Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko bardzo ładny jest kwiat datury, a właściwie kwiaty. Są takie doskonałe w swoim kształcie, tylko przyroda tworzy rzeczy tak doskonałe. Człowiek jest tylko do pielęgnacji, i.......podziwiania. Piękne.
Storczyk, zwykłe pochwały jego urody, to profanacja. On jest niezwykły. :shock:
Ja na razie zatrzymałam się na kilku "falkach", i staram się nauczyć je pielęgnować. Gdy opanuję tą sztukę chociaż w stopniu podstawowym, zacznę szukać takich cudeniek.
Widzę, że lawenda ładnie się suszy, nie traci koloru, suszyłam różne kwiaty, o lawendzie nie pomyślałam. Znowu coś nowego się dowiedziałam. :D
Dziwaczki można fotografować bez końca, są tak dziwaczne, i wdzięczne, miłe zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Pada ,leje , mży...za oknem jesiennie, migrenowo i ziewająco. To nie jest lato ! To jakaś POMYŁKA!!! :cry:

Lilu, Dziwaczek jest ...dziwaczny. Kwiatki ma ładne , ale nie podoba mi się ,że częściej są zamknięte niż otwarte.Szkoda.
A co do suszenia bukietów- też to robię, ale lawendę przywiozłam już w spreparowanych pękach. Nie mam takiej ilości w ogrodzie-zresztą żal było by mi ją ścinać w kulminacyjnym momencie kwitnienia. Nabyłam na targu suche bukiety, przywiozłam tego pół samochodu, porozstawiałam po domu, obdarowałam przyjaciółki...teraz wszędzie jest lawendowo ! Ale sama suszyłam np. polną Kocankę i Przegorzanki(też polne- bo zebrane na łące , gdzie się rozsiały i rosną) . Nie znoszę "kwiatów" plastikowych, ale naturalne -suszki, owszem.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Datury piękne! O storczyku lepiej się nie będę wypowiadać, bo - jak mówi Lila - zwykłe pochwały to profanacja ;)
Ja też lubię suche bukieciki, ale lawendę ścinam w niewielkich ilościach, bo też mi jej szkoda :D
Za to bardzo podoba mi się przegorzan. Chyba będę go musiała do siebie sprowadzic.
Dziwaczek otwiera kwiaty dopiero pod wieczór, ale za to jak pachnie! Wąchałaś? Masz piekne kolory dziwaczków. Pierwszy raz widzę taki jasnoróżowy.
Zwykłe aksamitki wprawdzie nie mogą się poszczycić ładnym zapachem, za to są urocze :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czy też macie wrażenie ,że w tym roku wszystko kwitnie wcześniej ? Połowa sierpnia , a tu wrzosy kwitną na całego ! U mnie nie ma ich zbyt wiele, ale te, które są już " cieszą oko"

Obrazek Obrazek

A teraz jeszcze nieco innych fioletów:

Obrazek Obrazek

Ketmia syryjska

Obrazek

Liliowo-różowa Pelargonia (Pelaśka)

Obrazek

Astry

Obrazek Obrazek

Ostróżki po deszczu

Obrazek Obrazek

Sadziec

Obrazek Obrazek

Tojad

Obrazek

Clematis "dr Ruppel" zdecydował się zakwitnąć. lepiej późno, niż nigdy...

Obrazek

Różowo-fioletowe Jeżówki

Obrazek Obrazek

Ostatnia odmiana funkii zakwitła i ...zaraz solidnie zmokła

Obrazek Obrazek

Fioletowo-niebieski zakątek z Hortensją i Rozwarem

Obrazek Obrazek

Powojnik bylinowy "Arabella"-kwitnie nieprzerwanie !

