Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Maryniu dziękuję za kolejne zdjęcia poglądowe i te "artystyczne" też ;:196
Tulipany chcę dosadzić tak na próbę od strony gdzie na jedno hostowisko zagląda słońce prawie do południa a potem już cień. Tak tez rośnie kępa jeżówki purpurowej przy samym pniu i ma się świetnie.
Będę podsadzać na próbę różne i .... w różnych miejscach a potem obserwować. Mam swoje sadzonki więc koszt żaden.
Czy tą hostę masz przez cały sezon w barwie niebieskawej ? Tym o niebieskich liściach trudno dopasować stanowisko aby przez cały sezon nie straciły tej ciekawej kolorystyki.
https://images84.fotosik.pl/591/9431cecff3fc5d9b.jpg
Walkę ze ślimakami tez toczę na rózne sposoby ale niebieskie granulki najbardziej skuteczne choć i sporo zbieram a potem .. do pojemnika z solanką i papa...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aneczka1979 Miło mi i Ciebie gościć w moich skromnych progach,jako że moje widoki są poza kręgiem Twoich oczekiwań zapewne ale czym chata bogata...zapraszam!
Ślimaki u mnie na odwrót w tym sezonie przeważają skorupiaki...ale spotykam już w wielu miejscach złożone jaja a jeszcze maluchy nie urosły... :shock: Sporo dzwonków brzoskwiniolistnych mi się nasiało a one skracają ich łodyżki w połowie... :twisted:

plocczanka ;:180 ;:196 nie masz ślimaków to masz o jeden kłopot mniej..u mnie przez 2 sezony były minimalne ilości ale w tym sezonie nastąpiła wiosenna inwazja! ;:131
Mówiłam do sąsiadki, że dużo ślimaków jest,na co ona...nie zauważyłam ,u mnie ich nie ma.. zauważyła dopiero jak jej wcięły wszystkie posiane warzywa... ;:131 U nas zjadły koper do jednej sztuki /dosłownie/ ...

christinkrysia ;:196 ;:180 dzięki bardzo ale nie sądzę ,żeby moje zdjęcia miały cokolwiek wspólnego z artyzmem... :oops: Ja lubię po prostu pobawić się z obiektywami i lubuję się w takich mało uładzonych fotkach.Takie akuratne portreciki jakoś mnie nie rajcują w fotografii "ogrodowej"..Ale jak się podobają i innym moje fotopstryki to w to mi graj! ;:173
Nigdy nie wiemy gdzie się której roślinie upodoba... Hosty niebieskie utrzymują kolor cały sezon z tym, że najlepiej im w cieniu lub półcieniu bo słońce brzydko je przypala.Latem kolor jest jednak bardziej "brudny" nie taki nasycony jak wiosną.

Wczoraj spotkałam tylko 1 ślimaka na rabacie, robiłam w miejscu gdzie powinny królować ale ich nie było... Może niebieskie granulki dały im radę?... Spotkałam grzejącego się w ;:3 młodego zaskrońca co u mnie się nigdy nie zdarzało
przyznam, że trochę mnie jego widok zdeprymował... ;:oj I już pracowałam z wielką ostrożnością ...wiem, że nie groźny ale... :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
;:167
Obrazek
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, chyba im się prognozy nie sprawdzą... zawsze takie na wyrost. Dzisiaj taaaakie u mnie miały być upały, a jest wedle 18 stopni, ale bardzo przyjemnie, świeżo i rześko - więc zaraz rękawice i heja na chwasty ;:306
U Ciebie już taaaaki kwiaty piwonii?! ;:oj U mnie jeszcze w pąku, może końcem przyszłego tygodnia będzie odsłonięcie ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Maryniu, śliczne kolory rozświetlone jasnym słońcem! ;:138
Dzisiaj specjalnie szukałam ślimaków i naprawdę nie rozumiem, co je wcięło. Zawsze było tego dobra do oporu. ;:306
Obym tylko w złą godzinę nie wypowiedziała... ;:oj Tak było z chwastami. ;:108 Tęskniłam za pieleniem, bo nie było zielska, a gdy go narosło, to nie miałam czasu i w istnym gąszczu szukam teraz szlachetnych roślinek. ;:223
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,pięknie pokazujesz swoje zakątki i kwiatuszki ,zawsze w twoim ogrodzie można odpocząć ,a jakie to ważne po trudach pracy ,jakieś tajemnicze wyciszenie panuje u Ciebie ,pozdrawiam i pięknych dni życzę ;:196
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Najpierw napiszę, że zazdroszczę Lucynce braku ślimakow :D

Maryniu, pięknie jak zawsze. Dziękuję za informacje o paprociach. Skoro nie sprawiają problemów to koniecznie sobie kupię coś na dobry początek :) Zawsze ja kochałam.
Pięknie wyglądają rośliny podświetlone słońcem. No i zdjęcia ogólne ;:167 A kącik z altaną bardzo, bardzo zachęcający :)
Zaskoczyło mnie zdjęcie rozwiniętego kwiatu piwonii. U mnie jeszcze mniejsze lub większe pąki były trzy dni temu. Dziś zobaczę co tam słychać i znów wyłapię trochę ślimaków. Zrobię zdjęcia bo te, które niedawno wstawiłam już trochę nieaktualne bo jeszcze z tulipanami. Szybko się wszystko zmienia, niby zdjęcia robiłam 17 maja, wstawiłam chyba pięć dni temu a już były nieaktualne :lol: moze wstawić powinnam te z balkonu bo tam mniej się zmienia :lol:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Basi,Lucynce,Marcie i Izie ;:196 za sympatyczne odwiedziny, z rana "na szybko" wczorajsze fotopstryki bo rzeczywiście przyroda pędzi i z dnia na dzień zakwitają nowe roślinki... :lol:

Piwonia to najwcześniejsza majowa inne w nielicznych pąkach a niektóre wcale nie zakwitną moje obydwie drzewiaste umarzły ale odbiły na szczęście jednak kwitnienia nie będzie...
Ślimaki jakby u mnie odpuściły...a sąsiadka naliczyła 47szt pod korą koło borówki więc pewnie i od niej przyjdą bo granulek nie sypie bo szkoda piniendzy na gupoty :roll: ...Ale to nie najbliższa sąsiadka to może nie pójdą w moim kierunku...

