Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Caroline piękne papryki !
Moje niestety przy okazji mojej nieobecności w domu ścięły pierwsze przymrozki . Na szczęście ucierpiały tylko najmłodsze listki - większość które miałam w donicach już ogołocone i przycięte - będę na nich próbowała robić Bonsai z chili czyli Bonchi :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aria pisze:Paprykę habanero widziałam dzisiaj w Lidlu, za parę złotych można kupić kilka papryczek, wypróbować i zgromadzić zapas nasion na wystarczający na kilka lat.
Nie w Lidlu, a w Kauflandzie :oops:
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Drodzy hodowcy :D
Mam pytanie, czytam na róznych forach tematycznych, że nasiona przed wysianiem dobrze jest poddać kąpieli rumiankowej. Czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi, do czego taka kąpiel miałaby być dobra i jak ja przeprowadzić?
Dziękuję z góry za informacje.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

Welkam,
Najpierw w zamrazlce pobyt 2 tygodnie, i potem kąpiel 24 godz w herbatcie rumiankowej, oczywiście zimna :D i nasionka są mocniejsze i lepiej kielkuja. Rumianek bo zwalcza choroby, po prostu dezynfekuje. Możesz tez dać kąpiel w chlorowej wodzie.
Ja robię z rumianku herbatę.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alyaa paprzyczki są śliczne, zwłaszcza Habanerki, ale ostre porządnie, choć wg. popularności w świecie, są tak na środkowej półce :) W sumie po rozkrojeniu to intensywniej pachniała Carribean red, choć jest mniejsza, więc ostrożnie :) A doświadczeń zeszłorocznych - wszystco z Chilli robię w rękawiczkach :lol:
Muszę wypróbować tą kąpiel z rumianku, choć nasion nie zamrażam.. trzymam w pokoju w pudełkach :wink: Swoje tylko namaczam na waciku i też zdaje to egzamin .. po skiełkowaniu pakuję do ziemi, i podlewam Previcurem 8-)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

termic88 ja na akcji postaram się upolować trochę papryk. Ale ostrych to z 4-5 rodzajów maksymalnie, co po 1 krzaku posadzę, bo tylko ja lubię ostre (np. chilli pogryzane chlebem). Ale ja chilli w płatkach dodaję nawet do sosu beszamelowego (kiedyś na targu kupowałam chilli na sztuki, ale już nie da rady kupić od kilku lat, a dla mnie to było akurat i świeża zawsze).
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

:)) Właśnie będę w tym roku próbować przezimować Carribean Red, Yamaican Hot Yellow, Big Sun, i ten mój rzekomy krzaczek filius Blue :)
Obrazek Obrazek
Dojrzały mi w dodatku parę owocków Numex Pinata (typ Jalapeno) :) Najpierw kremowa, później śliczny bikolor żółto-pomarańczowy, a teraz, to już jest jasno czerwony :) Krzaczek ledwo odratowałam i za nic za świecie nie chciałam go wyrzucić :D Co prawda krzaczek maleńki, ledwo zaowocował, ale jakoś dał radę się odwdzięczyć! ;) :tan
Zaczynają mi dojrzewać Yamaiki na wykopanym krzaczku w pokoju 8-)
Boże.. tak sobie policzyłąm na następny rok zapisałam sobie już 50 odmian samych ostrych piękności.. Niech tak kolejny rok się uda, z przyzwoitą wiosną, gorącym latem, i długą słoneczną jesienią ;:306
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tak czytam i mam w głowie wielki misz-masz. Ja tu chcę ze 4-5 krzaczków a tyle cudownych odmian jest. I co ja biedna zrobię? :D A jeszcze na akcji po 5 nasion ok w paczuszce i znając mnie będę miała z 20 krzaków (w tym roku samych pomidorów miałam jakieś 175).
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Pozwól, że nie będę się obszernie wypowiadać o swoich ilościach mocno rzesadzonych.. w kazdym bądź razie podliczając wszelkie dostępne miejsca, miałam prawie 200 krzaków pomidorów i 120 krzaków papryki :;230 W każdym bądź razie, dużo za dużo! ;:223 A i coś mi się zdaje że ilość pomidorów ogranicze tylko po to, żeby mieć miejsce na papryki ;:224
zaliczam się już do osobników ciężko chorych, których się nie leczy ;:209
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Witaj w klubie :)
Miałam niby pierwszy sezon z pomidorami i tu wyskoczyło mi łącznie ok. 60 krzaków i ok. 30 szt . papryk słodkich i ostrych. Część odmian mi nie wyszła, część okazała się mało zachwycająca w smaku, a do wyboru do przetestowania jeszcze tyle, że aż strach pomyśleć ile będę mieć w przyszłym sezonie....

Jeśli chodzi o ostre papryczki to będzie ich znacznie więcej, bo nic się nie uchowało na przetwory....
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Sylwia, w tym roku po raz pierwszy nie jestem zadowolona ze swoich papryk.
Jak nie ślimaki to upały bez opadów deszczu.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Wyłuskałam dopiero 30% papryczek, a łapki mnie tak pieką że aż się boje już na nie patrzeć ;:306 A te najgorsze przede mną! :;230
Pozdrawiam, Teresa.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

termic88 a na akcję nasionka papryk będziesz słać może? :) Mój mnie za rok z domu pogoni, bo się w nich zakochałam, a tylko ja jem ostre :D

U mnie ślimaki w tym roku masowo przychodziły zżerać warzywa. Pogoniłam je preparatem co je zabijał (tylko otem codziennie zbierać padnięte), bo miałam też preparat - karmę dla nich. Zjadały najpierw preparat a potem mój ogród ;:223
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Tak.. troszkę sobie zostawie nasionek dla siebie, a resztę prześle. U mnie papryczki chilli je tylko siostra z mężem, ja je lubię tylko uprawiać bo są śliczne! :tan Moje bezdomkowe paskudztwa zjadły mi przede wszystkim słodką paprykę.. a reszte jakoś nie miały ochoty. Chociaż gdy słodką wyrwałam potrafiły mi obgryść nawet liście chilli :twisted: Ja je sole - tam gdzie mogę, a w grządkach sypie truciznę - ślimakol ;) bardzo przyjemny środek, chociaż ilość tych ślimaków w tym roku była masakryczna! ;:223
Pozdrawiam, Teresa.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Tournesol pisze:Welkam,
Najpierw w zamrazlce pobyt 2 tygodnie, i potem kąpiel 24 godz w herbatcie rumiankowej, oczywiście zimna :D i nasionka są mocniejsze i lepiej kielkuja. Rumianek bo zwalcza choroby, po prostu dezynfekuje. Możesz tez dać kąpiel w chlorowej wodzie.
Ja robię z rumianku herbatę.
Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem, dlaczego trzeba umieszczac nasiona w zamrażarce? W minusowej temperaturze? Nie zaszkodzi to? W czym ma pomóc?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”