Ogród Zenka rok 2010 cz.3
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka rok 2010 cz.3
Witajcie Tajka i Michale dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Ogród nasz przybiera barwy jesienne po za kwitnącymi wrzosami , spotkać można jedynie pojedyńcze kwiaty na cyniach i zmęczone ulewnym deszczem kwiatostany hortensji, stąd ograniczona ilość zdjęć.
Ogród nasz przybiera barwy jesienne po za kwitnącymi wrzosami , spotkać można jedynie pojedyńcze kwiaty na cyniach i zmęczone ulewnym deszczem kwiatostany hortensji, stąd ograniczona ilość zdjęć.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Witaj Tadeusz po kilku deszczowych dniach, dzisiejszy poranek jest zimny z lekkimi przebłyskami słońca
.Mam nadzieję że tak już pozostanie i będę mógł się wybrać na działkę.A co się tyczy wielkości moich niektórych drzew są większe gdyż wcześniej były sadzone. Za to pod względem ilości i róznorodności gatunków i tak nigdy Tobie nie dorównam,Cieszę się że okazy które rosną w Twoim ogrodzie pięknie się rozrastają i zimują.
Pozdrawiam Zenek
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Zenku Twój ogród piękny o każdej porze roku .
Miło się po nim spaceruje .
U mnie też zimno ale słoneczko wygląda z nad chmur , ale wczoraj do południa też pięknie świeciło , a całe popołudnie padał przelotny deszcz .
Dobrze że ogród przy domu i można choć troszkę w nim pobyć .
Genia
Miło się po nim spaceruje .
U mnie też zimno ale słoneczko wygląda z nad chmur , ale wczoraj do południa też pięknie świeciło , a całe popołudnie padał przelotny deszcz .
Dobrze że ogród przy domu i można choć troszkę w nim pobyć .
Genia
Witaj Zenku
Ten wielki świerk, którego pokazałeś to pewnie marzenie wielu osób na tym forum, moje na pewno
Pięknie wyglądają też te żółte kulki na treciej od dołu fotce. To jakieś tuje?
Tło ogrodu z tych wielkich drzew też robi wrażenie. U mnie takie łyse pole
Ten wielki świerk, którego pokazałeś to pewnie marzenie wielu osób na tym forum, moje na pewno
Tło ogrodu z tych wielkich drzew też robi wrażenie. U mnie takie łyse pole
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja za jesienią też nie tęsknię. Brr...
Ale pocieszyłam się, bo zwiedzając forumowe ogrody okazało się, że o tej porze roku
nie tylko w moim jest mało kolorów. Jednak w przyszłym roku muszę pamiętać o cyniach.
Powiedz mi Zenku, czy na rabatach stosujecie agrowłókninę, czy tylko
kładziecie korę?
I czy ten żywopłot jest ligustrowy? Zakątek piękny.

Ale pocieszyłam się, bo zwiedzając forumowe ogrody okazało się, że o tej porze roku
nie tylko w moim jest mało kolorów. Jednak w przyszłym roku muszę pamiętać o cyniach.
Powiedz mi Zenku, czy na rabatach stosujecie agrowłókninę, czy tylko
kładziecie korę?
I czy ten żywopłot jest ligustrowy? Zakątek piękny.

Pozdrawiam serdecznie
Moje teżrispetto pisze:Witaj Zenku
Ten wielki świerk, którego pokazałeś to pewnie marzenie wielu osób na tym forum, moje na pewno(
ale ja jestem cierpliwa, poczekam
- ZENOBIUSZ

Geniu dziekuje za odwiedziny i miłe słowa , po wczorajszym pięknym słonecznym dniu dzisiaj znów pochmurno z temperaturą + 12 stopni. Widać że pododa nie może się ustabilizować ,ale mam nadzieję że ciepłe i słoneczne dni jeszcze powrócą gdyż to dopiero początek września.
Witaj Pawle duże drzewa w każdym ogrodzie są mile widziane a zwłaszcza świerki,które są prawdziwą ozdobą zarówno w lecie jak i w zimie.Za kilka lat gdy drzewa osiągną odpowiednie rozmiary Twój piękny ogród stanie się prawdziwą oazą ciszy i spokoju.
A te zółte kulki ja piszesz to żywotniki zachodnie Reingoldy
Wisienko nasza Polska Złota Jesien jest piękna i równie kolorowa choć w innych odcieniach jak latem . W okresie tym lubię bardzo przebywać w ogrodzie gdy dni są ciepłe i słoneczne.
Rabaty nasze w większości wysypywane są drobną korą ,bez podkładu włókniny, natomiast do założenia żywopłotu użyliśmy krzewów irgi błyszczącej.
Aniu przy urządzaniu ogrodu czas biegnie bardzo szybko, i nawet nie zauważysz kiedy drzewa sadzone przez Ciebie będą dumnie górowały nad Twoim ogrodem.
Witaj Pawle duże drzewa w każdym ogrodzie są mile widziane a zwłaszcza świerki,które są prawdziwą ozdobą zarówno w lecie jak i w zimie.Za kilka lat gdy drzewa osiągną odpowiednie rozmiary Twój piękny ogród stanie się prawdziwą oazą ciszy i spokoju.
A te zółte kulki ja piszesz to żywotniki zachodnie Reingoldy
Wisienko nasza Polska Złota Jesien jest piękna i równie kolorowa choć w innych odcieniach jak latem . W okresie tym lubię bardzo przebywać w ogrodzie gdy dni są ciepłe i słoneczne.
Rabaty nasze w większości wysypywane są drobną korą ,bez podkładu włókniny, natomiast do założenia żywopłotu użyliśmy krzewów irgi błyszczącej.
Aniu przy urządzaniu ogrodu czas biegnie bardzo szybko, i nawet nie zauważysz kiedy drzewa sadzone przez Ciebie będą dumnie górowały nad Twoim ogrodem.
Pozdrawiam Zenek
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
W tym roku miałeś niezwykłe jukki karolińskie
Szkoda, że już dawno temu przekwitły...
Szkoda, że już dawno temu przekwitły...
- ZENOBIUSZ

Witaj Przemku lato szybko przemija i kwiaty na roslinach też, pozostaje nam czekać na kolejne kwitnienie w roku przyszłym.
Dzisiaj od wczesnych godzin rannych nad Lublinem pochmurno i pada /leje / deszcz.
Dzisiaj od wczesnych godzin rannych nad Lublinem pochmurno i pada /leje / deszcz.
Pozdrawiam Zenek
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Zenku, teraz jest taki okres przejściowy - większość kwiatów przekwita,
a liście na drzewach jeszcze nie zmieniają swoich kolorów.
Ale potem faktycznie Pani Jesień ma swoje piękne pięć minut.
Nie przypuszczałam, że to irga! Jakoś zawsze mi się kojarzy z płożącym krzewem.
Powiedz mi jeszcze, co to za krzak przed nią, kwitnący na biało?
Prawdę mówiąc włóknina jest dla mnie takim złem koniecznym.
Mam ją w dwóch miejscach i lubię ją tylko za to, że powstrzymuje chwasty.
a liście na drzewach jeszcze nie zmieniają swoich kolorów.
Ale potem faktycznie Pani Jesień ma swoje piękne pięć minut.
Nie przypuszczałam, że to irga! Jakoś zawsze mi się kojarzy z płożącym krzewem.
Powiedz mi jeszcze, co to za krzak przed nią, kwitnący na biało?
Prawdę mówiąc włóknina jest dla mnie takim złem koniecznym.
Mam ją w dwóch miejscach i lubię ją tylko za to, że powstrzymuje chwasty.
Pozdrawiam serdecznie
-
muszu852
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Zenku...
Mam takie małe pytanie do Ciebie w sprawie żywotniki zachodnie Reingold, a mianowicie co robisz z nimi na zimę jak przygotowujesz je do zimowych warunków... pytwm gdyż już 5 rok z rzędu sadzę tego żywotnika i po zimie mi on po prostu zasycha, a tak mi się podoba, że zawsze go kupuję i mam nadzieję, że w tym roku przezimuje i tą nadzieję mam już od 5 lat...
Więc jak możesz podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami co do tego żywotnika bedę wdzięczny...
Ps. czekam na fotki w kolorze późnego lata
Michał...
Mam takie małe pytanie do Ciebie w sprawie żywotniki zachodnie Reingold, a mianowicie co robisz z nimi na zimę jak przygotowujesz je do zimowych warunków... pytwm gdyż już 5 rok z rzędu sadzę tego żywotnika i po zimie mi on po prostu zasycha, a tak mi się podoba, że zawsze go kupuję i mam nadzieję, że w tym roku przezimuje i tą nadzieję mam już od 5 lat...
Więc jak możesz podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami co do tego żywotnika bedę wdzięczny...
Ps. czekam na fotki w kolorze późnego lata
Michał...
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- ZENOBIUSZ

Witaj Wisienko dziękuję za kolejne odwiedziny w jesiennej sceneri ogrodu . Na tle zywopłotu widoczna jest hortensja bukietowa Kyushu która swoimi kwiatami zdobi ogród do chwili obecnej.
Michał moje renigoldy rosną w naszym ogrodzie od około 8 lat, i jak do tej pory nie mam z nimi żadnego problemu.
Krzewy te doskonale znoszą warunki zimowe, choć na okres ten zmieniają barwę .Zabezpieczeniem na okres zimowy jedynie jest ich wiązanie aby uchronić je przed rozłamaniem przez śnieg.
A oto jeszcze kilka kolorów z ostatniego pobytu w ogrodzie.

Michał moje renigoldy rosną w naszym ogrodzie od około 8 lat, i jak do tej pory nie mam z nimi żadnego problemu.
Krzewy te doskonale znoszą warunki zimowe, choć na okres ten zmieniają barwę .Zabezpieczeniem na okres zimowy jedynie jest ich wiązanie aby uchronić je przed rozłamaniem przez śnieg.
A oto jeszcze kilka kolorów z ostatniego pobytu w ogrodzie.

Pozdrawiam Zenek
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zenku witaj.
Śliczne wrzosy i róże nie ustają w kwitnieniu, u mnie nawet jak gdyby zdrowsze, niż latem.
Piękną pogodę mieliśmy przez ostatnie 2 dni na lubelszczyźnie, prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
Śliczne wrzosy i róże nie ustają w kwitnieniu, u mnie nawet jak gdyby zdrowsze, niż latem.
Piękną pogodę mieliśmy przez ostatnie 2 dni na lubelszczyźnie, prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
Moja szałwia jest równie wybarwiona- pięknie się one prezentują teraz na rabatach, mają taki żywy kolor 
- ZENOBIUSZ

Witaj Tajko przez kilka dni mieliśmy rzeczywiście ładną pogodę , ale dzisiaj znów pada . Termin zaplanowanych prac w ogrodzie znów trzeba przesunąć. Dobrze że wczoraj udało mi się wykosić trawę, która i tak już była wysoka.
Pozdrawiam Zenek