Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Powiedz że pryskane. Ja tak robię i zbieram tylko dobrze dojrzałe. Przynajmniej na początku. 

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wielkość grona uzależniona jest także jaka była temperatura w czasie wzrostu rozsady, gdy jest niższa, to grona mają większą ilość kwiatów. A więc, gdy tworzyło się 3 grono , była niższa temperatura.kasia82 pisze: Czy ktoś podpowie dlaczego 3 grono się rozdwaja? jakby to napisaćwychodzą dwa grona z kącika jednego grona - każde po 6-9 pomidorków, dlaczego tak się dzieje?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Agnieszka73
- 100p
- Od: 8 cze 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wszystko jeszcze zielone
Kasiu , u mn ie tez sporo takich porozdwajanych gron , a dzisiaj jedno bylo zlamane , wiec podwiazalam , moze cos z niego bedzie .

Kasiu , u mn ie tez sporo takich porozdwajanych gron , a dzisiaj jedno bylo zlamane , wiec podwiazalam , moze cos z niego bedzie .
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedliśmy dziś Tiger Like. Zupełnie bez smaku. Piekny pomidor, ale jałowy. U Was też?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Brzoskwinko Twoja opinia świadczy własnie o tym jak różne są smaki i opinie- owoce niewielkie ale dużo ,skórka miękka . Ja uważam ,że Tiger Like jest smaczny, plenny i bezproblemowy . Dla mnie z kolei kartoflany w smaku jest "na przeciery k131" (no ale on jest na przeciery
) i pierwsze owoce z Amana Orange.Mam wrażenie ,że pierwsze owoce nie oddają w pełni smaku odmiany. Z zeszłorocznego doświadczenia wiem ,że z czasem zmieniały mi się preferencje smakowe (albo smak owoców się zmieniał
) np odmiana nazywana przeze mnie "paprykowy" a jest to prawdopodobnie Opałka na początku nie smakowała mi a pod koniec sezonu i owszem natomiast z czasem mniej mi leżały czarne bo dosyć miękkie .
I dlatego w tym sezonie zamiast ograniczyć ilość odmian jak zamierzałam znów mam ponad 40

I dlatego w tym sezonie zamiast ograniczyć ilość odmian jak zamierzałam znów mam ponad 40

Wszystko zależy od nawożenia, bo pomidory mają rozmaite preferencje co do składników odżywczych w podłożu i stąd różny smak w obrębie tych samych odmian u różnych osób. Najwięcej zawsze na ten temat pisała Kozula. Ale tak amatorsko to ciężko utrafić w odpowiednie nawożenie, nawet mając jedną odmianę ;p
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Chudziak - przetestuję kolejne tigerki. Może rzeczywiście kolejne będą smaczniejsze.
Dobrze, że chociaż jest piękny.

Noooo... i w takie nawożenie by efekt był akurat pod moje podniebienie, a nie sąsiada.Alembik pisze:Ale tak amatorsko to ciężko utrafić w odpowiednie nawożenie

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
nawożenie ekologiczne też może mieć wpływ na smak. Ilość azotu danego w oborniku czy pokrzywówce. Tak że to nie jest tylko tak, że chemiczne nawozy są ble a naturalne są pyszne, bywa różnie.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A mnie zawsze 1 owoce smakują tylko dlatego że są pierwsze..
Wychodzę z założenia że smak pomidora poznaje później..jak się pomidor rozkręci..jak dostanie wszystko co chce..
Zjadłam 1 z kolekcji 37 i mnie nie powalił..ale był SWÓJ dlatego był pyszny..
Czekam na inne.. a jak się zacznie szał wtedy można smakować porównywać..
Na te 1 jeszcze się soki dobrze nie rozbujały ;)
A przynajmniej u mnie te 1 grona nie miały dostępu do mg który nadaje smaczek pomidorkowi..
I tak jak pisze Alembik..i Chudziak..
Nawożenie jest bardzo ważne..
można przecież słodkiego pomidora jeść i słodyczy w nim nie czuć -noo tego bym nie chciała

Wychodzę z założenia że smak pomidora poznaje później..jak się pomidor rozkręci..jak dostanie wszystko co chce..
Zjadłam 1 z kolekcji 37 i mnie nie powalił..ale był SWÓJ dlatego był pyszny..
Czekam na inne.. a jak się zacznie szał wtedy można smakować porównywać..
Na te 1 jeszcze się soki dobrze nie rozbujały ;)
A przynajmniej u mnie te 1 grona nie miały dostępu do mg który nadaje smaczek pomidorkowi..
I tak jak pisze Alembik..i Chudziak..
Nawożenie jest bardzo ważne..
można przecież słodkiego pomidora jeść i słodyczy w nim nie czuć -noo tego bym nie chciała

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
moje brutusy w tym roku smakują ziemniakami coś dziwnego 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mi moje pomidory, także bardzo mi smakują. Mogę jeść nawet w dużych ilościach, bo wiem, że są żadnych oprysków, nawet przechodząc przez folię zawsze jakiegoś zerwę i zjem. Mimo, że komunikat o zarazie jest aktywny, nic u mnie się nie dzieje złego, co by mnie niepokoiło. Wiosenna uprawa pomidorów zlikwidowana i już rosną nowe krzaki.
pozdrawiam Ludwik
Kiedyś uczeni z ZSRR pod kier. prof. Łysenki skrzyżowali ziemniaka z pomidorem.kanclerz pisze:moje brutusy w tym roku smakują ziemniakami coś dziwnego
Może masz jakiś ,,odprysk" z ich eksperymentów.

- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
masz racje nazwe je gorbaczow 
-- 15 lip 2012, o 18:58 --

-- 15 lip 2012, o 18:58 --
a chyba wiesz ,że nie trzeba tego krzyzowac przeciez to jest rodzinaloginal pisze:Kiedyś uczeni z ZSRR pod kier. prof. Łysenki skrzyżowali ziemniaka z pomidorem.kanclerz pisze:moje brutusy w tym roku smakują ziemniakami coś dziwnego
Może masz jakiś ,,odprysk" z ich eksperymentów.

-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
A to moje pierwsze tegoroczne Brutusy. Waga 850-900g.