Ogródek Agness

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Agness

Post »

Iguś myślę, że na pewno będziesz miała mnóstwo sasankowych maluszków :D

Aniu oj tak.... lepiej nie narazić się dziadkowi z kosą ;:202 :;230 Dopóki dziadziuś nie udostępni Ci stawu, to masz czas na planowanie aranżacji , a później już gotowy projekcik i tylko działać :D

Aniu piękne odmiany zamówiłaś :D ..... zresztą one wszystkie takie śliczne :D
To cudownie, że nie masz kłopotów ze ślimakami, te paskudy, potrafią bardzo zniszczyć nasadzenia....
A co do nabywania wiedzy.... to masz rację.... Forum to skarbnica wiedzy, wszyscy mnóstwo się uczymy przez ciekawe rozmowy :D

Gosiu dobrze wiedzieć, że liatrę łatwo można pozyskać z nasion :D
A z tym plewieniem to i ja tak mam..... zawsze wyplewię większość siewek..... no chyba, ze przypomnę sobie, że coś w danym miejscu wysiałam :;230

Iwonko ślimorów jak dużo, to do wszystkiego się czepią.... a najgorsze te wielkie golasy :roll:

Małgosiu przykro, że jeżówki Ci wymarzły, to właśnie jest przyczyna, dla której się do tej pory powstrzymywałam przed ich sadzeniem..... ale tak bardzo mi się podobają, ze zaryzykuje i kilka posadzę :D
Małgoś ja nie wysiewałam specjalnie jeżówek.... po prostu dojrzałe nasionka wyskubywałam z roślinek i rozsiewałam dookoła kępki, lekko wzruszając ziemię....

Marysiu ślimaki to żarłoczne paskudy, jak jest ich dużo, to potrafią prawdziwe spustoszenie zrobić w ogródku..... to cudownie, że udało Ci się je zwalczyć :D
Marysiu to smutne, że sieweczki sasanek nie dały rady przetrwać, ciekawa jestem co mogło być tego przyczyną???

Kasiu niestety mam tylko tę jedną najpopularniejszą odmianę jeżówki...... w zeszłym roku posadziłam również sadzoneczkę białej, ale zobaczymy jak przetrwała zimę....

Ewuniu, Julu ja nigdy nie siałam odmianowych jeżówek, poza tą najpopularniejszą, ale z tego co wiem jeżówki nie zawsze powtarzają cechy mateczne, mogą się pojawić przeróżne sieweczki. W tym roku Jola będzie siała z posegregowanych nasion, więc będzie mogła nam coś więcej powiedzieć w oparciu o własne doświadczenia :D

Iwonko myślę, że Jola na pewno zechce Twoje nadwyżki :D A ja bardzo się cieszę, ze tak pięknie Ci powschodziły :D

Ewuniu może pojawi się u Ciebie jakaś nowa piękna odmiana z siewu ;:oj

Dorotko u mnie też piaseczek, ale mam nadzieję, ze dadzą radę....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie biała nie przetrwała niestety.
Pewno dlatego, ze sadzona w torfie a ja ja tak posadziłam z tym torfem zamiast go usunąć. ;:124
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U mnie tylko te golasy, oj żeby skupowali to milionerką bym była, tyle ich u mnie ;:223
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Jaka ja jestem ciemna "jak tabaka w rogu" ;:223 ;:223 Myślałam, że to szkodnik tylko dębu, ale to chyba chodzi o jakiegoś inne szkodniki. Czy możesz powiedzieć co to jest bo w googlach tylko o tych na drzewie znalazłam informacje.Nawiasem mówiąc bardzo mi się podobają te kolorowe kulki na liściach dębu
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jeżówkę purpurową z powodzeniem sieję wprost do gruntu u mnie natomiast nie darzą się sasanki a już o ich rozsiewaniu mogę zapomnieć :? .
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Z tego co rozumiem to sasanki wysiewać najlepiej zaraz jak przekwitną. Czyli muszę kupić sadzonkę zebrać z niej nasionka i wysiać od razu do gruntu ? Zorientowałam się , że nie mam sasanek :oops:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko szkoda, że jeżówka nie przetrwała.... z tego co widzę, one lubią troszkę cięższa i zasobną w składniki odżywcze glebę.....

