Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, piękne te Twoje kompozycje. Lubię jak w jednym miejscu rośnie kilka jednakowych roślin
Na ostatnim zdjęciu żurawki o pięknych liściach i różowe jeżówki wyglądają ;:333 ;:333 .
Białe jeżówki urocze ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu miła jesteś, ;:196 ale czy to kompozycje, ;:131 bardziej lub mniej udane zestawienia roślin. Niektóre dopiero za rok będą takie jak zaplanowałam. Rabata z lawendą, ostnicą i szałwią niebieską będzie mieć z tyłu dużo białych kwiatów firletki, nie będzie taka smutna. Od początku staram się sadzić rośliny większymi plamami, jak spojrzę z okna na górze muszę widzieć rośliny. ;:108 Pojedyncze sadzę dla testowania, jak poradzą sobie w moim ogrodzie.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A jakich obręczy szukasz? Mieczyk abisyński już ci kwitnie? Pospieszył się kolega :wink: Lilie cudne ;:333
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu jeżówka Meringue cudna dopisuje do mojej listy chciejstw. Rabatki masz cudne ja kurcze nie umiem tak sadzić zawsze coś potem upcham jeszcze i już nie wygląda tak ładnie :oops:
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne lilie.
I ta hortka juz bardzo ukwiecona ;:108 ;:108
Ładne pełne jeżóweczki .Też je bardzo lubię.
U ciebie widać duże kępy.
U mnie jakoś mało przyrastają :evil:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Faktycznie hortensji masz sporo a te na pniu zajmują dużo mniej miejsca ;:108. Mi pasuje właśnie w jedno miejsce ta perowska wysoka i jestem ciekawa czy ona się nie pokłada? Widziałam tylko raz na żywo wielki okaz i był cudny . A ja mam trochę mszyc tylko nie bardzo mam kiedy spryskać :( . Fakt jest ich dużo mniej niż rok temu. A czy Ty Soniu nie masz przypadkiem i hibiskusow na pniu ?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Uff, miałam potężne zaległości. Piękne róże i hortensje. Te ostatnie wyglądają rewelacyjnie z trawami i werbeną. Uwielbiam Twoje sesje przyrodnicze. U mnie przeważnie obiekt fotografowany zdąży czmychnąć i uchwycę tylko mglistą plamę, w najlepszym wypadku.
Jak na kogoś bez doświadczenia z pomidorami, bardzo szybko doczekałaś się czerwonych owoców bez osłon ;:63 .
Mam nadzieję być już bardziej na bieżąco :D .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och wstawiłam buźki ale wylądowały w śmietniku a tak się uradowałam że masz takie ładne lilie, hortensje, jeżówki no ale pewnie z nimi przesadziłam,,,,,,,,,,, no cóż przepraszam ale taki zachwyt ogarnął mnie od rana
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu widziałam te buźki. A ty?
Powiem Ci Soniu ,że dałaś czadu tymi kolorami po oczach.Już nie wiem co chwalić, bo wszystko piękne. Jeżówka Meringue cudna.Ile lat ją masz? Moja w półcieniu zmarniała ,ale coś zakwitnie.
Czym dogodzić perowskiej, bo siedzi jak zaklęta. Pięknie masz już a jak zakwitną wszystkie hortensje to bajka. Zimno się zrobiło a pomidory zaczeły dojrzewać i brak ;:3 im nie służy. ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No nie mów kochana że Abisyński już ci kwitnie? jeden na razie czy masz więcej kwiatów?
U mnie cicho siedzą... ;:173
Pozdrawiam i zostawiam buziaki. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jeżówka Meringue ;:167 Piękności. Się zakochałam i muszę zdobyć. Ze szkółki masz, czy siałaś?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu każdy eksperymentuje, ale nie każdemu wychodzi , więc znowu coś zmienia. Biała kompozycja z trawą jednoroczną jak najbardziej udana, zostaw ją . U mnie nawet wieloletnie trawy nie przezimowały, w te łagodne zimy ;:306 . Dodpisuję jeżówka Meringue cudowna i cudownie wyglądają hosty kwitnące, no taka ilość robi wrażenie. Dobrze, że masz zaprzyjaźnionego chłopaka do tych budek, przydałby mi się taki ;:224 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu kochanie Ty moje, czy zdjęcie ukwieconego hibiskusa to na pewno tegoroczne?! ;:111
Śliczności kwitną w Twoim ogrodzie i tak wspaniale się wzajemnie komponują. ;:138 ;:138

A wszystkie Twoje-moje floksiki i goździki żyją i mają się świetnie. ;:333
Rozrastają się, co ogromnie mnie cieszy. :tan

Niech Ci wreszcie słonko zaświeci, byś mogła zrobić wszystko to, co sobie zaplanujesz. ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu widziałam w zaprzyjaźnionym ogrodzie obręcze z drutu, które były robione pod konkretną roślinę. Prawie ich nie widać, co dwa lata są zmieniane, dostosowywane do wielkości roślin. M już ma zlecenie, ale czasu mało, więc długo poczekam. ;:173 Abisyński już w tym tygodniu pewnie pokaże wszystkie kwiaty. Mam go w donicy. Ostatnie lilie orientalne w weekend też zakwitną.