Miłej niedzieli zaglądającym... ;:80

Obrazek

Obrazek
"majówka" zdążyła na czas
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie ślimaków w tym roku zatrzęsienie. I niestety coraz więcej jest tych bezdomnych, te są najgorsze. Fuj ;:222
Mężowi należą się szczególne brawa za altanę ;:63 Tym bardziej, skoro piszesz, że postawiona 20 lat temu i ciągle się podoba. Nie każdemu udaje się sztuka budowania na lata ;:433
Bożykwiat mam tylko jeden, taki jasnoróżowy. Muszę zdobyć tego ciemnego, oba są piękne i warto je mieć. Wydaje mi się, że ma go moja mama, ale ona oczywiście sama nie wie, co ma ;:306
Pięknie pokazujesz bodziszka żałobnego ;:63 Przymierzałam się do niego kilka razy, ale jakoś mi wychodzi na fotografii.
Dziękuję za nazwę paprotnika szczecinkozębnego. Bardzo spodobały mi się jego pastorały.
Czytam, że u Was popadało. U mnie niestety nic. W piątek spadło parę kropel, ale po półgodzinie nawet nie było po tym śladu. Podejrzewam, że jak jutro pojadę na działkę, to ziemi nie da się niczym ruszyć i znowu nic nie zrobię.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Maryniu nadrobiłam zaległości - oczy napasłam, bo wiosna u Ciebie jak malowana ;:63 ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, a te krzewiaste piwonie, to są "trudne" w obyciu? Dużo czasu potrzebują od posadzenia, to zrobienia masy? Czy raczej szybko sie rozrastają?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Moja majowa jeszcze się ociąga, może dlatego że ma tylko poranne słoneczko, za to Twoja ślicznie się postarała. :heja
Azalie teraz rozgrzewają kolorami wszelkie ogrodowe zakątki. A hosty dostojne i eleganckie.Miłej Niedzieli kochana. ;:3 ;:7
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 ślimaki odpuściły na razie ,zrobiło się słonecznie i dość sucho i dość intensywna walka z nimi na
niebieskie granulki oraz zgniatanie siedzących na roślinach maluchów przyniosły chyba zwycięstwo...
Dziękuję za uznanie dla mężowej sztuki stolarskiej,którą wykonał zupełnie amatorsko ... ;:173 Ale dba o nią, na zimę okrywa specjalną brezentową plandeką,stolik jest chowany do domku...Przez pierwsze lata ławeczko-huśtawka była nakrywana folią przed odejściem codziennie! ;:7 To bardziej przed złodziejami ale pierwsze łańcuchy po kilku zaledwie dniach zostały skradzione ;:131 wymienił na linki stalowe i te przetrwały do dzisiaj...To ulubione miejsce spotkań towarzyskich na działce...
Miło mi,że podobają Ci się moje fotki bodziszka żałobnego...kilka osób pisze o trudnościach z jego fotografowaniem... ;:131 Co ma w sobie, że tak wszyscy szanujący się forumowi pstrykacze chcą go fotografować... ;:7 I to koniecznie en face... :)
Blueberry miło Natalko, że wpadłaś na chwilę ! Dzięki bardzo za odwiedziny! ;:180
apus Basiu powiedziałabym, że raczej szybko się rozrastają... ;:108
stasia_ogrod piwonia majowa u nas już kwitnie ale obfitością kwitnących pąków nie grzeszy...ważne, że kwitną bo wielu innym pąki umarzły...
Niedziela była słoneczna i miła, spędziliśmy czas na działce na luzie i z aparatem... :D A...i jeszcze podlewałam wężem bo ziemia jak skała!
Azalie kwitną i pachną , zapach uwodzicielski... :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czas pomyśleć o nowym wątku...chyba... ;:7 :?:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, świetnie pomyślane by puścić powojnik po drzewie :D
Efekt jest niebanalny ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Napatrzyłam się ;:333 Bardzo mi sie spodobał biały chaber ( chyba to on ). Dobrze, że ślimaki odpuściły. U mnie niestety nie paskudy jedne. Wczoraj zbierałam :? Bodziszki śliczne. Ciekawa jestem jakie zakwitnę u mnie. Część kupiłam a część jest zastana.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu,Izko, dziękuje za miłe ;:167 wpisy! ;:196 ;:180

Po wczorajszym bardzo i u mnie upalnym dniu ,pracowałam w cieniu i miałam kolejny baardzo pracowity czas...
Wydaje mi się, że wyszłam na prostą ... :heja teraz tylko już bieżące prace bez zaległości większych! :) po wiosennych dniach bezczynności...Jeszcze parę roślin oczekuje w doniczkach na wysadzenie i chyba nadszedł ich czas! :oops:
Ale jestem zadowolona , że mogę zająć się bardziej konstruktywnymi pracami niż pielenie chwastów i walka z podagrycznikiem...
Samopoczucie / psychiczne/ znacznie mi się poprawiło! :tan
A na działce królują zapachy...azalie,bzy,...to ich czas!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”