Namiastka ogrodu
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Namiastka ogrodu
Ewuniu Widzę, że masz też sporo floksów
... bardzo je lubię bo przypominają mi dzieciństwo u mojej babci na wsi... Teraz sama mieszkam na wsi i jestem babcią więc chcę odbudować wspomnienia w realnym świecie, floksy będa miały w tym swój udział 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Soniu, ja też lubię to zestawienie. To miejsce już mi się nawet zaczyna podobać, ale muszę jeszcze nad nim w tym roku popracować. Koncepcje już mam w głowie i roślinki teżcyma2704 pisze:Ewuś siedzę i gapię się na kilka ostatnich stron.Od razu nastrój mi się poprawił.
Pewnie popodziwiam specjalnie zawilce z bordową jeżówką.
![]()
Mam nadzieję, że twoje doświadczenia z dwuletnimi jeżówkami w dużych kępach, sprawdzą się też u mnie.

Przeszkadza mi tutaj kolor liliowca, jakoś nie pasuje, wymienię go na inny. Z brzoskwiniowych mam zamiar utworzyć szpaler, którym podsadzę różę crown princess margareta.

ewarost pisze:Ewuniu Widzę, że masz też sporo floksów... bardzo je lubię bo przypominają mi dzieciństwo u mojej babci na wsi... Teraz sama mieszkam na wsi i jestem babcią więc chcę odbudować wspomnienia w realnym świecie, floksy będa miały w tym swój udział
Ewuś, lubię floksy, najbardziej chyba za ich zapach, no i przylatuje do nich fruczak gołąbek
Uzbierało mi się ich kilka a nawet kilkanaście odmian.
Ten zakwita jako pierwszy, już w czerwcu

I jeszcze mam takie

I mój najukochańszy z wszystkich

I tak malinka

Jest też w kolorze fuksji

- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Nie siałam, wszystko z rozsad. głównie kupowałam, albo dostałam sadzonki.ewarost pisze:Ewuniu toż to, potężna kolekcja
...już czuje ich zapach , a ty wysiewasz nasionka czy kupujesz rozsady, Ja kiedyś próbowałam z nasion, ale nie bardzo mi wyszło
i mam takie małe dwie sadzonki od sąsiadki, ale nie wiem jak dadzą radę po tej zimie bo sadzone były wczesną jesienią
?Kochani, mam tu na tej działeczce jeszcze jedno miejsce, które spędzało mi sen z powiek. Szczególnie mi na nim zależy bo będzie najczęściej oglądanym nie tylko przez domowników, ale i przez gości. To miejsce za domem przy tarasie. Póki co niełąd budowlany na całego. Jakieś zaczątki już mam, ale dobór roślin nie dawał mi spokoju. Posadziłam roślinki i jednak coś mi nie pasowało. Część musiałam wysadzić przez tego potwora świrka, który wypija całą wodę. Dumałam, chodziłam cały poprzedni rok i myślałam jak to urządzić. Zimę spędziłam na oglądaniu Waszych pięknych ogrodów. Coś tam wydumałam, jednak mam tu jeszcze jedno miejsc, w którym nie wiem co posadzić. Pokaże jak to wyglądało w tamtym roku, tylko nie przestraszcie się bałaganu, u mnie wciąż plac budowy.

Dumałam i stwierdziłam, że chyba chcę coś takiego.

rabat ma kształt półkolisty i obłożona była pniami w celu zabezpieczenia przed murarzami. Chętnie wszyscy na nich siadali, więc wpadł mi pomysł do głowy, ze w tym miejscu będzie niewysoki murek, który posłuży za ławeczki. Na trawniku zrobimy miejsce na ognisko, miło będzie wtedy na nich posiedzieć. Na rabacie rosną kulkowe tujei, które chce posadzić w jednym rzędzie z przodu rabaty w środku miedzy murkami. Za nimi będzie szpaler róż, zamówiłam BAILANDO ( tu ją można obejrzeć https://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-r ... ILANDO/795 , nawet jest filmik). Za nią będą rosły jeżówki Caterina, właściwie już rosną a za nimi hortensje, też już posadzone.

W prawym rogu rośnie jodłą, idąc w stronę domu, koło niej wierzba szczepiona hakuro a obok róża bremer stadtmusikanten ( mam nadzieję, że kiedyś będzie taka piękna jak u P. Ani
http://www.roslin-menazeria.net/1024,2773,roze.html ) Podsadzę ja róża Munstead Wood. W ciągu od jodły, do róży bremer z przodu będzie łan jeżówki strawberry shortcake. Po porawej stronie szpaleru róży Bailando jest róża Burgundy a po lewej First Lady. Po kewej stronie First Lady jest duży krzak rozplenicy a przed nim chcę szpaler kwiatów kwitnących w jasnym kolorze. To ta biała plama po lewej stronie. To jest to miejsce przy tym dużym świerku. W tym roku chcę go przyciąć o 2/3 wysokośći to może nie będzie tak wypijał wody. Zastanawiam się, czy nie powtórzyć jeżówki strawberry shortcake ? a może łan białych jarzmianek ? Co o tym sądzicie, a może coś inne go ? Ale co ? Pomóżcie 

Dumałam i stwierdziłam, że chyba chcę coś takiego.

rabat ma kształt półkolisty i obłożona była pniami w celu zabezpieczenia przed murarzami. Chętnie wszyscy na nich siadali, więc wpadł mi pomysł do głowy, ze w tym miejscu będzie niewysoki murek, który posłuży za ławeczki. Na trawniku zrobimy miejsce na ognisko, miło będzie wtedy na nich posiedzieć. Na rabacie rosną kulkowe tujei, które chce posadzić w jednym rzędzie z przodu rabaty w środku miedzy murkami. Za nimi będzie szpaler róż, zamówiłam BAILANDO ( tu ją można obejrzeć https://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-r ... ILANDO/795 , nawet jest filmik). Za nią będą rosły jeżówki Caterina, właściwie już rosną a za nimi hortensje, też już posadzone.

W prawym rogu rośnie jodłą, idąc w stronę domu, koło niej wierzba szczepiona hakuro a obok róża bremer stadtmusikanten ( mam nadzieję, że kiedyś będzie taka piękna jak u P. Ani
Ewa zastanów się nad tujami w towarzystwie róż, odradza się sadzenie ich bo tuje objadają róże i szkoda by było pięknych Bailando. Chyba, że zastosujesz porządne oddzielenie tak by ich korzenie ze sobą nie konkurowały. Pomysł z murkiem fajny
Co do reszty to moja wyobraźnia przestrzenna, a raczej jej brak nie ogarnia, wiec nie pomogę. Powodzenia.
Co do reszty to moja wyobraźnia przestrzenna, a raczej jej brak nie ogarnia, wiec nie pomogę. Powodzenia.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ewuś ja ci w tym temacie nie pomogę bo sama mam zawsze problemy co z czym połączyć...
Ale powiem ci że projekcik zrobiłaś sobie super...Murki na pewno będą wykorzystane...
Ja w BR zamówiłam takie jeżówki
"SUPREME CANTALOUPE"
COCONUT LIME
GREEN JEWEL
HOT PAPAYA
ALOHA
SECRET ROMANCE
oraz ostróżki
LA BOHEME
SKY BLUE
i parę floksów bo mam tylko białego...
Ale powiem ci że projekcik zrobiłaś sobie super...Murki na pewno będą wykorzystane...
"SUPREME CANTALOUPE"
COCONUT LIME
GREEN JEWEL
HOT PAPAYA
ALOHA
SECRET ROMANCE
oraz ostróżki
LA BOHEME
SKY BLUE
Ola2310 pisze:Ewuś ja ci w tym temacie nie pomogę bo sama mam zawsze problemy co z czym połączyć...
Ale powiem ci że projekcik zrobiłaś sobie super...Murki na pewno będą wykorzystane...![]()
"SUPREME CANTALOUPE"
COCONUT LIME
GREEN JEWEL
HOT PAPAYA
ALOHA
SECRET ROMANCE![]()
oraz ostróżki
LA BOHEME
SKY BLUE
Ola, śliczne jeżówki zamówiłaś
Supreme t moja ulubienica. Jest na pierwszym zdjęciu. ja nazywam ją brzoskwiniową gerberą. Jest średniej wysokości i średnio się
krzewi.
COCONUT LIME to niska jeżówka na obrzeża rabat i wymaga podpórek, dobrze się krzewi i ten kolorek
GREEN JEWEL średniej wysokości, duże kwiaty , sztywna, dobrze się krzewi. Musisz ją mądrze posadzić, dać jej kolorowe tło bo inaczej kwiaty na zieleni zginą
HOT PAPAYA średniej wysokości, dużo kwiatów. Koniecznie musi rosnąć w słońcu bo inaczej nie wybarwi kwiatów, będą raczej pomarańczowe, raczej do podpierania
ALOHA
SECRET ROMANCE
Ostróżka LA BOHEME mi padłą, a tej drugiej nie znam. Dużo floksów mam z bylinowego.
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ale pięknie mi to opisałaś....
Wiadomości bardzo przydatne, zapisałam sobie w zeszyciku żebym wiedziała jak i gdzie je posadzić...
I z tego co wiem to nie za głęboko , tak?
Wiadomości bardzo przydatne, zapisałam sobie w zeszyciku żebym wiedziała jak i gdzie je posadzić...
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewciu co prawda tam gdzie tuje to mnie nie ma, ale wiem że wyjadają i wypijają wszystko rosnącym roślinom, a u Ciebie są dość blisko.
Tak, na głębokość jak rosły w doniczce. Ja w pierwszym roku po posadzeniu niczym nie zasilam bo ma budować bryłę korzeniową. W następnym roku obornikOla2310 pisze:Ale pięknie mi to opisałaś....![]()
-- 7 lut 2017, o 19:34 --
Maska pisze:Ewciu co prawda tam gdzie tuje to mnie nie ma, ale wiem że wyjadają i wypijają wszystko rosnącym roślinom, a u Ciebie są dość blisko.
O tujach to ja nie wiedziałam. Zachowam stosowną odległość. Dziękuję za tą informację
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ewcia, ja kocham floksy, a Ty masz ich tyle pięknych odmian
Bardzo pozytywna zmiana rabaty się szykuje

Bardzo pozytywna zmiana rabaty się szykuje
- patkaza

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga