Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Beatko, papryki trzeba wysiać wcześnie bo mają dłuższy okres wegetacji od pomidorów. Ot i cała filozofia. Do kiełkowania potrzebują ok 25-28 st, a potem to już temperatura może być 18 st. Młode sadzonki tak jak pomidory potrzebują światła. Właśnie poza tym że pigwowiec się rozłazi to jeszcze kuje. Pigwę posadziłam na środku trawnika i nikomu nie przeszkadza. No nie mów że na rododendrona nie znajdziesz miejsca. Wybierz odmianę wolno rosnącą. Jak się za mocno rozroście to ciachniesz sekatorem i będzie dopasowany do stanowiska.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Danusiu - co do papryki to powiem - aha. Już wszystko jasne, dziękuję. ;:168
No muszę tak napisać, że na razie nie ma mowy o rododendronie, ale jak szopy już nie będzie i drenaż będzie zrobiony wokół domu to miejsce będzie, i to doskonałe. Być może się skuszę na te tak jak piszesz - wolno rosnące. Ale na razie o tym nawet nie myślę co by się nie denerwować kiedy to zrobią....
Ale na magnolię się nie skuszę, to na pewno.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O jak ślicznie u Ciebie , kolorowo , białe fiołki -cudne ;:138
Nasionka pierwszy raz zebrałam z tej dwukolorowej, ona młodziutka i posiałam, niedługo będzie :wink: Ale w sklepie już takie widziałam w tym roku :wink: Jak Ci się nie uda dostać , to rośnie u mnie :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Beatko i dobrze że wiesz dokładnie czego chcesz. Ale było by nudno gdyby wszystkie ogrody były obsadzone jednakowymi roślinami.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - no ja magnolie bym bardzo chciała mieć, i to najlepiej z każdej odmiany choć po jednej ;:131 , ale układ ogrodu mi na nią nie pozwoli - niestety.
To nie tak, że wiem czego chcę i basta - po prostu bardzo trudno iść dalej po tym ogrodzie po kimś kto żył troszkę inaczej, np bez samochodu, a opał własnoręcznie przenosił z drogi w głąb ogrodu bo na środku trasy rośnie olbrzymia jodła i ciężko wjechać jakimkolwiek autem.
Ja tę jodłę zostawiam oczywiście bo jest cudna, ale ciężko funkcjonować z takim układem jaki zastałam, a nie wszytko da się zmienić.... więc próbuję się dostosować do tego co jest i jakoś fajnie całą resztę wkomponować....

Karola - dziękuję ;:168. Czyli namawiasz mnie bym poczekała na tego Twojego hibiskusa...
Bardzo mi miło, że pamiętasz.
A ja teraz czekam na czerwonego krwawnika i terrakottę. ;:65
Z bylinami nie jest tak źle jak się z głową wszystko posadzi....
A za krzewami i drzewami będę w przyszłym roku latać. ;:130
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

BEA ja mam magnolię posadzoną drugi rok, jak kupiłam miała kilka pączków i nawet wiedziałam jaką kupuję w tym roku ledwo zipie.
Fajnie jest jak się zastaje stare drzewa na ogrodzie ale jak stoją na drodze i nie wszystko można opanować to już gorzej, ale może z czasem układ zmienicie i bedzie lepiej.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - no różnie reagują magnolie po zimie. Bywały przecież takie wiosny, że magnolie w ogóle nie kwitły bo przemarzły.
Ale Twoja może potrzebuje trochę więcej czasu na zaaklimatyzowanie. Będziemy ją wspierać dobrym słowem ;:3
A ze zmianami u mnie to muszę ostrożnie, bo wypadałoby wszystko pozmieniać by się mogło swobodnie ruszyć tu i ówdzie.
I aby jakoś to uporządkować wizualnie ;:306
Więc nie ma co się nawet za to zabierać na stare lata.
Jednakże najprawdopodobniej drewutnia będzie rozebrana, a tym samym muszę zlikwidować winogrono i wielki bluszcz....
Już mnie serducho boli na samą myśl o tym :oops: Ale rady nie ma.... Szkoda mi trochę tego kawałka ogrodu - on ma swój klimacik.
Ale honorowo zaaranżuję równie fajny. ;:172
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEA jak się zbrałyśmy za takie przedsięwzięcie na stare ;:306 lata to i dalsze pokonamy ;:108 .
Metoda drobnych kroczków zawsze dobrze robi, ja u siebie tez wiele musiałam zlikwidować ale duże drzewa zostawiliśmy.
Na jesień bardzo mocna przycieliśmy orzech, z duszą na ramieniu czekałam wiosny, ale już wiem że ma się dobrze, żyje i nadal będzie dla nas parasolem w upalne dni.

:wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Krysiu - mamy ogrody na stare - młode lata ;:172
Małe kroczki z domem ale spore z ogrodem - jutro przyjeżdża całe stadko kolejnych roślinek. ;:3
Z bylin to ostatnie z zamówień. Teraz jeszcze tylko czekam na róże i chryzantemy ;:65
Cieszę się, że Twój orzechowy parasol nadal Wam będzie służył ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEA masz rację z domem można drobno tuptać ale z ogrodem trzeba mieć tempo ;:108 jak nie pośpieszymy to się nie nacieszymy.
Do mnie dzisiaj też dotarła paczka z bylinami, obym dała radę wszystko posadzić - pewno bedzie problem bo to paka była.
Bea dobrze że piszesz o chryzantemach, muszę jeszcze zajrzeć do naszej forumowej koleżanki, u niej wybór bardzo duży a z moich po zimie odbiła jedna.

:wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jutro już ;:oj
Uhuhuhu ;:224
To ładnie obfoć ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - oczywiście, że tu na FO chryzantemki zamawiałam, a jakże ;:3
Ogród potrzebuje lat, stąd takie u mnie tempo by tak jak piszesz - mieć możliwość się jeszcze nim nacieszyć....
Z sadzeniem pójdzie gładko ;:108 - pogoda służy, więc dasz radę, kochana to fajnie porozmieszczać i umiejscowić.
Mam nadzieję, że nam przedstawisz z imienia - no te nowe roślinki.

Tak, Mati - powinny jutro już dotrzeć, zobaczymy.
Jeśli tylko będzie co :;230 - to obfocę...
Te najważniejsze, na których mi najbardziej zależało to są - więc niech już przybywają ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bea bardzo brakuje mi zdjęć u Ciebie :oops: czy nic Ci nie kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Udaje że aparayt się popsuł a naprawdę leży na kanapie, wcina żelki i opróżnia kartę ;:192
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - kwitnie teraz co może i rośnie ładnie wszystko, oby tak dalej.
Ale teraz jest u mnie akcja - sadzenie, więc żeby pstrykmąć jakąś znośną fotkę musi być po akcji - plewienie.... :;230
Jutro kolejne ok 50 bylinek do ziemi.... ;:3
Mam nadzieję, że dość szybko się z tym wszystkim uporam, bo czas grillowania też już się rozpocznie lada dzień...
Wklejam tego białego krwawnika - tzn tego ozdobnego - osiąga u mnie 80 cm do 1 metra.... Jest bardzo ładny.
Konkuruje o miejsce bezpośrednio z białym dzwonkiem brzoskwiniolistnym, bo obie rośliny dają sobie radę.
Ale usuwam go spod stóp innych bylin.

Obrazek

Mati - nie nie, to nie żelki, za krwawnikiem latałam po wspominkowych zdjęciach. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”