Obrazek

Ewuś dwie Meringue posadziłam jesienią i już tak ładnie kwitną. ;:306 Mam na nie pomysł, jak przeżyją zimę, zrobię szpaler za lawendą, na razie rosną trochę z boku. ;:108 Sadź, są chyba w realu ładniejsze, niż na moich zdjęciach. Na twojej lepszej glebie na pewno będą śliczne. Przecież wszystkie upychamy rośliny na rabatach. ;:172 Sadzę jednoroczne, gdy jeszcze właściwe nasadzenia są małe. Wyjątkowo zepsułam wygląd rabaty czerwonej. Liczyłam, że cleome będzie mieć 50 cm, cynie podobnie. Wyrosły potwory i zasłoniły wszystko. W sobotę muszę część usunąć, bo Orange Rockers i cis marnieją z braku światła.

Obrazek

Aniu lilie chyba z B. Przesadziłam jesienią, więc niewysokie ale kwiaty duże. Jeszcze białe orientalne się szykują. :tan Jeżówki odmianowe z jesieni, kolejne zimy pokażą jak sobie u mnie poradzą. Kupowałam niezbyt okazałe, ale chyba ciepła zima sprawiła, że się ładnie rozrosły. Zwykłe są niezawodne, tylko po deszczu pochylają się.

Obrazek

Ewelinko miałam hibiskusy na pniu, ale szybko rosły i prawie zrównały się z czerwonym klonem, nie wyglądało to dobrze, więc się ich pozbyłam. Mam tylko pięć w żywopłocie. Zwykła perowskia po deszczu zawsze się pokłada, ale jak wyschnie to wraca do pionu. Ja tnę swoją bardzo nisko, wtedy jest sztywniejsza. Ta za jeżówkami ma piąty rok i ponad metr wysokości, Druga dwulatka z siewki i trzecia kompaktowa Lacey Blue, ma mieć tylko 50 cm, na razie ma 30cm.

Obrazek

Aniu taki trudny czas dla ciebie, że inne sprawy mało ważne. ;:108 Pozostawiałam siewki werbeny na brzegu rabaty, to hortensja często z nią jest pokazana. Dziękuję, ;:196 czasem uda mi się jakieś ciekawe zdjęcie zrobić, ale cyfrówką niewiele zdziałam, a i umiejętności niewielkie. :oops: Pomidory rosną 70 cm od południowej ściany garażu, pewnie nocą też ściana oddaje ciepło, więc mają tam wyjątkowy mikroklimat.

Obrazek

Majka miło, że się zachwycasz moimi roślinami, ;:196 tylko osoby z wyjątkową wrażliwością mogą być pasjonatami ogrodów, umieją dostrzec piękno przyrody. ;:108

Obrazek

Alu Meringue na zdjęciu, to dwie jeżówki kupione jesienią, jako malutkie rośliny. Wyjątkowo ładnie się rozrosły. ;:215 Rośną w pełnym słońcu, na dość kiepskiej ziemi, tylko do dołka dałam trochę kompostu. Perowskii nie nawoź, bo ona musi się dobrze ukorzenić przed zimą, inaczej padnie na twojej glinie. Za rok już będzie ładna, tylko wiosną nisko przytnij. Hortensje już, już. Słońce zapowiadają, więc pewnie pomidory przyśpieszą dojrzewanie.

Obrazek

Olu Abisyński w donicy, dziś już dwa kwiaty pokazały się. :)

Obrazek

Małgosiu PEPSI odmianowe to tylko ze szkółki lub zaprzyjaźnionego ogrodu. :) One albo nie zawiążą nasion, albo siewki są zwykłymi. Meringue kupiłam w szkółce.

Obrazek

Dorotko moje miskanty i turzyce też w tym roku zastrajkowały. Już kupiłam kilka nowych, niestety marniutkie. ;:65 Właścicielka zaprzyjaźnionej szkółki skarżyła się, że u nich 80% traw padło zimą. Biała rabata zostanie w tym kolorze, jak ostnice padną, to wiosną posadzę młode, siewki świetnie wschodzą i rosną bez problemu.

Obrazek

Lucynko hibiskusy tegoroczne, łatwo sprawdzić, kiedy zdjęcie zrobione. :wink: Mam je od pięciu lat, ale nigdy nie zakwitły w pierwszej dekadzie lipca. ;:131 Floksy są tak niezawodne, że za rok będziesz dzielić, jak dostaną trochę gołębiego nawozu. :) Ja już wiaderko 5 litrowe wyrzuciłam do kompostownika, bo wyjątkowo mocno rozrosły się po przycięciu wiosennym. Słońce już dziś świeciło, niestety wróciłam nocą do domu, dopiero w sobotę będę mieć więcej czasu na ogród.

Obrazek

Dorotko dorcia7 to Fireworks, nabiera właśnie wyjątkowo intensywnej barwy. Świeci na południowej skarpie z różami. ;:108 Drugi ma trochę cienia po 16, to mniej wybarwiony.

Obrazek

Zrobiłam wczoraj zdjęcia hortensji na pniu. Niestety taśma mocująca nie dodaje im urody. ;:185 Trzyletnia Limelight ma ponad dwadzieścia kwiatów.

Obrazek

Ubiegłoroczna Magical Monlight.

Obrazek

Polar Bear w cieniu, wyjątkowo marniutka, jeszcze nie widać kwiatów. Jeśli nie będzie ładniej rosnąć, muszę przesadzić.

Obrazek

Posadzona wiosną Pinki Vinki, ukorzeniona jako długi pęd.

Obrazek

Spokojnej nocy i dobrego dnia. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”