Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Post »

Aniu ale u Ciebie jeszcze ładne są hortensje i jeżówki ,ja musiałam przycinać kwiatostany bo brązowe tylko szpeciły rabaty :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Igala Witaj w moich progach :) Hortensje śa piękne.A teraz już łapią jesienne barwy .
Zapraszam częściej oczywiście. :) .
JAKUCH-Jadziu O, rozumiem cię doskonale.Fotografia to mega przyjemność, radość i szkolenie się.
I lepiej mieć takie zainteresowania niż tylko pilot ;:306 Moj już dano się przyzwyczaił,że dużo robię zdjęć i to w rożnych miejscach.
Ale w ogrodzie oczywiście najwięcej.Jadziu twoje zdjęcia są świetne, niesamowicie się w nich odnalazłaś.Widać twoją pasję.I ;:215
Elmshorn jest cudna.Jeszcze jedną sobie dokupię.I posadzę przy pergoli, tamta jedną przesadzę.A Elmshorn będę traktować jako pnącą.
Do tego ona się nadaje , prawda ? To masz dylemat tuja czy róża .
Powojniki w większości mam ładnie rosnące.Ale też kilka mam " ni w pięć ni w dziesięć ". Ale tych nie pokazuję, bo po co .
Ale masz rację, czasami coś trzeba zrobić,aby roślinkom pomóc.
Może w piątek pójdę nad zalew i zrobię jeszcze fotki Dębowego ;:167
Jeżówki ) u mnie też już prawie przekwitły.Jeszcze może dwie czy kwitnie.I wczoraj nową na wyprzedaży kupiłam Dixie Belle.I nawet z paczkami kwiatowymi.Teraz będzie kwitła.Oby zdążyła.
A miałam nic nie kupować , już ;:124
Oj chyba u mnie tylko marcinki zostaną , jak będzie zimniej . :wink:
marpa-Maryniu Ja takiego miejsca włąsnie szukałam z woda , wsią, zaciszem lasami.I cieszę się ,że je mam.I kocham to miejsce.I ogrodowo i roślinnie i z okolicy.. ;:167
Dziękuję. ;:196

Czasami coś posadzę , zapomnę i nie wiem co mam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
-

ewarost=Ewuś; korzo_m-Dorotko Dziękuję za miłe słowa ;:196
Tak teraz jest wciąż pięknie i zielono jeszcze...
Oj widziałam prognozę pogody.W sobotę ma być chłodno.
A ja mam tyle planów z pracami ogrodowymi .Na następny weekend mam szkole z sobotą włącznie.Popołudniu to już nie wiem czy coś mi się będzie chciało pracować po całym tygodniu pracy.To muszę wykorzystać teraz ten czas, trudno jaki już będzie.Aby mocno nie lalo.
Temperatury w nocy spadną to i szybko liście drzew zżółkną
Jesień chłodna idzie :roll: Deszcze też przydałby mi się, bo sucho.Ale niech coś zrobię ogrodowo. a potem niech pada.
kania-Kasiu Tak ogrody teraz dużo bogactwa koloru mają dzięki hortensjom daliom i jak u ciebie różom.
Ja rabaty komponowałam też z błędami.I patrzę, obserwuję , zmieniam dosadzam, przesadzam wciąż itp.
Dziękuje ;:196 Tak Kasiu, mieliśmy szczęście mając takiego teścia, ojca, dziadka.Teściowa,, ech, z czasem będzie lepiej.Kobiety są silne.
To prawda, uzmysłowiłaś mi ,że fakt przesuwamy się na tych seniorów pomału,, zamian miejsc.. ech życie.
PEPSI-Małgosiu Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Czyściutko, to nie wiem, zielska wszędzie znowu pełno. :evil:
nowych gadżecików nie wiele.Głowa pełniejsza pomysłów.Ale czasu brak.Nic na drugi rok .
plocczanka-Lucynko Dziękuję z serca. ;:196 Czas będzie leczył. wiem,,,
Póki temperatury letnie, to i ogród ładniej wygląda.Ale lada dzień to może się zmienić.
Muszę w piątek może po pracy i w sobotę popracować w ogrodzie, aby psychicznie odreagować.A potem poodpychać i odpocząć Dębowym powietrzem. ;:167
marzena06-Marzenko Hortki jeszcze piękne.Jeżówki tylko 2 jeszcze ładne.I nowa , wczoraj kupiona z pączkami kwiatowymi.
Teraz jeszcze mnie pocieszy. :wink:
pela11-Elu Letnie temperatury to i ogród w miarę ładny.Ale ponoć na weekend już zimno ?Brr.
Deszzcu i u mnie brakuję.Ale i muszę pewne rzeczy porobić, bo czas mam na to ograniczony.Może coś się zrobi weekendowo.
No własnie i zimno idzie.Jesień prawdziwa ?
Oj zaraz liście będą spadać ,żółknąć. oj..
Hosty bardzo lubię i tak się ich troszkę uzbierało.Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Jeżówka Lemon Drrop
Obrazek
Green Jewel
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I miłego wieczoru, lub dobrej nocki życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu ;:180 cudna fotka zastanawiam się co to takie kolczaste https://images89.fotosik.pl/37/52b509843ec22a3a.jpg .Elmshorna można ciąć nisko nawet na 1m i pozostawić jako wolno stojącego bez podpór, a przy pergoli ;:224 wiem ,ze wypuszcza długie pędy szczególnie teraz przyrósł nawet dach altanki .Jednak przy pergoli jakoś go nie widzę co inne go przy obelisku. Nie zastanawiam sie nad wyborem tuja czy róża wiadomo tuja idzie na odwyk :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Aniu jak zwykle pokazujesz świetne ujęcia w Twoim ogrodzie. Narzekasz na swoje róże a tak pięknie się prezentują na zdjęciach.
Ten rok a raczej to gorące lato to mimo że nie było wilgotno ,to jednak róże chorują. U mnie też pojawiła się plamistość I na niektórych na dodatek przędziorek.
Niekiedy miewam chwilę zwątpienia w sens pracy w ogrodzie jak przychodzą upały, że róże rano rozkwitają a wieczorem albo lokalne słońcem, albo już przekwitły. Teraz na dodatek przyplątala się ćma bukszpanowa. I człowiek prawie bezradny.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
DzonaK

