Storczyki Storczykowej cz. 3
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Dusiu trzymam kciuki za Twojego Phal. lea marie salazar mam nadzieję, że wypuści nowe korzonki i będzie dobrze. Reszta storczyków jak zwykle piękna - chyba nigdy nie przestaną mnie zachwycać te kwiaty 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki

Piękne masz storczyki!

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
Bardzo dziękuje za odpowiedź :P
Chciała bym zapytać o jeszcze jedno 1 rozetka jest już całkiem spora ale nie widzę żeby były tam korzonki czy np roślina w tej chwili nie będzie inwestowała swej energii na wzrost liści. Jest to 1 z 2 moich storczyków które kwitną nieprzerwanie od 2 lat ale teraz nie widzę nowego pędziku
Chciałabym pogratulować pięknej kolekcji storczyków
Chciała bym zapytać o jeszcze jedno 1 rozetka jest już całkiem spora ale nie widzę żeby były tam korzonki czy np roślina w tej chwili nie będzie inwestowała swej energii na wzrost liści. Jest to 1 z 2 moich storczyków które kwitną nieprzerwanie od 2 lat ale teraz nie widzę nowego pędziku

Chciałabym pogratulować pięknej kolekcji storczyków

- Storczykowa
Takie keiki może nawet rok nie mieć swoich korzonków. Mam basal keiki na takim rózowym z biała warżką, keiki pojawiło się jakiś rok temu, jest już takiej samej wielkości co dorosła roślina, ale nie ma ani jednego swojego korzenia. A twój storczyk może normalnie kwitnąć mimo keików, może na razie po prostu nie chce.
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Phalaenopsis Lueddemanniana długi ma już pęd? Nie mogę doczekać się kwitnienia

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia, bardzo spodobała mi się ta Twoja Vanda z ostatniej sesji zdjęciowej. Taki żywy kolor i w mojej tonacji.
Powodzenia w ratowaniu Phalaenopsis.
Powodzenia w ratowaniu Phalaenopsis.

- Storczykowa
Pędzik lueddemaniany ma ze 3-4 cm, a więc jest całkiem spory. Stare pędy tego storczyka są niewiele dłuższe, ale teraz zaczęły się przedłużać.
A teraz wzięłam do ręki Phal. lae marie salazar, listka są jakby sztywniejsze. Nie ma jeszcze nowych korzonków, ale mam nadzieję, że się pojawią.
Niedługo bedą też kwitły hybrydy Phalaenopsis.
A teraz wzięłam do ręki Phal. lae marie salazar, listka są jakby sztywniejsze. Nie ma jeszcze nowych korzonków, ale mam nadzieję, że się pojawią.
Niedługo bedą też kwitły hybrydy Phalaenopsis.
- Storczykowa
Phal. Lea marie salazar ma jakby sztywniejsze liścia
.
Jedna z mikrutkich sadzoneczek, które jakiś czas temu kupiłam, chyba puszcza coś jakby maleńkiego korzonka. Mam nadzieję, że to rzeczywiście korzonek.
Phal. tetraspis zżołkły 2 pędy, obcięłam mu je. Jeden w całości, a drugi tuż nad klujacym się keikiem.
Phal. hybrydy zaczynają zrzucać pąki
(. stoją na oknie i półce, ale i tak dużo pąków pożółkło. Z botanicznych pędziki mają lueddemaniana i jedna z sadzonek equestrisa ilocos alba. Rózowe equestrisy ostatnio bardzo się zabrały i zesztywniały.

Jedna z mikrutkich sadzoneczek, które jakiś czas temu kupiłam, chyba puszcza coś jakby maleńkiego korzonka. Mam nadzieję, że to rzeczywiście korzonek.
Phal. tetraspis zżołkły 2 pędy, obcięłam mu je. Jeden w całości, a drugi tuż nad klujacym się keikiem.
Phal. hybrydy zaczynają zrzucać pąki

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Zrzucają pąki??Może za zimno im w nóżki,lepiej sprawdz temperaturę w pokoju.
- Storczykowa
Teraz jest w miarę ciepło, bo 22 stopnie, ale na oknach pewnie chłodniej, bo nie są całkiem szczelne. Co roku zimą dużo storczyków zrzuca pąki. Jest krótki dzień, mało słońca i zimno. Pędzików mnóstwo, ale na pewno dużo pąków jeszcze spadnie.
Dzisiaj wszystkie Phalaenopsis popodlewałam, bo już przeschło im podłoże.
Dzisiaj wszystkie Phalaenopsis popodlewałam, bo już przeschło im podłoże.
Cieszę się, że Phal. Lea marie salazar ma sztywniejsze liście oby się wszystko unormowało
Phal. tetraspis ma keiki
jak będzie większy to proszę o zdjęcie
Trzymam kciuki, żeby reszta Falenopsisów nie zrzucała pąków

Phal. tetraspis ma keiki

Trzymam kciuki, żeby reszta Falenopsisów nie zrzucała pąków
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
Jeszcze nie mam 100% pewności, że to keiki, ale ma jakby maleńkie zaczątki listków. Jest jeszcze malutkie. Mam nadzieję, ze pęd, na którym jest, nie będzie dalej żółknął.
Co do Lea Marie, jak zacznie puszczać korzonki, to bedzie dobrze, na razie jeszcze nie puszcza, ale jest sztywniejszy.
Co do Lea Marie, jak zacznie puszczać korzonki, to bedzie dobrze, na razie jeszcze nie puszcza, ale jest sztywniejszy.
To czekam na rezultaty oby do końca roku wszytko się unormowało dziś patrzałam na pogodę jutro ma padać śnieg w całym Kraju a mi tak brakuje

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
teraz jest bardzo brzydko... To zly czas dla storczyków, ale one akurat teraz chcą kwitnąć. Cieszyłam się na kwitnienia, ale niestety sporo pąków zżołknie.