Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

już dawno to zmieniłam. nie używam deszczówki, nawozów też raczej nie. storczyków pada coraz mnie, z roku na rok jest coraz więcej kwitnień, Phalaenopsisy i Vandy mają się dobrze.
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze: storczyków pada coraz mnie, z roku na rok jest coraz więcej kwitnień, Phalaenopsisy i Vandy mają się dobrze.
i oto chodzi - gratuluję! :D
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam nadzieję, że kiedyś wszystkie storczyki będą miały u mnie dobrze, nie tylko Phalaenopsisy i Vandy... bo na razie tylko te 2 rodzaje u mnie dość dobrze rosną, inne nie bardzo. tzn. moga rosnąć ale nie chcą kwitnąć (cattleye, Dendrobia, Paphiopedilum)
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Szczerze zazdroszczę Vand - też mi się marzy taka niebieska....
teraz czekam aż zakwitną moje BLC
Storczykowa sukcesów w uprawie wszystkich storczyków :)
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aga13 pisze:Szczerze zazdroszczę Vand - też mi się marzy taka niebieska....
teraz czekam aż zakwitną moje BLC
Storczykowa sukcesów w uprawie wszystkich storczyków :)
mi się taka Vanda marzyła bardzo długo. ale musiałam czekać ponad 3 lata na nią. teraz mam 4 Vandy. gdybym miała kupować jeszcze jakąś, byłaby to biała, czerwona (z normalnymi płatkami) albo różowa z płatkami jak u Mokary.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Moja miała byc biała na 100 procent z drobnymi delikatnymi kwaiatuszkami.... :cry:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to ja wolę z dużymi kwiatkami. im większe tym bardziej mi się podobają. z moich Vandowatych małe kwiatki ma tylko Vascostylis, ale już 2 lata nie kwitł. kwitł tylko po kupieniu, a potem już nie powtórzył kwitnienia. mam go jeszcze, może kiedyś zakwitnie.
u pędzików jest ok. biały powoli zaczyna otwierać pierwszy pąk. jutro powinien być już całkiem rozwinięty (ten 1 pąk). bo pozostałe pąki będą w późniejszym czasie, bo większość jest jeszcze mała. ale za miesiąc już powinien być cały rozwinięty.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Bardzo ładne te Twoje zbiory i te cudne Wandy!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy niestety na razie nie kwitną :/ żołta ma pędzik, ale rośnie bardzo powoli, prawie wcale. wątpię, by się rozwinął. ale jak Phalaenopsisy zakwitną to już będzie dobrze.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dlaczego ma sie nie rozwinąć ? :shock: , przeciez rosnie baaardzo wolno jak mówisz , ale przeciez powinien podrosnąć i zakwitnąć..... Ten pęd moze uschnąć.... ?! :shock:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

DUSIU czy mogłabyś powiedzieć jak zaaklimatyzowała się Twoja Belina ?
Może masz jej nowe zdjęcie?
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O... , tez bym chetnie zobaczył :D , tylko że Duski nie ma...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego ma się nie rozwinąć ? , przeciez rosnie baaardzo wolno jak mówisz , ale przeciez powinien podrosnąć i zakwitnąć..... Ten pęd moze uschnąć.... ?!

oczywiście, że może uschnąć! w tym roku już 2 pędy jej uschły, ten na 99% też uschnie. normalny pęd rośnie szybciej i po 3 miesiącach od wyrośnięcia już kwitnie. pęd rózowej Vandy rósł bardzo szybko w porównaniu z tym. coś z nim nie tak. niby jest zielony, ale rośnie dużo wolniej niż przeciętny pędzik Vandy. wyrósł chyba na początku października, to już powinien mieć conajmniej 10 cm, a on ma 2 lub 3.

DUSIU czy mogłabyś powiedzieć jak zaaklimatyzowała się Twoja Belina ?
Może masz jej nowe zdjęcie?
bellina przekwitła, ale ze środka chyba jej zaczyna rosnąć nowy listek. ale ogólnie ma się raczej dobrze. stoi sobie nad kaloryferem (obecnie nie mogłaby być nigdzie indziej, bo w moim pokoju mimo gorącego kaloryfera jest tylko 20 stopni. dla mnie to jest bardzo dobrze, ale dla belliny za zimno). ale listki ma wciąż sztywne, nie wygląda źle. nic się nie zmieniła nie licząc tego, że nie ma już pędzika, a ze środka zaczyna wyrastać listek, jeszcze bardzo maleńki.

a poza tym dzisiaj biały Phalaenopsis rozwinął pierwszego kwiatka. jest śliczny, biały, ale niestety nieduży. ma tylko niecałe 7 cm, ale dopiero się rozwinął i mam nadzieję, że się powiększy. ale jest bielusieńki. na pewno będzie wyglądał cudnie, gdy rozwinie pozostałe pąki. mam nadzieję, że rozwiną się wszystkie. to będzie moje pierwsze, w pełni moje tak obfite kwitnienie (on ma ponad 20 pąków na 1 pędzie).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O rany ! , nie miałem pojęcia że one tak łatwo usychaja... :shock: . To ja teraz tak sie boje uprawy vand , że nie wiem czy z nich na dobre nie zrezygnuje..... :? ., chyba nie.... , ale jak na razie z daleka...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w sumie ta żółta Vanda z 8 puszczonych u mnie pędów zrzuciła 7. wolałabym, by puszczała tylko raz w roku, ale za to dobrej jakości i w końcu zakwitające, a nie kilka, które i tak zrzuca. ale mam nadzieję, że inne moje Vandy będą bardziej udane i że ich pędy zakwitną.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”