Post »

Aniu jeżówki i dalie są piękne na pewno zawitają w moim ogrodzie na przyszły sezon . Mam pytanie odnośnie dalii bo się na tym nie znam . Czy je kupuje się na wiosnę i sadzi czy na jesieni. Bo zaraz żeby się nie okazało że powinnam zasuwać na rynek a ja sobie siedzę i czekam do wiosny ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Aniu:) Jak dawno u Ciebie nie byłam,a tu się dzieją takie rzeczy ;:oj
Cudne fotki robisz,muszę chyba się na lekcje do Ciebie udać ;:108
Już nie wiem co mam chwalić ;:224 Hortensje masz wypasione.
A widok z Dębowego Lasu mnie powalił ,normalnie terapia w trudnych chwilach.
Przykro mi z powodu teścia,musiałaś mieć z nim dobry kontakt i dlatego to tak boli ;:224

A to zdjęcie mnie urzekło,te żółte kwiatki to chyba wrotycz?
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani cieszę się ,że mnie odwiedzacie ;:cm
Dzień trudny zaraz postaram się i odpowiem ;:196 Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek[/url ]
podpowiedzcie co to za trawa ??? Bo nie pamiętam co mam :oops:
[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/2cdf24cd93e58f4f]Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

No i Ania nam odpowiedziała jak takie śliczne fotki robi :;230
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu Kochana wybacz parę dni nie zaglądałam, bo skupiłam się na swoich problemach :wink: Serdecznie współczuję straty teścia, doskonale Cię rozumiem bo sama patrząc na stół świąteczny smutnieję że tylu osób brakuje...już są tylko we wspomnieniach. Młodzi zajmują ich miejsce, trudno taka kolej rzeczy!
Piękne zdjęcia jeziora ;:167 zatrzymałam się dłużej bo woda koi ;:4 Zdjęcia roślin i fauny bardzo udane i tak pięknie kwitną Ci róże, moje jakoś drugie kwitnienie maja gorsze, a może ja mam większe wymagania :D
Życzę spokojnego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj już nie dałam rady odpisać szczegółowo.Dostałam trochę jabłek, śliwek i gruszek i trzeba było posegregować i je poukładać.
Dzień był cudny,po pracy biegusiem na działkę.Korzystać jeszcze z ciepełka, bo ponoć jutro ma być zimnica ??
Mąż kosił trawę.A ja chyba ze 20 kopczyków po buszującym krecie usunęłam.Masakra , jakaś :evil:

