Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Lukasz1910
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Obrazek

u mnie na razie tak, ale już się nie mieszcze w tunelu 13m, a zaraz trzeba doniczkowac siewki... masakra :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas w ruch poszła nagrzewnica olejowa. Piec nir ogarnął niskich temperatur. Doniczkowanie idzie jak krew z nosa, na szczescie juz duzo nie zostało.
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Nagrzewnica olejowa trochę Cię szarpnie :roll: Czemu piec nie dał rady :?:
A ja w tym roku mam labę :wink: Teoretycznie, rabaty pod mieczyki zarosła mi pokrzywa a poletko pod chryzantemy trawa. Jesień była długa i rozrosło się tego mnóstwo :(
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Piec dmucha ledwo letnim powietrzem. Piec rozbujany do czerwonisci, a z nadmuchu ledwo cieple powietrze.
Do 22 godziny palę piecem a jak ide spac to wlaczamy nagrzewnice. Rece mi opadaja, przy 3 stopniach na zewnatrz piec nie mogl 12 stopni w tunelu utrzymac.
Jak to mówią? Per aspera ad astra? :)
Nic nie przychodzi łatwo a nawet najpiekniejszy cud zycia przychodzi w bólach

Kwiatowisko
juna0
100p
100p
Od: 3 gru 2016, o 00:05

Post »

zibi,mam surfinie która praktycznie wcale mi nie rośnie. Jak wyrwałem jedną sadzonkę to z korka prawie nie puściła korzonków.
Co to może być ? Użyłem zwykłego substratu torfowego pH od 5,5 6,5
Damian
Lukasz1910
200p
200p

Post »

juna0 pisze:zibi,mam surfinie która praktycznie wcale mi nie rośnie. Jak wyrwałem jedną sadzonkę to z korka prawie nie puściła korzonków.
Co to może być ? Użyłem zwykłego substratu torfowego pH od 5,5 6,5

Podlej ją nawozem do surfini firmy Plantpol, który ma dużo chelatu żelaza, zobaczysz jak ci pójdzie. A była uszczykiwana/?

-- 27 mar 2017, o 09:05 --
drakka pisze:U nas w ruch poszła nagrzewnica olejowa. Piec nir ogarnął niskich temperatur. Doniczkowanie idzie jak krew z nosa, na szczescie juz duzo nie zostało.

Jak mi się popsuł piec w tunelu 6x30 tu używałem nagrzewnicy przez dwie doby. Podtrzymywała temperature plusową, ale pożytku z niej nie było. Post wyżej wstawiłem zdjecie pieca, wrzucam do niego około 20kg węgla grubego koło godziny 21, zasypuje do tego taką szlaką(ekogroszkiem, który sąsiad myśli że już jest wypalony i wyrzuca na kupe, a ja zabieram :) ) i na maksa ładuje do tego drzewa, Jak puszczam smsa w nocy, żeby sprawdzić temperature, jest okolo 10-12stopni. Dodam że mam wiatrak pokojowy zamontowany nad rurą kominową który zbija mi cieple powietrze w dół, no i na połowe mocy chodzi wiatrak nadmuchowy który dmucha powietrze na tunel, nie wiem jak to możliwe, że piec masz rozgrzany do czerwoności, a zimne powietrze leci, może masz zamontowany za mocny wiatrak?

W tunelu 6x30 kupiłem taki piec:
Obrazek
Lukasz1910
200p
200p

Post »

Zibi_41 pisze:Nagrzewnica olejowa trochę Cię szarpnie :roll: Czemu piec nie dał rady :?:
A ja w tym roku mam labę :wink: Teoretycznie, rabaty pod mieczyki zarosła mi pokrzywa a poletko pod chryzantemy trawa. Jesień była długa i rozrosło się tego mnóstwo :(
Natrafiłem chyba w zeszłym roku na Twoj temat szukając informacji na temat stołów zalewowych, nie byłem nawet tutaj rejestrowany, śledziłem Twój temat z ukrycia, czemu w tym roku nie robisz kwiatków ?
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Zibiemu wichura rozniosła w mak tunele..
mam dużo mniejszy piec i niestety aż tak go załadować nie mogę.
Póki co nagrzewnica generuje niewiele większe koszty niż piec. Na przyszły sezon stawiamy następny tunel.
Przy okazji w domu wymieniamy piec na olejowy i nasz CO pójdzie na tunele. Byczysko wielkie, podobno dwa takie domy jak nasz by ogrzało. Może dlatego wcześniejszy właściciel taki piec wstawił bo przedtem miała być tam budowana druga cześć bliźniaka i pewnie mięli mieć wspólną kotłownię.
Teraz muszę się jakoś przemęczyć. Dzisiaj kupiliśmy termometr z alarmem temperatury.

Kwiatowisko
juna0
100p
100p
Od: 3 gru 2016, o 00:05

Post »

Tak,była uszczykiwana
Damian
Lukasz1910
200p
200p

Post »

Obrazek

Dobrze, że bratki zaczynają kwitnąć, bo strasznie długo w pąkach siedziały. Co do pieca CO z domu, też myślałem, że to mega oszczędność, sąsiadowi szedł worek eko groszku słabej jakości na dobe przy ogrzewaniu domu, a brata teść ma centralne w tunelu i własnie taki piec i je 3,5 worka groszka:) też ogrzać tunel a cegły to duże wyzwanie. ;)
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Wole piec wykorzystać niż możliwe że nie sprzedać i żeby stał :)
Ktoś kiedyś dał za niego paręnaście ładnych tysięcy.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko przelicz moc, szkoda montować na darmo. Moje to 2 x 18KW na 260m2, tak na styk gdy przymrozi :roll:
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

Zibi jak żyć bez kwiatków jestem Twoja fanka od lat :lol: i co tak wcale nic :?:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie całkiem wcale :roll: Rosną sobie żonkile, lilie, w kwietniu przyjadą jakieś mieczyki (4tyś :D ) Później chryzantemy. Większy nacisk będzie też na bratki,stokrotki, goździki kamienne, może prymulki... dzieci zażyczyły sobie coś jadalnego więc zamówiłem 25 różnych krzewów owocowych, jakoś to będzie :roll: :D
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Piec ma moc 22KW więc nie mało- tak mi się przynajmniej wydaje.
do tego podajnik - żyć nie umierać. Całkiem logiczne jest że piec inaczej będzie dogrzewał budynek murowany i tunel foliowy.
Nasz spala worek groszku na 1,5 dnia.

-- 29 mar 2017, o 20:33 --

Jeszcze pytanie do mistrza.
Jaką temperaturę najlepiej utrzymywać w nocy a jaką w dzień?

Kwiatowisko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”