Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Niektóre nasiona wymagają minusowych temperatur aby wykiełkowały.W bankach nasion stosuje się zamrażanie standardowo.Czy to pomoże pomidorom czy papryce,trudno powiedzieć,trzeba zrobić próbę i tyle.W latach 70 w Anglii były przeprowadzane badania wpływu wody "magnesowanej" na kiełkowanie i wzrost trawy rajgras angielski.Wyniki były do 2x lepsze na korzyść "magnesu".
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze jest Was czytać, bo można się dowiedzieć wielu ciekawych i przydatnych rzeczy
Zaczynam przygodę z chili. Zaopatrzyłam się w nasiona pięciu odmian. Zamierzam je wsysiać już w grudniu. Trzymajcie kciuki

Zaczynam przygodę z chili. Zaopatrzyłam się w nasiona pięciu odmian. Zamierzam je wsysiać już w grudniu. Trzymajcie kciuki

-
Nie zapomnij o doświetlaniu odpowiednim światłem bo nic z tego nie będzie.Są specjalne lampy do tych celów.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Polecam zapoznać się z wątkiem dotyczącym doświetlania roślinek i budowy growbox'ów
W takim groboxie można swobodnie przez całą zimę hodować papryczki 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Bwietlanie
U siebiezastosowałam 2 najzwyklejsze i najtańsze świetlówki 18W "cool daylight" LF 80, czyli 8000K i jest to wartość najbardziej zbliżona do światła dziennego. Ale nadają się też takie z zakresu 6500K-10.000K.
Jakieś "specjalistyczne" to zwykłe naciąganie ludzi na kasę. Najważniejsze jest widno światła jakie potrzebują rośliny, a takie wykresy można bez problemu znależć w internecie i w/w wątku.
Mój growbox wygląda następująco, tyle że teraz wszystkie ścianki mam wyłożone folią aluminiową, choć później doczytałam, że jeszcze lepiej sprawdzają się zwykłe białe kartki papieru A4 (lepiej odbijają światło):

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Bwietlanie
U siebiezastosowałam 2 najzwyklejsze i najtańsze świetlówki 18W "cool daylight" LF 80, czyli 8000K i jest to wartość najbardziej zbliżona do światła dziennego. Ale nadają się też takie z zakresu 6500K-10.000K.
Jakieś "specjalistyczne" to zwykłe naciąganie ludzi na kasę. Najważniejsze jest widno światła jakie potrzebują rośliny, a takie wykresy można bez problemu znależć w internecie i w/w wątku.
Mój growbox wygląda następująco, tyle że teraz wszystkie ścianki mam wyłożone folią aluminiową, choć później doczytałam, że jeszcze lepiej sprawdzają się zwykłe białe kartki papieru A4 (lepiej odbijają światło):
-
Ten wątek przerobiłem już dosyć dawno i nie tylko ten.Owszem przy tych świetlówkach też będą rosły rośliny jak i przy lampach naftowych(przy tych drugich jednak chyba trochę lepiej!).Temperatura barwowa światła to stosunek ilości jednych kolorów do innych, (upraszczając maksymalnie) i nic nie mówi o widmie.Oko ludzkie jest max.czułe na światło zielone i żółte i tak są konstruowane żródła światła dla ludzi.Dla roślin potrzebne światło to bliski ultafiolet,niebieski,czerwony i bliska podczerwień bo w tych kolorach chlorofil ma max.pochłaniania energii świetlnej.Reasumując,jedna świetlówka specjalistyczna zastępuje ok.pięciu świetlówek "ludzkich".Jest b.dużo informacji o tym na forach akwarystycznych.Chyba ze 3 tyg. temu w Galileo była przedstawiona farma z Korei Pd.gdzie sałata była hodowana przy ośw.LED w kolorach czerwonym i niebieskim bo tylko te kolory mają fundamentalny wpływ na fotosyntezę.
ps.
nie mam sklepu ze świetlówkami ani nikt z mojej rodziny
ps.
nie mam sklepu ze świetlówkami ani nikt z mojej rodziny
- Dziunia87
Rzeczywiście sformułowanie widmo nie było dobrym..
Chodziło mi oczywiście o "barwę" światła, która w wykresach dot. pobudzenia chlorofilu względem tej temp barwowek mieści się w zakresie 6500K-10.000K ( o ile dobrze pamiętem taki wykres).
Tak czy siak przy moich świetlówkach 18W o "świetle dziennym" i wartości 8000K papryczki rosły świetnie . I te mniejsze wykiełkowane z nasionek i te już większe, które bez problemu kwitły, zawiązywały owoce i ładnie dojrzewały
A za świetlówki i oprawkę zapłaciłam coś ok. 20 zł 

Tak czy siak przy moich świetlówkach 18W o "świetle dziennym" i wartości 8000K papryczki rosły świetnie . I te mniejsze wykiełkowane z nasionek i te już większe, które bez problemu kwitły, zawiązywały owoce i ładnie dojrzewały

-
Rosną i owszem ale wykorzystują tylko ułamek z dostarczonego światła.
Czy to nie zbyt daleko wysunięty wniosek ?kaLo pisze:Reasumując,jedna świetlówka specjalistyczna zastępuje ok.pięciu świetlówek "ludzkich".Jest b.dużo informacji o tym na forach akwarystycznych.
Świetlówki specjalistyczne owszem mają lepszy zakres spektrum, jednak są mniej trwałe i przede wszystkim mają mniej lumenów z 1 Wata.
Przykładowo:
świetlówka specjalistyczna SYLVANIA Gro-Lux 35W daje 60 lumenów z 1 Wata
zwykła świetlówka Philips Master PL-L 36W8654P daje 80 lumenów z 1 Wata
Tak się składa, że na forach akwarystycznych są polecane często zwykłe świetlówki typu T5, T8 i mniej popularne 2G11 w zestawach świetlówek 6500k + 4000k. Analizując specyfikacje świetlówek Osram czy Philipsa pod kątem widma, można dojść do wniosku, że zwykłe świetlówki (powyższych typów) jak najbardziej są wystarczająco wydajne.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@Dziunia87:
Obniż trochę te świetlówki, to papryczki na pewno więcej skorzystają ze światła. Intensywność oświetlenia jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między źródłem światła, a oświetloną powierzchnią. Czyli jeśli zmniejszysz odległość do lampy o połowę to rośliny będą 4 x intensywniej oświetlane.
Obniż trochę te świetlówki, to papryczki na pewno więcej skorzystają ze światła. Intensywność oświetlenia jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między źródłem światła, a oświetloną powierzchnią. Czyli jeśli zmniejszysz odległość do lampy o połowę to rośliny będą 4 x intensywniej oświetlane.
-
Borysmh teoretycznie masz rację ale przeanalizuj wykres pochłaniania poszczególnych długości fal przez chlorofil a i b.Wynika z niego że pasmo pochłaniane przez rośliny to niebieski i czerwony,a więc to co napisałem że jedna specjalistyczna świecąca kolorem nieb-czerw może zastąpić do 5 białych nie jest chyba mocno przesadzone. Zakładając 100 % wykorzystanie widma ze specjalnej i 20% ze zwykłej chyba wielkiego błędu nie popełniłem.Świetlówki akwarystyczne mają w widmie dodatkowy pasek ziel-żółty żeby rybki i roślinki wyglądały miło dla oka.Pisząc o forach akwarystycznych i wiadomościach tam dostępnych nie miałem na myśli zastępowania świetlówek jednych drugimi tylko ogólne wiadomości na temat św.specjalistycznych .Za skrót myślowy przepraszam.

- Dziunia87
lucas070707 pisze:@Dziunia87:
To zdjęcie było zrobione zaraz po uruchomieniu świetlówek i roślinki wstawiłam tak dla poglądu ogółu. Papryczki w zależności od swojej wieklości były odpowiednio popostawiane na pudełkach, tak by góra roślinki było ok. 10- max.15cm cm od świetlówki

Wykresy przeanalizowałem niestety aż za dobrze. Roboczo wygląda to tak:kaLo pisze:Borysmh teoretycznie masz rację ale przeanalizuj wykres pochłaniania poszczególnych długości fal przez chlorofil a i b.Wynika z niego że pasmo pochłaniane przez rośliny to niebieski i czerwony,a więc to co napisałem że jedna specjalistyczna świecąca kolorem nieb-czerw może zastąpić do 5 białych nie jest chyba mocno przesadzone. Zakładając 100 % wykorzystanie widma ze specjalnej i 20% ze zwykłej chyba wielkiego błędu nie popełniłem.Świetlówki akwarystyczne mają w widmie dodatkowy pasek ziel-żółty żeby rybki i roślinki wyglądały miło dla oka.

Niestety producent specjalistycznych świetlówek grolux nie udostępnił informacji w przeliczeniu Waty na lumenty, dlatego trzeba rysunek nr. 3 potraktować jak schemat, realne wartości (W/lm są niższe). Na oko widać, że pod względem samego widma specjalistyczne świetlówki jak wiadomo wypadają lepiej mniej więcej o 50% lepszego pokrycie widma, które odpowiada fotosyntezie.
Teraz warto wziąć pod uwagę kilka faktów:
1) Odpowiednie spektrum światła jest jednym z głównym czynników odpowiedzialnych za fotosyntezę, ale nie jedynym. Efektywna fotosynteza (tzn. sztuczna porównywalna do warunków naturalnych) zachodzi na poziomie 30-50tys. lumenów na 1 m2. Nawet świetlówka o najlepszym zakresie spektrum może nie spełniać swojej roli, jeśli jest zbyt ciemna; to jak porównać uprawę roślin w dzień bardzo pochmurny (jest odpowiednie światło, ale za mało intensywne).
2) Mimo iż specjalistyczna świetlówka ma lepsze widmo (mniej więcej o 50% pokrycia), zwykła świetlówka o tej samej mocy daje o 1/3 więcej światła.
3) We wzroście rośliny, zwłaszcza pierwsze kilka miesięcy i jej rozkrzewianiu odpowiada głównie niebieskie widmo światła. Czerwone widmo jest niezbędne przy kiełkowaniu i przede wszystkim przy kwitnieniu/wybarwianiu.
Zatem przy doświetlaniu w domowym zaciszu młodych roślin, świetlówka specjalistyczna stoi na równi ze świetlówką zwykłą.
W związku z powyższym uważam, że specjalistyczne świetlówka nie zastąpi 5 świetlówek zwykłych, no chyba że porównamy je do kompaktowych o niskiej temperaturze (ciepłej barwie) i mocy <20W. Wtedy się zgodzę. Podobnie jak Dziunia87 uważam, że to naciąganie ludzi na kasę, marketing niestety robi swoje.
Aha, 100% wypełnienia widma (grolux) vs 20% (zwykła) byłoby w przypadku, gdyby producent stworzył specjalistyczną świetlówkę, która ma podbite widmo dokładnie w tych 5 punktach, a jednak są dość spore rozbieżności, co przedstawiłem na schematach.
Swoją drogą planowałem zakup Sylvania grolux +aquastar, na szczęście spece od uprawy growboxowej mnie uświadomili, że zamiast doświetlać tym zestawem, za tą cenę lepsze będą zwykłe świetlówki, a stokroć wydajniejszy będzie zestaw lamp MH + HPS, tyle że nie każdy ma na to warunki.
-
Ok ,może i przesadziłem z tymi 5 świetlówkami,prawda pewnie jak zwykle leży po środku,Aby się przekonać jak to jest w rzeczywistości potrzebne jest doświadczenie porównujące przyrost masy roślin rosnących w porównywalnych warunkach glebowych i doświetlanych światłem o takim samym natężeniu lecz o innej barwie.Tematu nie zamykam a jedynie czasowo zawieszam.
Mam pytanko odnoście Papryki Cayenne. Papryka ma na krzaku sporo zielonych papryczek i nie chcą mi dojrzeć a krzaczek zaczyna wchodzić w stan snu zimowego bo listki zaczynają żółknąć ;( Macie jakiś pomysł odnoście papryczek na krzaku, czy jak zerwę je i powiesze na nicce lub schowam gdzies to one dojrzeją ? Bardzo mi zależy żeby przezimować ten krzak i z tego co czytałem to powinien być już skrócony i leżeć u mnie w garażu. Czy może jednak zostawić je na krzaku? I czy krzak da radę przezimować jeżeli bym zostawił na nim papryczki a papryczek jest naprawdę sporo ( około 40 ) A i najważniejsza krzak rośnie w donicy na parapecie gdzie jest najwięcej światła ;)
Pozdrawiam Sudzio ;)
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja nie mam papryczek ale mój brat ma. On w tym roku późno zasiał i teraz dopiero pierwsze sztuki na krzakach się czerwienią co To za odmiana nie wiem ale on mówi że muszą mieć światło i ciepło żeby się czerwieniły. On też chce je na następny rok ale jak mu mówiłem że musi je przyciąć to powiedział że tego nie zrobi. Zaraz zrobię zdjęcie i wstawię