunelikiem małym nakryję.Na lilie
nastawiam się na Gardenii bo jadę z pracy
super masz jak masz szkółkę lilii w drodze z pracy ,też bym tak chciała
Wandziu u mnie też jest kwaśna ziemia ale o dziwo juczka zakwitła z czego bardzo cieszyłam się,a strzegłam kwiatostanu jak oczka w głowie , wnuki miały przykazane uważać z piłką żeby go nie złamać bo chybabym się rozchorowaławanda7 pisze:Fantastyczna twoja juka. Ja miałam trzy przez kilka lat i żadna nigdy nie zakwitła, więc w końcu wywaliłam na kompost. One lubią ziemię wapienną, a ja mam kwaśną.
Ja szpinaku nie będę uprawiać, bo byśmy cały zjedli w ciągu trzech dni![]()
Marto z Rozarią nie mam doświadczenia bo zamawiam pierwszy raz ,ale opierałam się na opiniach wcześniej kupujących a są pozytywne ,więc myślę że ja też będę zadowolona ,pochwalę się jak urosną, juki zacznę też podlewać gnojówką ,fajnie że można podyskutować i wiele rzeczy można się dowiedziećkoziorozec pisze:Witaj Grażynko,czy z rozarium masz doświadczenie?czy przysyłają róże takie jakie chcesz w kolorze i odmianie?piszecie o jukach ,one są żarłoczne i uwielbiają nawóz naturalny ,ja co tydzień podlewam gnojówką i kwitną pięknie,a jak ziemia jest kwaśna to można delikatnie podsypać wokół juki wapnem,pozdrawiam serdecznie![]()
Iwonko jak zaczynałam zabawę z działką to byłam kompletnie zielona a teraz już pomału dzięki Wam zdobywam doświadczenie i już będę wiedziała jak na przykład obchodzić się z juką anie długo będę wymądrzać się na Forumiwona0042 pisze:Grażynko, juki tak mają, po kwitnieniu, matka zamiera, a kwitną młode dzieci, ale jak pisze Martusia papu lubią![]()
Teresko z jukami najwidoczniej tak jest ,trzeba cierpliwie czekać i stosować rady jak wyżej dziewczyny piszą ,pielęgnujemy i czekamytesia39 pisze:Pięknie Ci kwitła JukaMoja ma już kilka lat i jakoś nie ma zamiaru się kwiatkiem pochwalić
Wandziu moja szkółka w której zamówiłam róże to właśnie Rozaria,wiem tych szkółek jest sporowanda7 pisze:koziorożec, ja ci Marto odpowiem w sprawie róż. Rozaria, rosarium i rozarium to trzy różne szkółki.
e-babcia pisze:Grażynko- przypomniałaś mi o Firletce .Jak by coś nie poszło to daj mi znać wiosną .I oczywiście czekam na fotke.
CZAS JUŻ zakończyć drugą część Mojego Raju,jak te strony szybko lecą,dziękuję wszystkim odwiedzającym aktywnym i biernym,dziękuję za cenne rady ogrodowe,ciepłe słowa ,miło mi jest z Wami i nie wyobrażam sobie już życia bez tylu przyjaciół których tu spotkałam,mam nadzieję że będziecie mnie dalej odwiedzać w następnej części którą wkrótce otworzę
- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Do zobaczenia w nowej części
.

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Grażynko. Może jeszcze zdążę napisać
, piękna juka, ślicznie zakwitła. Ja mam 2 małe sadzonki i jak pomyślę że one może też mi tak zakwitną jak Twoja to raduje sie moje serce.
Pozdrawiam cieplutko i do zobaczenia w nowym wątku

Pozdrawiam cieplutko i do zobaczenia w nowym wątku

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Witaj Grażynko!...ja tak przejęłam się regulaminem FO,że tuż przed siedemdziesiątką stron...zamykałam...a okazuje się,ze to nie jest "Mus...no i dobrze ...jestem u Ciebie , podziwiam...i zapowiadam się towarzyszyć Ci ...w każdej nowej części
Pozdrawiam cieplutko!

Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Grażynko czekamy na następną część.