Nowy ogród Jacka 2011/12
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Tylko pozazdrościć ,tyle nowych roślin zobaczyłem .Kiedy wybierasz się w drogę przez Łódź 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izunia, cieszę się, że mogę jeszcze czymś zaskoczyć
Tarcznica w tym roku ma niecały 1m ale to młoda roślina więc chyba jeszcze urośnie.
Olku, dzięki. Ja u Ciebie też sporo nowości oglądam
Aster amelus od Ciebie szykuje się do kwitnienia
Przez Łódź pojadę dopiero w listopadzie.
Tarcznica w tym roku ma niecały 1m ale to młoda roślina więc chyba jeszcze urośnie.
Olku, dzięki. Ja u Ciebie też sporo nowości oglądam
Przez Łódź pojadę dopiero w listopadzie.
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Mój ma już dwa kwiaty -muszę go przesadzić ma za mało miejsca ,nachyłek okółkowy go przytłacza .
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ty mnie nieustannie czymś zaskakujesz
1 m?
To olbrzymka! Wszerz też się rozrasta, czy jest raczej smukła? Kwiaty prześliczne!
- JacekP

Olku, to mnie zadziwiłeś, że nachyłek okółkowy może zagrozić astrowi
On co prawda się rozrasta ale niski jest w porównaniu z gawędką.
Izunia, metrowa roślina to olbrzymka
Byle floks ma metr wysokości nie mówiąc o słonecznikach czy sadźcach. Czy w szerz będzie rosła - to się okaże, bo młodziutka jest, dwupedowa więc na razie smukła 
Izunia, metrowa roślina to olbrzymka
Jacku u ciebie można zawsze zobaczyć coś nowego, ostatnie zdjęcia kwiatów również należą do ciekawostek, tarcznica pięknie wygląda i do tego ma niebieski kolor, którego u mnie za wiele nie ma. Goryczka też jakoś inaczej wygląda, ma kwiaty na bezlistnej łodydze. 
- chatte
- Przyjaciel Forum

Metrowa jeszcze nie, ale powiedziałeś, ze młodziutka i na pewno urośnie, to sobie wyobraziłam zaraz 2-metrowąJacekP pisze:(...) metrowa roślina to olbrzymka![]()
![]()
Aha, a czarcikęsik chyba nie jest czarcikęsikiem. Szukałam w necie i ze zdjęć wynika, że on ma bardzo wąskie listki. Nieco szersze chyba ma gaura i to raczej ona będzie ... Chociaż oczywiście mogę się mylić, bo te zdjęcia skupiają się głównie na kwiatach.
Szkoda, jeśli to nie jest czarcikęsik, bo tak się cieszyłam, ze mam roslinkę o wyjątkowo oryginalnej nazwie
- JacekP

Irenko, dziękuję
Lubię ciekawostki
Goryczka dachurska ma długie, bezlistne łodygi. Tym różni się od znanych mi goryczek.
Izunia, poszperałem w necie; nie ma pomyłki z mojej strony. Pomyłka jest w necie, bo jak trafnie skojarzyłaś zawciąg został podpisany jako czarcikęsik. Pozostałe zdjęcia w necie są podpisane poprawnie. Gaura (jeśli Ci dałem) ma czerwone plamki na liściach.
Sprawdziłem też wysokość tarcznicy - do 80 cm. Moja może nie ma metra tylko 90 cm. Nie chce mi się teraz lecieć i mierzyć ale wygląda tak jak w necie więc wszystko OK. Bardziej chodziło mi, że się rozrośnie
Goryczka dachurska ma długie, bezlistne łodygi. Tym różni się od znanych mi goryczek.
Izunia, poszperałem w necie; nie ma pomyłki z mojej strony. Pomyłka jest w necie, bo jak trafnie skojarzyłaś zawciąg został podpisany jako czarcikęsik. Pozostałe zdjęcia w necie są podpisane poprawnie. Gaura (jeśli Ci dałem) ma czerwone plamki na liściach.
Sprawdziłem też wysokość tarcznicy - do 80 cm. Moja może nie ma metra tylko 90 cm. Nie chce mi się teraz lecieć i mierzyć ale wygląda tak jak w necie więc wszystko OK. Bardziej chodziło mi, że się rozrośnie
- chatte
- Przyjaciel Forum

Jacuś, dla mnie na wszystkich zdjęciach kwiat wygląda tak samo
Różnią się jedynie kolorem, ale wiadomo, to zależy od aparatu i od światła.
Na liściach nie zauwazyłam żadnych plamek. jeśli więc twierdzisz, że to jednak jest czarcikęsik, to bardzo sie cieszę!
Jak tarcznica dorasta do 80-90 cm, to faktycznie wysokość średnia. Ciekawe jak będzie wyglądać w przyszłym roku. Mam nadzieję, ze pokażesz zdjęcie całej rosliny?
Na liściach nie zauwazyłam żadnych plamek. jeśli więc twierdzisz, że to jednak jest czarcikęsik, to bardzo sie cieszę!
Jak tarcznica dorasta do 80-90 cm, to faktycznie wysokość średnia. Ciekawe jak będzie wyglądać w przyszłym roku. Mam nadzieję, ze pokażesz zdjęcie całej rosliny?
- JacekP

Izunia, zrobię zdjęcie czarcikęsika - liścia, kwiatu i całości. Zobaczysz różnicę z zawciągiem, do którego sam kwiat faktycznie kształtem jest podobny. Zobaczę, czy uda się zrobić zdjęcie całej tarcznicy. Wiele roślin rośnie u mnie zbyt gęsto, by było widać całą roślinę.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Oooooo.......to i ja się dobrze przyjrzę, bo nie wiem czy dobrze posadziłam. 
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
popodziwiałam Twoje piękności ogrodowe

Jestem pod wrażeniem tego cudnego kwiatuszka

Jestem pod wrażeniem tego cudnego kwiatuszka
- JacekP

Grażynko, Ty na pewno dostałaś gaurę (to pamiętam) i sprawdź, czy dobrze posadziłaś, bo ona dorasta spokojnie do 1,5 m. Właśnie wyrwałem kilka w tym tygodniu, bo za bardzo się panoszyły.
Halinko, miło mi
Heteroteca nie ma nawet polskiej nazwy ale potocznie mówi się na nią żółty aster. Będę się trzymał łacińskiej nazwy, bo to jednak aster nie jest 
Halinko, miło mi
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
1,5 metra.....
To na pewno żle posadziłam bo w środku rabaty.
Jutro muszę przesadzić.
To na pewno żle posadziłam bo w środku rabaty.
Jutro muszę przesadzić.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

O, tak, zrób zdjęcia, zrób!
To czarcikęsik teraz kwitnie? ....
Robisz tak perfekcyjne zdjęcia, ze będę wiedziała dokładnie, jak ta roslina wygląda
Robisz tak perfekcyjne zdjęcia, ze będę wiedziała dokładnie, jak ta roslina wygląda