Iwonko na szczęście u mnie ich nie ma..... jest trochę winniczków, ale te łatwo wyzbierać...

Gosiu , my nie mówimy o galasach, tylko o golasach 8-) :lol: Czyli o ślimakach bez muszli, czyli gołych, np ślimak pomrów, pomrowik itp... To te paskudy zjadają nasze roślinki z wielkim smakiem.... a jak jest ich dużo, to są naprawdę znaczne straty....
Jeśli chciałabyś wysiać sasanki, to z przyjemnością po przekwitnięciu wyślę Ci nasionka ;:196

Maryniu bywa czasami, że sasanki źle rosną.... one lubią lekką przepuszczalną glebę, z małą ilością składników odżywczych, źle się czują w ciężkiej,gliniastej i bardzo zasobnej w składniki odżywcze.... nie lubią też kwaśnego otoczenia....
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Uwielbiam Twój kolorowy ,cudowny zakątek ;:173 Wygląda o każdej porze roku jak piękne dzieło malarza ...jesteś artystka przez wielkie A ;:180
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko czytam o sasankach, ja tyle razy próbowałam je siać ,mi kiełkowały pięknie, ale po zimie wszystko ginęło. Mam po zeszłym sezonie zadołowane 3 misy z sasankami, zobaczę czy odbiją. Stawiam na kupne sadzonki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu .
Jeśli chciałabyś wysiać sasanki, to z przyjemnością po przekwitnięciu wyślę Ci nasionka ;:196

Aguś jak zbierzesz więcej tych nasionek to ja się tez chętnie na nie piszę :roll:
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agusi nasionka są najlepsze, bo w słoneczku dochodzące, ja też będę miała :tan :tan
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Aguś a u mnie rosną w kwaśniej ziemi i jeszcze są obsypane korą :roll:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Agness, u mnie brak słonka, więc przeglądam od paru dni Twoje wątki. Naoglądałam się, wszystko prześlicznie zaaranżowane ;:196
Zauroczyła mnie Muscadet, więc jak dzisiaj ją zobaczyłam w brico, to kupiłam trzy cebule i nie tylko je ;:224

Mam pytanie odnośnie sasanek, załapałabym się na nasionka?
I powiedz mi kochana nazwę tego kwiatka, pięknie wygląda na wszystkich zdjęciach i wpadł mi w oko :;230
Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu jesteś przemiła jak zawsze ;:196 ..... miło słyszeć takie słowa, ale ja naprawdę nie zasłużyłam :oops: W każdym razie prawdziwą radością dla mnie jest, że odwiedziny w moim ogródku mogą sprawić komuś radość :D

Dorotko i dobrze robisz, bo jak coś nie wychodzi, to bez sensu próbować na siłę....sadzoneczka gotowa, od razu obdaruje kwiatuszkami....

Aniu nie ma sprawy, będziesz miała na pewno, już zapisałam :D

Agatko, pewnie, że będziesz miała ;:196

Ewuniu , no niestety bardzo tego nie lubią..... może wymień im troszkę ziemię dookoła, zwapnuj porządnie, i zamiast kory obłóż żwirkiem lub drobnymi kamyczkami.... można też obsypywać pokruszonymi skorupkami jajek ...

Justynko bardzo mi miło, że podoba Ci się u mnie ;:196 Cieszę się, że kupiłaś Muscadet, to przepiękna lilia i bajecznie pachnie.... warto ją mieć :D
Żółty kwiat to Słoneczniczek szorstki. Wysoka naokoło 1,5 m bylina, pięknie kwitnie całe lato aż do mrozów i rozrasta się w duże bardzo ozdobne kępy :D
Nasionka sasanek jak najbardziej dostaniesz ;:196 już zapisałam ...

Kilka majowych obrazków..... już niedługo :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09