JAKUCH-Jadziu Dziękuję.I cieszę się,że podoba ci się moje zdjęcie.Twoje są bardzo ładne i perfekcyjne.
A co zły pomysł na Elmshorna przy pergoli ?? To może trzeba zrezygnować ?Szkoda .
Fajnie, ,że ty Elmshorn zostawiasz .I dajesz mu przestrzeń
irpam-Irenko Dziękuję. dziękuję bardzo.Co mam to pokazuję ;:108 .
Wcześniej pokazywałam , moją różankę.Teraz już nie mam co się denerwować i ją znowu pokazywać.Niektóre róże są gołe łodyżki.
A niektóre bidy,A na czubku maja kwiatki.To chociaż tym się pocieszę i zrobię zdjęcie.
I ja mam już zwątpienie co do moich róż.Ale jeszcze spróbuje .
Oj,ćmy bukszpanowej współczuje..
DzonaK-Asiu Jeżówki są cuudne.Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
Asiu, dalie kupujemy małe karpy tylko na wiosnę.Sadzimy.I cieszymy się jak rosną i kwitną od lata do jesieni.
Potem po przymrozkach trzeba je wykopać i do pudła i do piwnicy.A na wiosnę znowu do ogrodu.
Tearz możesz kupić tylko cebulowe,, które sadzimy jesienią a te które kwitną na wiosnę .

Kochani..Czy mogę dać teraz domomit pod róże ??
A mączka bazaltowa, będzie ok ??

Nigdy im tego nie dawałam.Moze to im pomoże ??
Na zimę jeszcze dam obornik.

Obrazek
LO
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77-Aniu Witaj!
Faktycznie dawno ciebie nie było u mnie.Zycie m toczy się , to i dzieje się.
Bardzo mi pochlebiasz tymi komplementami pod adresem mojej fotografii.Ja wciąż jej się uczę. ;:173
Tak Dębowy to lek na wszystko i na smutki, i na radości.
Tak Aniu, teść był bardzo dobrym pomocnym , wesołym człowiekiem .Oddanym rodzinie.Zawsze można było na niego liczyć.
Trudno trzeba żyć dalej.
Tak te zółte kwiatki, to wrotycz. :wink:
marzena06-Marzenko Czasami doba za mała na wszystko co się chce zrobić. ;:108
Maska-Marysiu Witaj!!
Każy ma swoje i smutki i problemy i rozne rzeczy.I u mnie wciąż ubywa ludzi z rodziny.Przy stole od świąt byliśmy z dziećmi zawsze i z teściami,,i znowu mniej..Przesuwamy się na to miejsce seniorów.A dzieci,, jakoś rodzin nie zakładają.
Dębowy to piękne swoje, sielskie miejsce ;:167

Na tym zdjęciu widać ,że nawet roza Elmshorn ma do połowy gołe już łodyżki. :twisted:
Obrazek
Róża Elmshorn
Obrazek
Obrazek
Anafalis
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

E tam łodyżki Aniu ale kwiatki ma śliczne! u mnie łodyżki bez liści i 1-2 kwiatki ale tylko na niektórych różach. Anafalis już dawno mi przekwitł :wink: Marcinki teraz zdobią ogród!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu No wiesz, gdyby łodyżki były zdrowsze, piękniejsze to i więcej kwiatów byłoby .
A tak.. jest ile jest. :wink:
Mój anafalis jest schowany trochę za magnolią Ann.To trochę miał cienia .To teraz sobie kwitnie :)
Marcinkow może tyle nie mam co ty,Ale też te co mam to mnie cieszą ;:173

Wczorajszy -Zalew Dębowy Las ;:167
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kochani, ponowię pytanie co do zabiegów przy różach
Czy mogę dać teraz domomit pod róże ??
A mączka bazaltowa, jest dobra dla nich ??Macie może w tej kwestii jakieś doświadczenie ??
Nigdy im tego nie dawałam.dlatego nie wiem . :oops: Moze to im pomoże ??

Rosomane Janon
Obrazek
Leonardo da Vinci
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu parę linków podałam Ci u mnie o Dolomicie i mączce bazaltowej Mączka posiada sporo właściwości m/innymi poprawia wartości gleby w mikro elementy ,poprawia także koloryt liści. Można nią sypać calutki ogródek nie zaszkodzi, bo jej właściwości powoli uwalniają sie w glebie i nie przenawozisz nią roślin .Można nią także przesypywać kompost ma sporo właściwości .Dzięki ;:196 za cudne fotki znad akwenu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”