Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Ja dzis swoje wsadziłam w końcu do kompostownika na niezbyt słoneczne miejsce..
Ale pomyślałam że na kompoście będzie im najlepiej
poza tym tam mi "miejsca nie zajmują"
no i właśnie słońce..
U mnie też -a były w szklarni -zaczęły trochę dziwnie się zachowywać więc myślę że tam nie zginą..
Jak będą mniejsze nie szkodzi byle ziarenek miały dużo :twisted:

Anitka..
mi na słońcu to kabaczki patisony popaliło listki
Wiesz co.. a może po prostu okryj je włóknina..??
Zacieniuje trochę..albo np ściereczką jakąś?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

NITKA , no nie gadaj , masz dobre dyńki ! Jeśli więdną to znaczy ,ze potrzebują więcej wody . Możliwe też , że pod koniec produkcji rozsady część systemu korzeniowego obumarła ... Tak u mnie było w ub. roku , na rozsadzie trzymanej nieco za długo ( były ulewy i zimno ...) . Ale to nic , rośliny jak już " chwycą " temat , to pójdą jak burza . A słońce lubią z całą pewnością . :wink:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Aniu, tu na zdjęciu tego nie widać, ale mają zrobione takie daszki z kartonu. Jest może troszkę lepiej, ale nie wiele.. Zastanawiam się już czy nie przesadzić ich w półcień, sama nie wiem..

Frant , mokro mają na pewno, skaczemy koło nich razem z moim M. Nie znam się na hodowli dyni, to mój pierwszy rok i może trochę panikuję, ale jedna zaczyna mi już żółknąć i martwię się po prostu, że wszystko się zmarnuje. Wolę zapytać teraz, póki ew. można coś zadziałać, niż jak będzie po przysłowiowych ptakach. :roll:

Ale dziękuję za słowa otuchy, trochę mi lepiej. :wink: :D
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NITKO a czy one wcześnie rano, zaraz o świcie zanim im słonko przygrzeje, też są takie podwiędnięte ? Moje dwie już wysadzone do gruntu tak więdną ale tylko w godzinach południowych, kiedy najbardziej grzeje, a stanowiska mają słoneczne. No i mają dopiero jeden i pół liścia właściwego ;:224
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Moje dziś wsadzałam..
Zastanawiam się tylko jak ja mam je podlewać..
bo wsadziłam z boku kompostownika..zasypałam ziemią kompostową (okazało się po zruszeniu kopostownika że cały kopostownik to jedna wielka kupa ziemi z odrobiną "śmieci" ;:138 ) i siedzą tak w połowie.. zaciągać mogą z dołu, góry i boków..
Tylko gdzie je podlewać teraz..i jak ;:14

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Tula te zdjęcia były robione o 9 rano! - dasz wiarę? Słońce na nie pada od 7 - 16 , a że mieszkam na górce, to patelnie mam taką, że hej..
Wieczorem jakby troszkę nabierały wigoru, ale te starsze liście nie chcą robić się jędrne. :|

Ania, znając Twoją kreatywność na pewno coś wymyślisz. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja te dwie, co w gruncie są już, miałam w domu w czarnych doniczkach. Stały na oknie wschodnim i doniczki tak się nagrzewały, że im po prostu przypiekło liście w tych miejscach, gdzie dotykały doniczek. Dlatego wywędrowały w grunt chociaż dobrze rozwinięty to był dopiero jeden liść - ten przysmazony. Może i faktycznie Twoje podgrzewa dodatkowo czarna włóknina ?
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Co mam zrobić z moimi dyniami? Pozostały tylko po jednym zielonym liściu a reszta biała, spalona słoncem. Okryć jedną czy dwiema warstwami agrowłókniny p17?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym im zrobiła na parę dni parawanik, żeby dawał cień. Obojętnie z czego, byle dawało cień.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W temacie nornic...niestety zaczęłam podtruwać ale przyznam, że sumienie mnie gryzie strasznie.

Mam kolejny problem...moje dynie kiepsko wyglądają ciągłe ulewy wyraźnie im nie służą liście upstrzone są plamami i zasychają od brzegów liści...oberwałam wszystkie chore i niestety mało zostało. Pryskałam skrzypem i pokrzywą w tygodniowym odstępie. Psiknąć jakąś chemią??? Czy czekać na słońce?
Aśka
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Przykryłam dynie jedną warstwą agrowłókniny. Zobaczę co będzie wieczorem. Mam nadzieję że to wystarczy. Pięc z nich ma już tylko po jednym liściu zielonym :( a jedna ma ok 8-10 zielonych. Ta była największa wsadzona do ziemi, i jak na razie to nie ma sparzonego rzadnego listka.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Rusalka pisze:Moje dziś wsadzałam..
Zastanawiam się tylko jak ja mam je podlewać..
bo wsadziłam z boku kompostownika..zasypałam ziemią kompostową (okazało się po zruszeniu kopostownika że cały kopostownik to jedna wielka kupa ziemi z odrobiną "śmieci" ;:138 ) i siedzą tak w połowie.. zaciągać mogą z dołu, góry i boków..
Tylko gdzie je podlewać teraz..i jak ;:14

Obrazek Obrazek
Możesz podlewać komostownik a nie rośliny. I zacytuję Anitę: Ania, znając Twoją kreatywność na pewno coś wymyślisz.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Gunnar..
To miałam na myśli-że jak tu ziemie podlać jak one mają pod sobą na sobie i wychodzą przez dziurki z siadki ogrodowej z tej ziemi-kompostownika..
Ale nie to teraz mnie martwi..
Zastanawiam się co ile podlewać dynie..
I czy nadal potrzebna im jest "ciepła" woda czy są wrażliwe na mokre liście..
Pytam kochani bo to mój całkowity debiut
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Lej normalną zimną, byle wieczorem albo rano, żeby tak nie dawało po liściach. Osobiście preferuję wieczorem. Jako, że masz to w kompostowniku, możesz lać w kompostownik to wielka wygoda, wcale liści nie trzeba moczyć. Starsze już nie są takie wrażliwe - lałam całe lato po liściach w zeszły roku i było ok;)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Dziś dokonałem lustracji dyniowatych : dynie i melony rosnące pod włókniną ładnie się przyjęły , w większości zieloniutkie , kilka tylko ma liście nieco żółte . To robota przędziorka , dynie rosną na czarnej folii , on lubi takie suche powietrze . To znaczy lubił , bo został zwalczony w trybie natychmiastowym , środkiem Magus . Cukinie - ocena bdb. Arbuziki na razie niemrawo , pomaleńku , ale nie ma pośpiechu , przyjdzie gorąc to wybuchną wzrostem :wink:. Na koniec dokładnie przejrzałem resztki rozsady melonów i dyni . Już kilka dni temu widziałem na nich plamki , myślałem że to zwykłe poparzenia słoneczne jakie powstaja po laniu wody po liściach ... Jednak te plamy jasno-wodniste powiększają się( częściej na liścieniach ) , a te małe plamki powstałe na liściach - po zaschnięciu tkanka wykruszają się . Oczom nie wierzę :shock: , ale trudno i darmo : MĄCZNIAK RZEKOMY ( na 95% ) - wróg publiczny nr 1 . Niby trochę wcześnie na niego , ale w ub . równiez był po poł. maja , w winoroślach , ale nie na dyniowatych , nigdy o tej porze ! Zastosowałem konkretną mieszaninę : Amistar + Sandofan Manco + Funguran (środek miedziowy ) + Tytanit + odżywka . Tak więc choroby atakują , mączniak prawdziwy również jest obecny : znalazłem w tunelu kilka owoców truskawki całkowicie pokrytych białym nalotem , a na lisciach również biały puszek . Oj , to może być ciężki rok pod względem chorób , trzeba być czujnym 8-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”