Pozostaje mi przłożenie się do biało fioletowej. Fioletowe głównie róże, a białe byliny.
Ogród zielonej III
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Nie mam już miejsca na czysto białą rabatę
Taka to potrzebuje wyeksponowania.
Pozostaje mi przłożenie się do biało fioletowej. Fioletowe głównie róże, a białe byliny.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu skoro piszesz, że Kleome radzi sobie sama to jeszcze chętniej ją wysieję.
Ostatnie zdjęcie bije wszystkie inne na głowę albo i nawet 10 głów. Jednak hortensje są tak majestatyczne, że niewiele innych roślin może im dorównać. Pięknie! Też bym chciała białą rabatę. I nawet miałam taką w zanadrzu. Po wiosennych kolorowych tulipanach miały kwitnąc tam hortensje, trzy białe róże Swany i trawy. Niestety dosadziłam już kilka różowych akcentów i czysto biała znów uleciała w sferę marzeń.

Ostatnie zdjęcie bije wszystkie inne na głowę albo i nawet 10 głów. Jednak hortensje są tak majestatyczne, że niewiele innych roślin może im dorównać. Pięknie! Też bym chciała białą rabatę. I nawet miałam taką w zanadrzu. Po wiosennych kolorowych tulipanach miały kwitnąc tam hortensje, trzy białe róże Swany i trawy. Niestety dosadziłam już kilka różowych akcentów i czysto biała znów uleciała w sferę marzeń.
- paola1a

- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Witaj Soni
Przeglądając ogrody trafiłam na Ciebie. Bardzo ładny ogród tworzysz, widzę, że mamy podobny gust jeśli chodzi o dobór roślin. Ja też uwielbiam hortensje a w tym roku zamierzam wzbogacić się o róże. Widzę, że też bawisz się w wyprowadzanie hortensji piennych. Moje już trzeci rok rosną ale wydaje mi się, że jak je oskubuje z przyrostów bocznych to przez to rosną znacznie wolniej niż te, które zostawiam w formie krzewiastej. Nie masz podobnego odczucia? Wszystkiego naj w Nowym Roku!
Przeglądając ogrody trafiłam na Ciebie. Bardzo ładny ogród tworzysz, widzę, że mamy podobny gust jeśli chodzi o dobór roślin. Ja też uwielbiam hortensje a w tym roku zamierzam wzbogacić się o róże. Widzę, że też bawisz się w wyprowadzanie hortensji piennych. Moje już trzeci rok rosną ale wydaje mi się, że jak je oskubuje z przyrostów bocznych to przez to rosną znacznie wolniej niż te, które zostawiam w formie krzewiastej. Nie masz podobnego odczucia? Wszystkiego naj w Nowym Roku!
Paulina
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Dziękuję Soniu za wyjaśnienie, z pewnością runianka zawita w moim ogrodzie na wiosnę. W tym roku też zamierzam założyć białe rabaty przed domem, już nawet zaplanowałam rośliny i policzyłam ile kasy muszę na nie zebrać
teraz muszę tylko utrzymać się w postanowieniu, bo mam tendencje do zmiany zdania i spontanicznych zakupów w szkółce 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu dzięki.
Brakuje bieli za oknem, ale chyba lepiej wspominać ją w ogrodzie.
Aniu moje plany na białą rabatę na razie są zdecydowane, ale w ubiegłym roku też takie były, a pojawiły się niebieskości i róż.
Fioletowe róże,
chyba muszą mieć trochę ochrony przed słońcem.
Aneczko Dzięki.
Twoje hortensje też po czterech latach takie będą. Tylko niecierpliwość każe nam widzieć dorodniejsze rośliny u innych.
Właśnie ciągłe zachcianki na nowe rośliny, wybijają nas z rytmu, który sobie zakładamy na tworzenie rabat.
Paulinko miło cię witać.
Pienne hortensje bukietowe zdecydowanie wolniej u mnie sobie radzą. Próbuję tak prowadzić pięć. Niektóre dopiero małe, posadzone wiosną. Najstarsza Limelight ma trzy lata i kwitła pięcioma kwiatami. Wyhodowałam ją z patyczka, więc długo się ukorzeniała. W tym roku mam nadzieję, że nareszcie zbuduje ładną koronę.
Próbowałam też prowadzić na pniu Anabelki, ale mają zbyt kruche pędy i wiatr je wyłamywał. Latem obcięłam i będą w formie krzewiastej.
Malwinko runianką mogę się podzielić wiosną, bo muszę swoją trochę ograniczyć, za bardzo się rozpanoszyła. Będziemy cię wspierać w tworzeniu białej rabaty.
Pochwal się listą roślin.
Przejrzałam dziś trochę zdjęć, żeby pokazać takie,które sprawiają wrażenie, że ogród zapełniony roślinami. Ciągle w wielu miejscach świeci goła ziemia.