Obrazek Obrazek

Drugie kwitnienie Ostróżki

Obrazek Obrazek

i na koniec- Zawilce japońskie.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

chatte pisze: bardzo podoba mi się przegorzan. Chyba będę go musiała do siebie sprowadzic.
Dziwaczek otwiera kwiaty dopiero pod wieczór, ale za to jak pachnie! Wąchałaś? Masz piekne kolory dziwaczków. Pierwszy raz widzę taki jasnoróżowy.
Izo, Dziwaczek rośnie w wielkiej donicy, bo nie mogłam się zdecydować ,gdzie go posadzić w ogrodzie... Ma kilka kolorów- takie nasionka przysłała mi Anetka . Kwiatki rzeczywiście ładnie pachną, ale szkoda ,że podobnie , jak Maciejka, otwierają się tylko wieczorem.
A Przegorzan raz sprowadzony do ogrodu zostaje w nim na zawsze! Świetnie nadaje się na suche bukiety, bo właściwie jest suchy już gdy rośnie :D
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Oj Ewelinko ! u Ciebie ostróżki kwitną już drugi raz ,u mnie nawet pierwszy nie bardzo chcialy kwitnąć ,a jakie kolory ! Czy rozwar po przekwitnięciu przycinasz- czy w ogóle go przycinasz i na jaką wysokość ? Może to taka niska odmiana ?.Napisz proszę jak postępujesz z ostróżkami ? .Może u mne licho rosną ,bo posadzone są pod samym żywopłotem z tui- a wiadomo, jak płytkisystem korzeniowy posiadają tuje .U Ciebie rozwar rośnie w ślicznej kępce, u mnie jest bardzo wysoki ok 0,5 m ma wysokości - nie ukrywam ,że bardziej podoba mi się Twój - przycupnięty i ślicznie skomponowany z hortensją , która u mnie w tym roku także niestety przemarzła i nie kwitnie :cry: .No i jak tu nie wpaść w kompleksy :cry: :cry:
Inka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje dziwaczki rosną w słońcu i otwierają kwiaty już o zachodzie słońca. W tym czasie ( kiedy na dworze upał) najwięcej przebywam w ogródku więc mi to pasuje :lol:
Pokazałaś Ewelino kolejne piękne byliny :D Szczególnie moje oko przyciągnął tym razem rozwar i hortensja, ale chciałam Cię spytać o powojnik "Arabella". Już kilka razy widziałam jego "podobiznę" na forum, ale zawsze to były zbliżenia kwiatów. Czy masz może jakieś zdjęcie, które pokazywałoby całą roslinę? Chciałabym bardzo wiedzieć jak wygląda rozrośnięta roślina.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Inko- Ewelinko ! Ostróżki kwitną w VI. Ścięcie kwiatostanów niziutko przy ziemi powoduje powtórne kwitnienie i polepsza kondycję rośliny. Po przycięciu zasilam kępę Ostróżek nawozem wieloskładnikowym. Wszystkie , a mam kępę różowych , niebieskich i fioletowych, zakwitły po 3-4 tyg. powtórnie, już nie tak okazale , ale jeszcze całkiem ładnie.Te rośliny wymagają dość wilgotnego, bardzo żyznego podłoża, słońca lub półcienia.

A Rozwar może osiągnąć 50-60 cm.wys.Ja mam niższą odmianę "Astra blue", ma ok 30 cm. jednak deszcze też mi te kwiatki "stłukły" i musiałam je trochę popodpierać...Rozwar kwitnie dość długo, po kwitnieniu wycinam przekwitłe pędy tuż nad ziemią, już drugi raz nie kwitnie :( A dlaczego Ty chcesz wpadać w kompleksy- zupełnie nie wiem? Każdemu z nas coś się udaje , coś pada, nie kwitnie lub nie owocuje. No ,tak dobrze to jeszcze nie ma ,żeby absolutnie wszystko szło bez zakłóceń!

Iza Rozwar i Hortensja to celowe zestawienie kolorystyczne- taki zakątek " na niebiesko" , dlatego tak rozpaczliwie usiłowałam zmusić (zakwaszaniem ) różową z natury Hortensję ,by jednak zakwitła na niebiesko. Udało się !

Powojnik "Arabella" to odmiana bylinowa. Zimą część nadziemna całkiem zamiera, co ma tę dobrą stronę,że nie istnieje obawa przemarznięcia.Różni się od innych Clematisów także tym, że nie wytwarza ogonków liściowych, można go więc albo traktować jako roślinę płożącą się po ziemi, albo...-ja tak zrobiłam- poprowadzić pionowo , przyczepiając do podpór. U mnie na starej sośnie porośniętej Hederą mąż założył zakosami drut( prawie go nie widać , bo zielony i "zatonął "w listkach) . Trudno mi pokazać całą roślinę , bo jego "nóżki" zgodnie z zaleceniami , są schowane za krzewami Różaneczników. Pędy dorastają u mnie do 2-3m. i prowadzę je wśród Hedery.Zamieszczam jeszcze kilka zdjęć, może jakoś Ci pomogą , a jutro , o ile pogoda pozwoli, spróbuję sfotografować Arabelcię w całości...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Od dołu widać jeszcze patyczki- pomocniczki kierujące powojnik na pień sosny. :D
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Ewelinko - ja czytam .doglądam ,przycinam ,nawożę i gadam do moich kwiatkow ,ale ten rok jest wyjątkowo nieudany i dlatego wpadam w kompleksy - przepadam za ostróżkami i w zeszłym roku cieszyły mnie bujnymi kwiatostanami ,teraz jedynie mogę nacieszyć oczy obrazkami na Forum i to mnie złości i przybija. Może trzeba przy tujach zrobić rabaty podwyższone i dosypać sporo dobrej ziemi i wtedy dopiero moje wysiłki będą ukoronowane sukcesem. Póki co ,dobrze ,że jest to Forum i oczy nacieszyć . Pomysł z hortensją i rozwarem mnie również bardzo przypadł do gustu i trudno odgapię go bezczelnie :wink:
pozdrowionka .
Inka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko, dziękuję bardzo za odpowiedź i dodatkowe zdjęcia. Z tego co piszesz, wynika, ze ten powojnik sam nie będzie się piął? Mnie bardziej jednak interesuje płożący się, tylko nie mogę sobie wyobrazić, jak on wygląda taki rozesłany. Na Twoich zdjęciach jest przewaga liści bluszczu, czy to znaczy, ze "Arabella " nie jest zbyt gęsto ulistniony? Jak jest "rzadki", to chyba rzeczywiście powinien rosnąć z czymś, tak jak u Ciebie. Czy właśnie dlatego posadziłaś go z bluszczem?
Przepraszam, ze tak Cię gnębię pytaniami. Chciałabym wiedzieć jak on wygląda w ogrodzie, a ze zdjęć samych kwiatów i suchych opisów w necie tago się nie dowiem.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Izazerknij na http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php ... number=296
Rzeczywiście sam się nie pnie( nie ma tych zakręconych ogonków liściowych), a rozesłany też wygląda pięknie.

Inko a" odgapiaj sobie bezczelnie" :D Przecież po to także jest to forum,żeby odgapiać pomysły! Mnie się to zdarza, bo ludzie mają tu niekiedy baaaardzo ciekawe pomysły.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Masz rację Ewelino,że wszystko wcześniej kwitnie wrzosów co prawda nie mam ,ale rozkwitła mi chryzantema i to w ciekawym zestawieniu bo obok kwitnie bergenia dziwny ten rok :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bergenia i Chryzantema -równocześnie ? Oj, dziwaczą te nasze roślinki w tym roku, dziwaczą , jak - nieprzymierzając -Dziwaczki ;:215
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pora na dobranoc...tak jakoś wyszło, że z powodu kiepskiej pogody spędziłam dziś na forum pół dnia. :D mam nadzieję,że może jutro, gdy się obudzę- zobaczę słoneczko?Oby. ;:3
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Znowu ponuro na świecie...ale spotkała mnie niespodzianka ! :D Mimo, że z nieba popaduje jakieś maleńkie paskudztwo, odbyłam krótką inspekcję po mokrym ogrodzie i- zauważyłam ,że biały Różanecznik szykuje się do ponownego kwitnienia ! Nie, to nie jest anomalia- on zawsze kwitnie VIII/IX po raz drugi, tylko już mniej obficie. Teraz pada, ale może po południu uda mi się pstryknąć i wkleić zdjęcie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”