Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
a12034
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2010, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów

Post »

Witam wszystkich. Nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale chciałabym jakoś ozdobić doniczkę z kaktusami. Chciałabym zrobić pustynię. Myślę, żeby do doniczki dać żółty piasek i jakieś zwierzęta z masy solnej (węża, żółwia i może krokodyla). Myślicie, że to dobry pomysł?
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

a12034 pisze:Witam wszystkich. Nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale chciałabym jakoś ozdobić doniczkę z kaktusami. Chciałabym zrobić pustynię. Myślę, żeby do doniczki dać żółty piasek i jakieś zwierzęta z masy solnej (węża, żółwia i może krokodyla). Myślicie, że to dobry pomysł?
Pomysł bardzo dobry, ale zamiast krokodyla (jest ziemnowodny) dałbym skorpiona (żyje na pustyni). Fajne są też figurki Gormitów.
pozdrawiam
tomek
a12034
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tomboj0 pisze:
a12034 pisze:Witam wszystkich. Nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale chciałabym jakoś ozdobić doniczkę z kaktusami. Chciałabym zrobić pustynię. Myślę, żeby do doniczki dać żółty piasek i jakieś zwierzęta z masy solnej (węża, żółwia i może krokodyla). Myślicie, że to dobry pomysł?
Pomysł bardzo dobry, ale zamiast krokodyla (jest ziemnowodny) dałbym skorpiona (żyje na pustyni). Fajne są też figurki Gormitów.
pozdrawiam
tomek
Wiem, że byłyby lepsze, ale nie umiem robić takich trudnych. Może dam jakieś niebieskie małe kamyczki pod tego krokodyla i będzie. W doniczce nie mam samych kaktusów i sukulentów, ale jeszcze inne kwiatki lubiące mieć sucho. Dzięki za odpowiedź.
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Oki, dawno nie komentowałam.. :wink: .
A poważnie - posadzone nowości i w ogóle wszystkie roślinki poprzesadzane do nowych doniczek robią wrażenie (ale to już zdaje się pisałam gdzieś, kiedyś...). Dobrze, że masz już jakiś plan opracowany jak to potem pomieścić - chodzi mi o zimowanie.
Jeszcze tylko wrócę na chwilkę do wątku: biedny kosarz!!!!!!!! Jak mogła go tak brutalnie i bez litości pożreć! Toż to babrarzyństwo... :wink:
Pozdrawiam, Ania.
a12034
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kaktusy posadziłam w jednej doniczce, więc z miejscem na nie na zimę nie będzie problemu.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam po tygodniu przerwy ale akurat wygrzewałem kości nad morzem :wink: Jako, że Rumia znajdowała się 31km od mojego miejsca zatrzymania to ją odwiedziłem. Nie powstrzymała mnie nawet kończąca się (prawdopodobnie) grypa żołądkowa lub mega niestrawność :lol: Przyjechałem więc do Rumii. Wyszedłem z dworca i po kilku kursach między autobusami i ludźmi na przystanku oraz dawce kropli żołądkowych trafiłem do właściwego autobusu nr 85 i pojechałem na pętle przy ul. Partyzantów. Wysiadłem i skierowałem się wg. znaku "Kaktusy" 50m w głąb zabudowy. Stanąłem przed bramką i wszedłem jako, że była otwarta w geście zaproszenia. Przywitała mnie trójka 'zminiaturyzowanych dobermanów' a P. Andrzej wskazał mi z okna kierunek w którym powinienem się udać, więc poszedłem. Do korowodu dołączył się jeszcze kot (lub kocica). Wszedłem do pierwszej szklarni, zwierzęta za mną choć kot się opierał. Na końcu korytarza zobaczyłem dziewczynę pikująca kaktusy. Objaśniła mi co i jak i ruszyłem zwiedzać. Przedtem strzeliłem sobie dawkę kropli żołądkowych co bym się gdzieś nie przewrócił gdyby mnie nagle zmogło :wink: Upał w szklarni był niemiłosierny 48*C. Sunąłem pomiędzy kolejnymi kuwetami z siewkami i nieprzeniknionym gąszczem kaktusów i in. sukulentów. Następnie prawie ugotowany postanowiłem przejść do kolejnych szklarni. Chwile posiedziałem z kurami i królikami aby powrócić to temp. 36.6. Muszę przyznać, że jednej kurce wpadłem w oko bo gapiła się na mnie jak zahipnotyzowana :lol: W kolejnej szklarni w przedsionku przywitały mnie epifila. Kilkanaście doniczek z porządnie rozrośniętymi roślinami. Akurat w gabinecie obok siedziała Pani Hinz, rozmawiała przez telefon wiec rzuciłem "Dzień dobry" i poszedłem do wąskiej szklarni. Tu było już chłodniej, poniżej 40*C. Kilka kaktusów kwitło to pstryknąłem jakieś fotki. Przeszedłem do kolejnej, wystawowej szklarni. Wtedy przyszła do mnie Pani Łucja i spytała czy będe robił jakieś zakupy. Od razu potwierdziłem :wink: Spytała mnie czy będę chciał kupic jakiekolwiek kaktusy czy może coś sobie upatrzyłem. Odpowiedziałem, że szukam roślin z rodzaju Lobivia, Echinopsis, Echinocereus - standardowo. Poszliśmy więc do pierwszej szklarni. Dostałem doniczki i miałem pozaznaczać, które rośliny ewentualnie bym chciał kupić a wtedy Ona zobaczy czy jest taka możliwość. A oto te, które mogłem nabyć (doniczki 6x6 cm):

Epiphyllum hybrid Łososiowy
Obrazek

Echinopsis Haku-jo, za tym musieliśmy dłużej polatać bo w szklarni ich jak na lekarstwo, a te w doniczkach są trzymane na odrosty.
Obrazek

Chamaecereus sylvestrii x Lobivia hertrichiana
Obrazek

Później zajrzałem jeszcze do szklarni-sklepu. Po rewizycie w pierwszej szklarni, poczułem się nie najlepiej. Strzeliłem sobie kolejną dawkę kropli żołądkowych by móc jeszcze w miarę świadomie i 'wnikliwie' oblecieć kaktusy wystawione na sprzedaż. Wybrałem jednak tylko 2. Większość albo miałem albo nie wpadła mi w oko. Pewnie nie które przeoczyłem, czego żałuję ale żołądek nie pozwalał mi się schylać.
A oto one (doniczki 6x6 cm).

Notocactus rutilans
Obrazek

Echinopsis multiplex
Obrazek

Nie zrobiłem jednak pełnej fotorelacji szklarni, jeśli w ogóle o tych kilku zdjęciach można mówić jako o 'fotorelacji'. Zrobiłem foty kilku większych okazów oraz kaktusów kwitnących. Resztę fotek wstawię poźniej. Myślę, że jeszcze kiedyś wybiorę się do Rumii ale wybiorę pochmurny, chłodniejszy dzień na zwiedzanie :wink: Wam również radzę nie zwiedzać gdy jest upał.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że moja opowieść nie znudziła :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No a ja sobie myślałem gdzie się podziewasz. :lol:

Fajne nowości szczególnie Echino. :D Też zamówiłem 4 nowe sztuki. Mam nadzieję, że jutro już będą.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

no proszę, zakupy pierwsza klasa ;:138 strasznie mnie to Epi zaciekawiło, widziałeś u p.Hinza jak kwitnie dorosły okaz?
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Ładne sztuki udało Ci się wyrwać. Współczuję przygody żołądkowej.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za wizyte.
Kasia - nie widziałem żadnych kwitnących Epi jednak Pani Hinz powiedziała mi, że kwitnie wielkimi kwiatami :D

Przez tydzień trochę się pozmieniało u kaktusów. Jedna siewka Echinopsis padła na szczęście została druga. Po moim podlaniu przed wyjazdem wszystkie epifila wystrzeliły ze wzrostem. Muchołówka nadal się mnoży i opycha owadami. Poza tym coraz większy gąszcz się zaczyna robić :lol: Przejdźmy to zdjęć...

Epiphyllum czyli busz zieleni
Obrazek

Obrazek

Selenicereus testudo, mając na uwadzę tempo jego wzrostu za 2-3 lata będe musiał pomyśleć o jakimś stojaku
Obrazek

Gymnocalycium mihanovichii pogubił już prawie wszystkie pąki. Następnym razem będę musiał pourywać część i zostawić tylko kilka.
Obrazek

Aylostera deminuta, po tygodniu od zasilenia nawozem
Obrazek

Obrazek
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz bardziej mi się podoba ten twój selenicereus. Miałbyś na sprzedaż jednego badyla za jakiś czas? :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Nie wiem czy wiesz, ale w dniach 11-12 września jestem we Wrocławiu, więc szykuj się na wizytację :lol:
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też właśnie zastanawiam się czy być. Czas pokaże. :lol:

Jak już pojade to nie wiem czy zostanie mi na powrót a co pewniejsze, to nie wiem czy się zabiore z powrotem spod Hali 100-lecia. :;230
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kuba, kaktusy mam w Legnicy hehe :P Nie mniej jednak tez będe na Zoo-Botanica we Wrocku. Bilet z 7zł wyjdzie.
Bartek, nie widzę problemu, żeby oderwać szczepke. Selenicereus jest na chwile obecną mocno rozrośnięty.

Wstawię jeszcze historię z siewkami :wink:

Siewki 1

4 grudnia 2009
Obrazek

29 marca 2010
Obrazek

7 czerwca 2010
Obrazek

12 lipca 2010
Obrazek

25 lipca 2010
Obrazek