Aniu moje plany na białą rabatę na razie są zdecydowane, ale w ubiegłym roku też takie były, a pojawiły się niebieskości i róż.
Aneczko Dzięki.
Paulinko miło cię witać.
Malwinko runianką mogę się podzielić wiosną, bo muszę swoją trochę ograniczyć, za bardzo się rozpanoszyła. Będziemy cię wspierać w tworzeniu białej rabaty.
Przejrzałam dziś trochę zdjęć, żeby pokazać takie,które sprawiają wrażenie, że ogród zapełniony roślinami. Ciągle w wielu miejscach świeci goła ziemia.

- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Plan na rabaty ambitny mam szalenie
mam da nierówne prostokąty po dwóch stronach furtki więc plan jest taki:
pod płotem rząd jałowców spartan jako tło później po prawej patrząc od domu:
mam już krzew lilaka biały taki wiejski i małą sadzonkę sumaka octowca , przy lilaku chcę jeszcze jeden, bo tam i tak nie wlezę z niczym
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Sonia, jeśli szukasz fioletowych róż to może warto posadzić Novalisa albo Rhapsody in Blue? Ta ostatnia ładniej wybarwia się w półcieniu, a jak będzie się sprawował Novalis dowiem się dopiero w przyszłym sezonie.. Ale patrząc obiektywnie.. twoja kolorystyka (fioletowy, niebieski, różowy, biały) Co ty na to

- Yollanda
- 500p

- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Soniu, to nie goła ziemia świeci między roślinami, to przestrzeń i swoboda.
Zazdroszczę takich prześwitów, byłabym szczęśliwa, żeby u mnie tak zaświeciło gołą ziemią.
Twój ogród jest piękny. Hortensje jak malowane, szałwie, wspaniałe trawy i dorodne kłosowce oraz jeżówki,
ładnie skomponowane tworzą przyjemne widoki.
Fioletowe róże są piękne . Sama zakupiłam jesienią, w tym kolorze, 'Ventilo' oraz 'Minevrę'. Pasuje do nich, cudnie pachnąca 'Clair Mashall' Harknessa. Jest w kolorze chłodnego różu, lekko niebieska. Ładne są też 'Old Port' i 'Heidi Klum', a 'Souvenir du Dr Jamain' przechodzi wszelkie wyobrażenia o pięknie róż. Gdybym miała miejsce, to bym go sobie sprawiła.
Zazdroszczę takich prześwitów, byłabym szczęśliwa, żeby u mnie tak zaświeciło gołą ziemią.
Twój ogród jest piękny. Hortensje jak malowane, szałwie, wspaniałe trawy i dorodne kłosowce oraz jeżówki,
ładnie skomponowane tworzą przyjemne widoki.
Fioletowe róże są piękne . Sama zakupiłam jesienią, w tym kolorze, 'Ventilo' oraz 'Minevrę'. Pasuje do nich, cudnie pachnąca 'Clair Mashall' Harknessa. Jest w kolorze chłodnego różu, lekko niebieska. Ładne są też 'Old Port' i 'Heidi Klum', a 'Souvenir du Dr Jamain' przechodzi wszelkie wyobrażenia o pięknie róż. Gdybym miała miejsce, to bym go sobie sprawiła.
- Przemekt23

- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu ale masz piękne białe jeżówki. Aż miło popatrzeć. Ja nie mam szczęścia. Co kupię jakąś o0dmianę to jak zakwitnie znowu purpurowa. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Szczęśliwego Nowego Roku
Ale te Twoje hortensje robią wrażenie
Muszę koniecznie zadbać o swoje
Ale te Twoje hortensje robią wrażenie
Muszę koniecznie zadbać o swoje
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Śliczne fotki w moich ulubionych, ogrodowych kolorkach 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne masz hortensje, Soniu!
Mnie się ostały tylko dwie po ty wariackim lecie. Będę musiała uzupełnić.
Miłej niedzieli.
Mnie się ostały tylko dwie po ty wariackim lecie. Będę musiała uzupełnić.
Miłej niedzieli.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Nigdy nie myślałam o jednokolorowej rabacie
Twoja biała jest cudna
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Soniu śliczne hortensje i jak dorodnie kwitły.Moich nie okryłam stroiszem,mają ściółkę z kory,są zeszłoroczne i martwię się czy nie zmarzną.
Pozdrawiam w Nowym Roku
Pozdrawiam w Nowym Roku
-
chmielakowo
- 200p

- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Wpadłam złożyć życzenia w Nowym Roku, ostatnio ciągle czAsu mało na wszystko, ale jak miło zajrzeć i nacieszyć oko takimi cudnymi zdjęciami
Mi w tym roku nornice niestraszne, pies okazał się większym szkodnikiem i rozkopuje mi rabaty z tulipanami, które to doskonale nadają się na piłkę... zobaczymy wiosną co z tego wyrośnie.
Mi w tym roku nornice niestraszne, pies okazał się większym szkodnikiem i rozkopuje mi rabaty z tulipanami, które to doskonale nadają się na piłkę... zobaczymy wiosną co z tego wyrośnie.
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki