Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Wysadziłam ogórki do gruntu w zeszłym tygodniu. Odmiany Hermes i Parys mają się dobrze, natomiast Tessa oklapła całkowicie. Wydaje mi się, że mają za mokro - w warzywniku błoto po ostatnich ulewach. Co tu robić? Ratunku!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapowiadają już więcej słońca , pociecha mała ale zawsze jakaś ...... U większości forumowiczów jest błoto .....
Bożena
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Octopusy, przeżyły spadki temperatury w nocy z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek, ale nie przeżyły wczorajszej burzy z gradem. Całe szczęście, że wzięłam sobie do serca rady forumowiczów i następna rozsada czeka na balkonie. Myślę, że to jest sposób Agrokasia

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2013, o 14:34
Kto pomoże, pilne!!!!!!!!
Panowie kto pomoże, pilne!!! Mam na działce zasadzone ogórki, wypuściły tak 4-5 listków i zaczynają usychać. Jak temu przeciwdziałać i dlaczego tak się dzieję??? Dodam tylko że ogórki mają wilgotno ponieważ dość długo padał deszcz. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi 

-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
Re: Kto pomoże, pilne!!!!!!!!
zimno (ogórki tego nie lubią)+ mokro = choroby, ewentualnie wypadanie roślin.
Joanna
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Re: Kto pomoże, pilne!!!!!!!!
U mnie 1 rządek ogórków wypadł też niestety, pożółkły i padły, na pewno nadmiar wilgoci plus chłód. Na szczęście podkusiło mnie okryć pozostałe 4 rządki ogórków agrowłókniną-te mają się dobrze.... mimo ogromu wody-przynajmniej chłodu nie doznały
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
W moich ogórkach gruntowych, w środku łodygi pod ziemią, pojawiły się białe lichy. Czy ktoś może wie co to może być i jak to zwalczyć?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2013, o 11:40
Moja sąsiadka wczoraj przerzedzała grunciaki, dała mi te słabsze, ale chyba szlag je trafił. U mnie w nocy jest ~14-15 st. Na 10 szt. 9 leży na glebie, nie wiem czy odchorują, nie wywalam bo jestem optymistą. Warto czekać czy raczej nie podniosą mi się ogórasy ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nie wiem czy Twój optymizm pomoże bo ogórki mają bardzo delikatny system korzeniowy. Eksperymentuj nic nie tracisz.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
człowiek najlepiej wysiej sobie jeszcze ogórki, do 15 czerwca można spokojnie je siać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Wysiewać nie będę, mam 4 w foliaku i 2 poza, te przygarnąłem bo nie chciałem ich przeznaczyć na kompost.
Wiele osób mi i tak powtarza, że 2 krzaki to i tak mam dosyć. To mój pierwszy sezon warzywny więc pojęcia nie mam czy tak faktycznie będzie.
Wiele osób mi i tak powtarza, że 2 krzaki to i tak mam dosyć. To mój pierwszy sezon warzywny więc pojęcia nie mam czy tak faktycznie będzie.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja mam w gruncie 40 kupek po kilka sztuk (kilka padło przez chłody) i jeszcze 50 pojedynczych w palecie i to powinno mi wystarczyć.
W razie "W" dałem do kiełkowania nasiona na kolejną paletę 50 szt. Co jak co, ale ogórów nie może zabraknąć
W razie "W" dałem do kiełkowania nasiona na kolejną paletę 50 szt. Co jak co, ale ogórów nie może zabraknąć

Pozdrawiam, Jacek
-
A w zakamarku zapewne obieg z nierdzewki ;)
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Cztery z moich wysianych ogórków żyją, i to prawdopodobnie starczy. Mogło być więcej, a inne padły albo nie wykiełkowały.
pozdrawiam, Gunnar
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Zastanawiam się czym by tu prysnąć ogórki na początek. Mają już 2 listek właściwy. Mój klimat sprawia, że bardzo szybko zapadają ka kanciastość. Nie cierpię pryskać ogórków, ale bez tego nie ma mowy o owocach. Zanim pierwsze dobrze dojrzeją już pojawiają się oznaki choroby, a potem to już leci błyskawicznie......